Philips: kérdéses a TV üzlet eladása, 4500 fős leépítés várható

1. Oldal

A Philips évvégéig megszabadulna veszteséges TV üzletágától, és alternatív lehetőségeket is megvizsgál, ha a hongkongi TPV-vel közös vegyesvállalat mégsem jönne létre, ugyanakkor csökkent a cég profitja és 4500 munkahelyet számol fel.
„A TV világpiac rosszabbodott, és természetesen minél előbb befejezzük ezt (a TV üzletágat), annál jobb, de először meg kell egyeznünk és van néhány bizonytalanság, hogy ezt a tervek szerint ebben az évben, vagy 2012 első negyedévben meg tudjuk-e tenni.” Ezt Frans van Houten a cég vezérigazgatója mondta újságíróknak.

Philips TV-k az IFA 2011 kiálllításon
Philips TV-k az IFA 2011 kiálllításon


A Philips bejelentése szerint a TV üzletága hongkongi TPV monitorgyártónak történő eladásáról zajló tárgyalások intenzívek, konstruktívak és a várhatnál hosszabb időt vesznek igénybe. „Arra az eshetőségre, ha a végleges megállapodás nem születik meg, a Philips alternatív lehetőségeket is megvizsgál” jelentette ki van Houten.

A TPV-vel zajló tárgyalások tehát még nem zárultak le, és a megállapodás megszületése után szabályozási akadályok miatt még hónapokat vehet igénybe az üzlet lezárása, aminek nincs ütemterve se. A Philips számára azonban sürgős az ügy, mert bár a TV üzletág mára már 10%-nál kevesebbet tesz ki a cégcsoport eladásaiból, de 2007-től csaknem 1 milliárd euró (kb. 300 milliárd Ft) veszteséget eredményezett az olcsó ázsiai riválisokkal szemben felerősödött verseny miatt.

A Philips harmadik negyedéves profitja egyébként 85%-kal csökkent, ugyanakkor 800 millió eurós (kb. 240 milliárd Ft) költségcsökkentő szerkezetátalakítási terve részeként 4500 munkahelyet készül felszámolni, hogy növelje profilját és elérje pénzügyi céljait.

Kapcsolódó linkek:

A Philips tisztázza, TV üzletáguknál minden marad a régiben
A Philips átadja TV üzletágát egy hongkongi cégnek
Philips: a 2011-es felső kategóriás 3D TV-k
Philips: jönnek a passzív szemüveggel nézhető 3D TV-k
Philips: fontos kérdés a TV divízió csökkenő nyereségessége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .