Panasonic: 2013 decemberében leáll a plazma TV gyártás

1. Oldal

A hónap elején már kiszivárgott híresztelés immár hivatalosan megerősített tény, a Panasonic ez év végével beszünteti a plazmapanelek (PDP) valamint plazma TV-k és képernyők gyártását, és 2014 március végével árusításukat is befejezi.


A Panasonic számára már évek óta veszteséges a plazma TV üzletág, mert tesztekben hiába értékelik nagyra ezeket a készülékeket, és hiába tartja sok vásárló még mindig a legjobb TV technológiának, magasak a plazmapanel gyártási költségei és egyre nyomottabbak készülékárak. A veszteséges TV üzletág leépítését, ezen belül a plazma TV-k piaci kivezetését jelezte, hogy áprilisban már kiderült a cég érdemben már nem fejleszti tovább a plazma TV paneleket, bár akkor még cáfolták, hogy a „Panasonic többé nem gyárt és fejleszt plazma HDTV-ket”. A többség akkor még arra számított, hogy a plazma TV-k gyártása 2014-ben folytatódik, és csak a 2014-2015-ös pénzügyi évben vonják ki azokat a piacról.

Panasonic_Amagasaki.jpg
A Panasonic mai hivatalos közleménye szerint a cég 2013 decemberében beszünteti a plazmapanelek (PDP) gyártását, leállítja az üzleti tevékenységet az Amagasaki P3 és P5 gyáraiban (a termelést leállítva illetve felfüggesztve), és 2014 március végével a jelenleg még működő Amagasaki P4 gyárban is.

A Panasonic 2000 óta állt a plazmatechnológia mögött, és sikeres is volt a PDP üzlet, amíg a nagyméretű LCD képernyők gyors minőségi fejlődése és egyre versenyképesebb ára, valamint a világgazdasági válság miatt 2010. után először stagnáló majd visszaeső plazma TV kereslet veszteségessé nem tette azt.

Mivel a Panasonic beszünteti a plazma TV-k és persze az üzleti felhasználású PDP termékek árusítását is, így a jelenlegi 2013-as modellek az utolsó Panasonic plazma TV-k.

A Panasonic TV gyártásában rövidesen talán az OLED technológia játszhatja a főszerepet, ha igaz, hogy már idén megjelenhet 4K OLED TV-jük a piacon.

Kapcsolódó linkek:

Felére csökkentek a plazma TV eladások három év alatt
Panasonic: 2014 márciusával leáll a plazma TV panelgyártás?
Panasonic: 4K OLED TV még ebben az évben?
Panasonic: nem fejlesztik tovább a plazmapaneleket
Panasonic: íme, a 2013-as VIERA plazma okos TV-k (Frissítve)
Panasonic: napirenden a plazma TV gyártás leállítása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .