Onkyo: az új RZ széria IMAX Enhanced AV vevőerősítőiről (Frissítve)

A 9.2 csatornás Onkyo TX-RZ840 és TX-RZ740 a márka első IMAX Enhanced minősített AV vevőerősítői egyebek mellett nagy teljesítményű erősítőrendszert és többféle korszerű többszobás hangmegosztási lehetőséget kínálnak.


Frissítés:

Az Onkyo Facebook bejegyzése szerint megjelent az a régóta várt firmware-frissítés, amellyel a TX-RZ840 és TX-RZ740 AV vevőerősítők egyebek mellett már támogatják az IMAX Enhanced, a Dolby Atmos Height Virtualizer funkciókat, és a Chromecast Built-in az 1.36-os verzióra frissül.

A május közepe óta a TX-RZ840 419.990 Ft, a TX-RZ740 339.990 Ft árakon már hazánkban is kaphatóak. 

2019. május 6.:

A 9.2 csatornás Onkyo TX-RZ840 és TX-RZ740 AV vevőerősítők a többszobás szórakoztatás kiszolgálása mellett tökéletesen megfelelnek egy Dolby Atmos és DTS:X 3D térhangzású hangrendszerhez, melyben külső végfokokkal akár egy 7.2.4-es hangsugárzó konfigurációt is meghajthatnak. A Dolby Surround és a DTS Neural:X felkeverő algoritmusokkal kevesebb csatornából álló hangsávokból is 3D térhangzás kelthető mennyezeti vagy arra irányított hangsugárzókkal, ezek nélkül pedig a Dolby Atmos Height Virtualizer segítségével állíthatóak elő virtuálisan a magassági hangösszetevők Dolby hangformátumokból szokványos hangsugárzó elrendezéssel is.

Az új RZ szériájú modellek az Onkyo első AV vevőerősítői, melyek – egy későbbi firmware-frissítést követően – az IMAX Enhanced tanúsítvány követelményeit teljesítve adják vissza az otthoni környezethez digitálisan átdolgozott tartalmak hangját. Az erősítők IMAX módja a DTS: X audioformátum dekódolásának egy olyan változatát aktiválja, amelyet az IMAX Enhanced tartalmakon elérhető, IMAX mozikhoz kevert teljes dinamikájú hangélmény megfelelő reprodukálására optimalizálnak.

A TX-RZ840 és a TX-RZ740 megfelelnek a THX Certified Select minősítés követelményeinek is és alkalmasak referenciaszintű mozihangerő előállítására egy akár 60 m³ nagyságú helyiségben, 3 – 3,5 m hallgatási távolságú hangsugárzókat meghajtva.

Az RZ széria új modelljeiben megerősítették a „Dynamic Audio Amplification (DAA)” rendszert az egyedileg gyártott nagy áramú tápegység-trafóból és az áramtároló kondenzátorokból származó magas teljesítményt stabilizálva a hangsugárzók pontos kontrollját és jelentős dinamikát eredményezve ezzel. A vibrációt is korlátozó extrudált alumínium hűtőborda fekete eloxált festést kap a TX-RZ840 esetében, ami javítja a hűtés hatékonyságát és csökkenti a termikus torzítást. Az utóbbi modell ötvözött alumínium előlappal és lehajtható fedéllel rendelkezik.

A méréssel és meghallgatással válogatott alkatrészek mellett az új erősítőkben az új HDMI áramköri kártya jelútjai rövidebbek és földelései nagyobbak, gondosan kialakítottak a tisztább AV jelek érdekében. Az új négymagos SoC rendszerchip a zavarás elkerülése érdekében teljesen el van választva a többi áramkörtől. Mindezek pedig jobb jel/zaj viszonyt eredményeznek.

Az „AccuEQ Advance” 9 pontos szobaakusztikai kalibrálásának köszönhetően természetes hangeloszlás érhető el a hallgatási térben. A kilenc pozícióban végzett méréssel pontosan kalibrálja és egyenlíti ki a hangsugárzókat és mélynyomókat csökkentve az állóhullámok hatását a szobában. A kalibrálás során a rendszer felismeri és kompenzálja a háttérzajt a pontos EQ érdekében. Az „AccuReflex” a Dolby Atmos képes hangsugárzók mennyezetre irányított és onnan visszaverődő hangjainak fáziseltolódását megszüntetve optimalizálja 3D hangot.

A fő szoba mellett egyszerre két további hangsugárzópáron oszthatóak meg erősített jelek, külön digitális és analóg forrásokat lejátszva minden egyes zónában (analóg/HDMI/SPDIF/NET/Bluetooth a 2. zónában és analóg/NET/Bluetooth a 3. zónában), vagy ugyanazt a tartalmat szinkronban a „Zone 2”  és „Zone 3” kimeneteken át. A kilenc végerősítővel, a külön 2. és 3. zóna D/A konverterrel, valamint a 11.2 csatornás előerősítő kimenettel szabadon lehet választani különböző hangsugárzó-elrendezések közül kapcsolható, alkalmazás vezérelt hanggal ellátva az otthon más helységeit.

Többszobás hálózati hangrendszer felépítéséhez mindkét modell kompatibilis a Works with SONOS, a Chromecast Built-in, az Airplay 2, a DTS Play-Fi vagy a FlareConnect platformokkal, és gyors és egyszerű elérést biztosítanak a kedvelt zenei szolgáltatások (Amazon Music, Spotify, Tidal, Deezer) és internetes rádiók (TuneIn) tartalmaihoz, megosztva azokat a házon belül elhelyezett adott platformot támogató hangsugárzókon. Hangvezérlés is lehetséges, ha a vevőerősítőt egy Google Assistant kompatibilis hangszóróval együtt használjuk.

A TX-RZ840 és a TX-RZ740 új négymagos SoC-ja fejlesztett hálózati funkciókat kínál és támogatja a gyors 802.11ac 2×2 MIMO Wi-Fi specifikációt ugyanakkor kompatibilis a kétsávos 802.11b/g/n Wi-Fi szabvánnyal is. A zenei streaming szolgáltatások és különösen a hálózaton és USB-n át lejátszható különböző Hi-Res Audio formátumok hangminőségét a kiváló minőségű 384 kHz/32-bites D/A konverterek és a digitális impulzuszajokat eltávolító VLSC technológia garantálják a front bal/jobb csatornákban. A TX-RZ840 a 11,2 MHz-es DSD Direct lejátszást is támogatja és mindkét modell képes PCM jellé konvertálni a DSD 11,2/5,6/2,8 MHz-es formátumokat. A FLAC, WAV (RIFF), AIFF és ALAC fájlok 192 kHz/24-bites felbontása is támogatott. A bakelitlemezek lejátszásához MM hangszedőkhöz való előerősítő bemenetet és a természetes analóg hanghoz Pure Audio módot is kínál mindkét erősítő.

Mindkét modell hét (egy előlapi) HDMI bemenettel és két (Sub/Zone 2 és Main) HDMI kimenettel rendelkezik. Minden HDMI port HDCP 2.2 tartalom-védett és továbbíthatóak rajtuk keresztül a nagy dinamikatartományú HDR10 és Dolby Vision valamint HLG formátumú, akár BT.2020 színtérleírású legjobb minőségű 4K videojelek is. A TX-RZ840 Main HDMI csatlakozója a nagyobb sávszélességű vissza-irányú HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) funkciót is támogatja, ami lehetővé teszi az eARC kompatibilis TV-kről az eddigiek mellett a Dolby TrueHD, a DTS-HD Master Audio, az ezekbe csomagolt Dolby Atmos és DTS:X a valamint a sokcsatornás PCM tömörítetlen audioformátumok továbbítását is. Ezek a vevőerősítők kétirányú Ethernet LAN IP-vezérléssel, RS-232 soros vezérlő porttal, IR bemenettel, 12V indítójel (trigger) kimenettel, OSD kimenettel és opcionális rack szerelőkészlettel készek a vezető házi automatizálási rendszerekhez illeszkedő professzionális rendszer-integrációra is.

Az Onkyo TX-RZ840 és TX-RZ740 fekete és ezüst házzal lesznek kaphatóak, de áruk még nem ismert.

Onkyo TX-RZ840 és TX-RZ740 főbb jellemzői:
 • THX Certified Select, RZ Series Dynamic Audio Amplification rendszer
 • 9 végfok nagy áramú diszkrét végfok, fázistolás nélkül, 4Ω-os hangsugárzókhoz is ultra széles 5 Hz–100 kHz frekvenciaátvitellel
  TX-RZ840 180W/csat. (6Ω, 1kHz, 1% THD, 1 csatornát hajtva)
  TX-RZ740 175W/csat. (6Ω, 1kHz, 1% THD, 1 csatornát hajtva)
 • Works with Sonos, Chromecast Built-in, AirPlay 2, DTS Play-Fi, FlareConnect, Spotify, Amazon Music, TIDAL, Deezer, TuneIn
 • 7.2.2/5.2.4 csatornás Dolby Atmos és DTS:X térhangzás támogatás
 • 11.2 csatornás előerősítő-kimenet és jelfeldolgozás 7.2.4 konfigurációhoz
 • Dolby Atmos Height Virtualizer (későbbi firmware-frissítéssel)
 • IMAX Enhanced tanúsítvány (későbbi firmware-frissítéssel)
 • Átdolgozott HDMI csoportok, SoC áramköri lap és végerősítők
 • HDMI Sub/Zone 2 kimenet második képmegjelenítőhöz
 • A 802.11ac (2×2 MIMO) Wi-Fi specifikációt támogató négymagos SoC
 • Zone 2 és Zone 3 erősített hangsugárzó kimenetek
 • Zone 2/Zone B és Zone 3 vonalkimenet D/A konverzióval digitális és analóg audió megosztásához
 • Sztereo kijelölés mód frontból magassági csatornák megszólaltatásba kapcsoláshoz
 • DSP alapú Vocal Enhancer a dialógus hallhatóságának javításához
 • Grafikus kezelőfelület képernyőn megjelenítve HDMI kimeneten, média be- kimeneti adatokat kijelző funkcióval
 • HDMI csatlakozás 4K/60p, 4:4:4/24-bit, HDR10, Dolby Vision, HLG, BT.2020 jelátvitellel, HDCP 2.2 tartalomvédelemmel
 • AccuEQ Advance 9 pontos kalibrálás AccuReflex fázisbeállítással plafonra irányított hangsugárzókhoz
 • Elölapi hangerő-memória beállítások az egyes A/V bemenetetekhez
 • IP vezérlés, RS232, 12 V-os indítójelkiemen és IR bemenet

Az alábbi linkeken érhetőek el az új Onkyo RZ széria AV vevőerősítőinek angol nyelvű adatlapjai:
TX-RZ740
TX-RZ840

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .