Panasonic: a plazma 4K TV gyártás korlátai miatt adta fel

1. Oldal

Az egyik ok, ami miatt a Panasonic már idén befejezi a plazma TV-k gyártását, hogy nem tud kereskedelmileg ésszerűen plazma 4K TV-ket előállítani technológiai korlátok miatt.

Nem volt meglepő a hivatalos bejelentés, hogy a Panasonic leáll a plazma TV gyártással és forgalmazással, a 2013. decemberi időzítésre azonban nem sokan számítottak.

Az érthető, hogy a Panasonic a 4K Ultra HD és az OLED technológiában látja a jövőt, de eddig csak prototípus OLED képernyőket mutatott be, és bár a nyomtatással előállított 142 centis 4K OLED panel ígéretesnek tűnik, de a várakozások ellenére még nem kész a cég tömegpiacra szánt OLED TV-je.

A végső döntés valószínűleg a tervezettnél korábban született meg. A szeptemberi berlini IFA 2013 kiállításon a Panasonic illetékesei arról biztosították a sajtót, hogy 2014-ben még lesznek plazma TV-k a választékban. Aztán 2 hónap elteltével hivatalossá vált, hogy a 2013-as modellek az utolsók. A döntésben szereplő határidőt valószínűleg azért hozták előre, mert 2014-től már az egész TV ipar a 4K Ultra HD felbontásról szól, és a Panasonic a plazma technológiával ebben a trendbe már nem tud beszállni.

Ez derül ki a Panasonic USA egyik vezető beosztású alkalmazottjának hozzászólásából, amit a HighDefJunkies fórumán tett „avjunkie” felhasználónéven: „A fő ok, amiért tovább kellet lépni, hogy technológia akadályba ütköztünk. Egyszerűen nem tudunk kereskedelmileg ésszerűen 4K plazmát előállítani jelentős befektetések nélkül…”

Műszakilag persze lehet 4K plazmapanelt gyártani, készített is már a Panasonic szemüveg nélküli 3D óriás plazmaképernyőt, sőt kiállításokon látható volt már a NHK-val közösen fejlesztett 8K plazma képernyőóriás is. De ez nem azt jelenti, hogy megvalósíthatóak a vásárlók többsége által keresett képméretű 4K plazma TV-k.

A legnagyobb technológiai kihívás, hogy miként lehet 3.840 x 2.160 pixel felbontású akárcsak 165 centis (65 inch) képméretű, megfelelő fényhatásfokú és energiatakarékosan működő plazmapanelt gyártani.

Plazma_panel.JPG
A fenti ábrán látható felépítésű plazmapanel működési elve hasonlatos a színes neoncsövekéhez. A panelt vörös, zöld és kék fényt kibocsátó foszforrétegekkel bevont apró cellák alkotják. Mindenegyes elektronikusan vezérelt cella egy-egy részpixelnek felel meg. A cellákba zárt gázkeverék elektromos gerjesztés hatására plazmaállapotba kerül (innen ered a technológia elnevezése). A plazmaállapotú gáz UV fényt bocsát ki magából, mely a foszforréteget bombázva látható színes fényt állít elő.

A gond az, hogy minél kisebbek a cellák, annál rosszabb a fénykibocsátásuk hatékonysága. Vagyis a kisebb cellákból álló 4K Ultra HD plazmapanelnek több elektronos energiára van szüksége ahhoz, hogy ugyanolyan fényességű képet állítson elő, mint egy ugyanakkora Full HD plazmapanel. A Panasonic 107 centis (42 inch) képátlójú Full HD plazmapanelje az eddigi legkisebb pixeltávolságú (0,48 mm) és cellatávolságú (0,16 mm) PDP volt. Ugyanezekkel a paraméterekkel lehetne 213 centis (84 inch) plazmaképernyőt gyártani, de a keresettebb 165 centis (65 inch) panelhez harmadával kéne csökkenteni a pixelek és cellák méretét, és ez nagyobb villamos-energiafogyasztással járna, ami pedig a TV-k esetében már szabványban korlátozott.

A kiváló Panasonic plazma TV-k ettől függetlenül hiányozni fognak.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: a 4K Ultra HD és az OLED technológiában a jövő
Panasonic: 2013 decemberében leáll a plazma TV gyártás
Panasonic: 4K OLED TV még ebben az évben?
IFA 2013: itt a Panasonic WT600 4K TV HDMI 2.0-val
Panasonic: 142 centis 4K OLED panel nyomtatással előállítva
Panasonic szemüveg nélküli 3D óriás plazmaképernyő az IFA-n
Panasonic és NHK 8K felbontású plazma képernyőóriás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .