Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete

Jellemzők, szolgáltatásokA Pioneer 8. generációs KURO TV-it a magasabb piaci értékű termékek közé pozícionálja, s bár a PDP-5080XA nem teljes HD felbontású, s nem is a gyártó csúcsmodellje, de képminőségével így is kiemelkedik napjaink síkpaneles TV-i közül.

Jellemzők, szolgáltatások

A PDP-5080XA3442 kétségtelenül legfontosabb jellemzője az új, a korábbinál 80%-al mélyebb feketeszintet nyújtó KURO technológiájú plazmapanel. Ez a technológiai bravúr a minden eddiginél tökéletesebb gázkisülés-szabályzásnak köszönhető és természetesen jobb fényhatásfokot is eredményez. Új a képernyő felületére felvitt, a kívülről beeső fény visszaverődését gátló „Direct Colour Filter III” szűrő is. Ez az amúgy elég sérülékeny, tehát csak óvatosan tisztítható tükröződést gátló bevonat sokkal több környezeti fényt nyel el, mint elődei, s így még világos szobában is sokkal zavartalanabb mélyebb feketék élvezhetőek a készüléken. Természetesen azért, ha a hátunk mögött egy olvasólámpa világít bele a képernyőbe, azért annak tükröződése látható. A KURO panelnek és az új direkt színszűrőnek köszönhetően a készülék feketéi és kontrasztaránya valóban minden más jelenleg a piacon lévő síkpaneles technológiát fölülmúlnak.

A képernyő homogenitása kiváló, a tartósan a képernyőn megjelenő világos képrészletek látható képmaradványokat nem okoznak. A nézési szögtartomány egy plazmától elvárhatóan széles, még szinte oldalról nézve sem változik észrevehetően a kép fényereje, kontrasztja és színtelítettsége, bár fölülről vagy alulról rátekintve már érzékelhető némi fényerőcsökkenés. A panel felbontása 1365×768 pixel, s így természetesen a készülék jogosan viseli a HD-ready megjelölést.

HD digital film direct 24.jpgMint az összes Pioneer plazma TV a PDP-5080XA3442 is képes a másodpercenként 24 képkockás videojel (24p) hibátlan kadenciájú megjelenítésére. A gyártó „HD Digital Film Direct 24” elnevezésű funkció azt jelenti, hogy a „PureCinema” menüpontban az „Advance” beállítást választva a készülék a 1080p/24Hz-es videojelet 72 Hz-el frissítve, vagyis mindenegyes képkockát háromszor felvillantva jeleníti meg, s így a mozgókép mentes bármiféle a 24p jelet 60Hz-es képfrissítésű jellé alakító eljárás okozta rángatózástól.

A készülékben egy teljes egészében digitális „PUREDrive 2HD” videojel-feldolgozó processzor végzi a szabvány és nagyfelbontású videojelek képernyő felbontására történő átskálázását (komponens és HDMI bemenetről 2,5%-os túlskálázással, kivéve a korábban említett „PC” módot), és a progresszív képfrissítésre alakítást is, méghozzá kompetens módon érzékelve a képforrás 3:2/2:2 kadenciáját is. A digitális tömörítésből adódó blokkzajokat és szúnyogzajokat is ez a processzor csökkenti, csakúgy, mint az egyéb videojel zajokat. A készülék a képdinamika intelligens növelésére (DRE) és színárnyalat- valamint fényerő-optimalizálásra (Intelligent Mode) is képes, és egy úgynevezett színátmenet-javítással (CTI) élesebb, tisztább színkontúrok érhetőek el.

A PDP-5080XA3442-ban működnek az SRS Labs, Inc. virtuális térhangzást előállító, a képernyő alatt elhelyezett hangsugárzók front hangterét megemelő „SRS Focus”, és a korlátozott membránátmérő ellenére gazdag mélyhangokat reprodukáló „TruBass” hangfeldolgozó eljárások.

A készülék HDMI bemenetei kompatibilisek a „HDMI Consumer Electronics Control (CEC)” vézérléssel, ami azt jelenti, hogy az ezen keresztül csatlakozó ugyancsak „HDMI CEC” kompatibilis készülékek egy távirányítóval is vezérelhetőek, egy gombnyomásra együtt kapcsolódnak be- és ki, illetve állnak be a megfelelő működési állapotba (a TV például magától a megfelelő AV bementre kapcsol).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .