Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete

Kezelés; Beüzemelés, beállításA Pioneer 8. generációs KURO TV-it a magasabb piaci értékű termékek közé pozícionálja, s bár a PDP-5080XA nem teljes HD felbontású, s nem is a gyártó csúcsmodellje, de képminőségével így is kiemelkedik napjaink síkpaneles TV-i közül.

Kezelés

Más TV-khez hasonlóan a PDP-5080XA3442 is rendelkezik a képernyő körüli keret jobboldala mögött néhány működtető gombbal, hogy távirányító nélkül is lehessen kezelni azt, de ezeket szinte sosem használjuk.

A készülék képernyőmenüje sajnos magyarul nem olvasható, de ennek ellenére könnyen áttekinthető és használható, ráadásul igen sok lehetőséget kínál elsősorban a képernyő kalibrálására. A beállítást segíti, hogy a beavatkozás hatása egy gombnyomással összehasonlítható a módosítást megelőző állapottal – ekkor egy „Before” felirat jelenik meg a képernyőn. Az sem mellékes, hogy a nemű grafikája nem takar ki sokat a képből.

PDP-5080XA_tavir.jpg
Bár a Pioneer nem fémből készült távirányítót mellékel ehhez a készülékhez, mint a drágább modellek esetén, az mégis elég masszívnak tűnik. A gombok száma pont elég és méretük is megfelelő ahhoz, hogy könnyen megnyomhatóak legyenek, az érdesített fekete felületen fehér feliratok még sötétben is jól olvashatóak. Funkcionálisan is jól áttekinthető a távirányító, ráadásul külön bemenetválasztó gombjai is vannak, vagyis nem külön menüből, hanem egy gombnyomásra lehet kiválasztani melyik jelforrás képét/hangját akarjuk látni és hallani, legalábbis elvileg, mert sajnos ezt nem a legügyesebben oldották meg a fejlesztők.

A távirányító INPUT 1-3 gombjaihoz ugyanis a készülék több AV bemenete is tartozik (az INPUT 1-hez a HDMI 1 és a SCART 1, az INPUT 2-höz a komponens és a SCART 2, az INPUT 3-hoz a HDMI 2 és a SCART 3) s ahhoz, hogy a megfelelő gomb megnyomására az általunk kívánt bemeneti jelet fogadhassuk, bizony a menüben kell megfelelő beállításokat végrehajtani. Nem is értem, hogy nem jutott eszébe a Pioneer mérnökeinek, hogy a bemenetválasztó gombok többszöri megnyomásával is lehetett volna operálni, s így léptetve kiválasztani a megfelelő bemenetet, ill. a SCART esetében a bemeneti jeltípust.

Beüzemelés, beállítás

A TV csatornák behangolása, elnevezése és kívánt sorrendbe állítása magától értetődő és egyszerű.

A készülék STANDARD, DYNAMIC, MOVIE, GAME és SPORT AV alapbeállításai közül mindenki könnyedén megtalálhatja a környezeti fényviszonyoknak, a műsor forrásának, jellegének és ízlésének legmegfelelőbbet. A DYNAMIC kivételével még ezekben az alapbeállításokban is kedvünkre módosíthatjuk az összes képparamétert, de van egy USER alapbeállítás is, melyet szintén tetszés szerint alakíthatunk.

PDP-5080XA_beallitas.jpg
A PDP-5080XA3442 már a dobozból kivéve is szinte tökéletesen kalibrált képet ad. A mérőlemezemmel a MOVIE alapbeállításból kiindulva a fényerőt „+1-re” növelve adódott a pontos feketeszint, a kontraszt pedig „+40-en” a megfelelő árnyalatgazdagságú fehéreket adta. A szürkeskála árnyalatok egyenletessége a „2”-es gamma beállításban a legjobb, s mérve is viszonylag pontosan követi az ideális 2.2-es gammagörbét.

A készülék fehérkiegyenlítése nagyon közel van a szabványos D65-ös (6500 Kelvin fokos) színhőmérséklethez a „Colour Temp – Low” beállításában, de ugyanitt a „Manual” menüpontban persze magunk is kalibrálhatjuk azt megfelelő műszer segítségével. A PDP-5080XA3442 menüjében van egy „Colour Space 2” beállítás, mely az elsődleges színek alkotta színháromszöget a PAL szabványban meghatározotthoz a lehető legközelebb állítja, s ennek alkalmazásával a kép színei alultelítettek maradnak, ami például egy focimeccs közvetítésénél sokkal természetesebb fűszínt eredményez. Ha azonban a „Colour Space 1” beállítást választjuk a szabványban előírtnál nagyobb színteret kapunk, de a színek telítettsége remek lesz, méghozzá úgy, hogy a bőrszínek továbbra is természetesek maradnak. Ez különösen filmeknél jön be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .