Sony: jönnek az első 4K-ban feldolgozott Blu-ray filmek (Frissítés)

1. Oldal

A Sony megerősítette, hogy tíz úgynevezett „Mastered in 4K” azaz 4K-ban feldolgozott Blu-ray filmet jelentet meg júliusban, amikorra első 4K Ultra HD TV készülékei is kaphatóak lesznek.


A Sony júliustól kapható 165 és 140 centis (65 és 55 inch) X9000A 4K Ultra HD TV-ihez egy darabig még nem nagyon lesz a készülékek natív felbontásának megfelelő tartalom. Akik az Egyesült Államokban vásárolják meg ezeket a TV-ket, azoknak kicsit könnyebb dolguk lehet, mert a Sony kínál Ultra HD médialejátszót és filmterjesztő szolgáltatást is hozzájuk. Akiknek ez nem jelent megoldást, azoknak kínálják egyfajta pótlékként az úgynevezett „Mastered in 4K” Blu-ray filmeket.

4K_mastered_Blu-ray.jpg
A Sony által megjelentetni tervezett első tíz „Mastered in 4K” film a következő: A csodálatos pókember, Az emlékmás (2012), Szellemirtók, A Föld inváziója – Csata: Los Angeles, Karate kölyök (2010), Taxisofőr, Angyalok és démonok, Dicsőség (Glory), Apa ég! (That’s My Boy), Pókember (2002).

Ezeken a Blu-ray lemezeken a filmek valójában nem 4K felbontásúak, hanem az eddig megszokott 1080p, de az Ultra HD felbontású TV-kben alkalmazott 4K felskálázáshoz (ilyen például a Sony 4K X-Reality PRO) optimalizálják a rajtuk lévő mozgóképet.

A „Mastered in 4K” tulajdonképpen 4K-ban történő feldolgozást jelent, vagyis hogy a filmeket vagy eleve a 4K-nak megfelelő felbontásban forgatták, vagy így „szkennelik” be az eredeti kópiákról az utómunkákhoz, majd leskálázzák a 1080p felbontásra, hogy azok elférjenek egy hagyományos Blu-ray lemezen, lejátszhatóak legyenek az eddigi Blu-ray lejátszókon és megnézhetőek egy hagyományos HDTV-ken is.

Az ismert, hogy a Sony számára nem prioritás egy új Blu-ray 4K lemezformátum, de arról nem tudni, hogy mikor kezdene a japán cég világszerte az Ultra HD tartalmak globális online terjesztésébe.

Frissítés:

Néhány fontos technikai részlet vált ismertté a Sony „Mastered in 4K” Blu-ray filmekről. Ezeken a lemezeken fognak először az eddigi Rec.709 szabvány által előírtnál szélesebb színtartományt alkalmazni. Az említett szabvány még a képcsöves színes TV-k által előállítható színtartományra alapul, amit a mai plazma TV-k, jobb LED megvilágítású LCD TV-k és házi-mozi vetítők már fölülmúlnak, és a digitális mozikban vetített filmek DCI szabvány szerinti színei gazdagabbak is. A „Mastered in 4K” Blu-ray filmek esetében az x.v.Color vagy másként a xvYCC színszabványt alkalmazzák, aminek színtere elsősorban a mélyebb és intenzívebb vörösek – mint a Coca Cola vörös – és az élénkebb zöldek tekintetében szélesebb.

Az új filmek szélesebb színtere persze csak akkor válik láthatóvá, ha a lemezt lejátszó készülék és a képmegjelenítő is támogatja az x.v.Color szabványt. Az utóbbira példa a Sony TRILUMINOS TV-i vagy VPL-VW1000ES 4K házi-mozi vetítő, amelyek képesek a széles színtartomány megjelenítésére.

Emellett a „Mastered in 4K” Blu-ray filmek a tipikus Blu-ray filmeknél magasabb 35 és 38 Megabit/sec adatátviteli sebességgel kerülnek a lemezekre, vagyis kevésbé tömörítve, ami nyilván kevesebb ebből adódó nem kívánt képhibával, zajjal jár.


Kapcsolódó linkek:

Sony FMP-X1: a 4K Ultra HD médialejátszó és filmterjesztés
Sony: 4K online filmszolgáltatás indul a PS4-hez is
Sony: áttekintés a 2013-as TV kínálatról
Sony: kvantumpöttyök adják a TRILUMINOS TV-k színeit
Nem prioritás a Sony számára a Blu-ray 4K lemezformátum
Sony: 2013-as BRAVIA TV-k akár Ultra HD 4K felbontással
Sony: a 4K Ultra HD TV mellé lejátszó rajta 4K tartalmakkal
Sony VPL-VW1000ES: már kapható a 4K házi-mozi vetítő
Jönnek a még színesebb színes TV-k

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .