Pioneer PDP-5000EX plazmaképernyő 1920×1080 pixel felbontással

1. Oldal

Az először a januári CES-en bemutatott teljes HD felbontású plazmaképernyő PDP-5000EX modellszámmal az év közepétől már Európában is kapható lesz.
A Pioneer új, csúcsplazmája a világ első sorozatban gyártott 127 centis (50”) teljes HD, azaz 1920×1080 pixel felbontású plazmaképernyője lesz. A PDP-5000EX a gyártó 6. generációs (6G) paneltechnológiáját alkalmazza, 3000:1 kontrasztarányt és 1000 sc/m2 csúcs felületi fényességet képes produkálni, de ennél talán fontosabb, hogy milyen technológiai megoldásokkal sikerült mindezt elérni.

PDP-5000EX_pixel_cell.jpg
A legfontosabb, hogy a teljes HD felbontáshoz szükséges 2.073.600 pixel és az azokat alkotó 6.220.800 RGB cella mérete csupán 47%-a, az azonos méretű XGA plazmapanel pixel- és cellaméreteinek. (Egy 127 centis XGA pixelei 0,858×0,808mm, cellái 0,286×0,808 mm, a PDP-5000EX pixelei 0,576×0,576mm, cellái 0,192×0,576mm nagyok.). A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a nagyobb felbontáshoz szükséges több cella, több elválasztó bordát, és kevesebb fénykibocsátásra szolgáló foszforfelületet eredményez. Vagyis a felbontás növelése a felületi fényerő csökkenésével járna. Csakhogy a Pioneer 6G plazma paneljeinek egyedülálló „Crystal Emissive Layer” elnevezésű tökéletesített kristályszerkezetű cellazáró rétege a szokványos XGA PDP-knél sokkal nagyobb hatékonyságú fényelőállítást tesz lehetővé. Az újonnan kifejlesztett mély cellastruktúrának is köszönhetően a fényhatásfok 1,8 lumen/W. Az előzőekben említett – a gyártó által PUREBLACK Crystal Layer-nek elnevezett – kristályréteg a jobb fényhatásfok mellett, dinamikus színeket és kontrasztot, mélyebb feketéket és jobb mozgókép megjelenítést eredményez a gázkisülés tökéletesebb vezérelhetősége révén. A kimagasló kontrasztot garantálja a panel felületén alkalmazott Direct Color Filter színszűrő.

A panel mellett a PDP-5000EX-ben ott a Pioneer legkorszerűbb PURE Drive 2HD jelfeldolgozása, mely teljes egészében digitálisan processzálja a videojelet, hogy megjelenő kép zaja alacsony, kontrasztja nagy legyen, és színei természetesek maradjanak. Az i-CLEAR Drive panelmeghajtás a színárnyalatok milliárdjait és a több szürkeskála árnyalatot teremti meg a sötétebb képrészleteken. Az ISF C3 videokalibráló rendszer a kép pontos, műszeres beállítására szolgál, amit kiképzett szakember végezhet el. Az Active DRE (Dynamic Range Expander) a képdinamika részleteit gazdagítja. Az Advanced PureCinema pedig a különböző váltott-soros képforrások – köztük a mozifilmeknél előforduló 3:2 kép-összeállítású DVD-k vagy a szokványos TV adások – progresszív képfrissítésre alakítását végzi. A kép- és színbeállítások, zajcsökkentési módok és egyéb képjavítási lehetőségek természetesen mind megtalálhatóak a PDP-5000EX-ben.

A készülék ugyanakkor számos audio- és videojel bemenete mellett nem tartalmaz TV vevőt (tuner). Az öt videojel bemenet közül három HDCP kompatibilis digitális (egy DVI, két HDMI), egy 5 BNC csatlakozós komponens (YPbPr/RGBHV), egy S-video és egy kompozit video. Mind az öt videojel bemenethez független sztereó audiojel bemenet tartozik. Ezen kívül találunk a csatlakozók között egy Pioneer soros távvezérlő be- és kimenetet, valamint egy RS232C portot.

A képernyőn kép a képben és kettős kép formájában szinte minden bemenet összes kombinációja megjeleníthető (csak a DVI-HDMI és HDMI-HDMI bemenetek nem láthatóak egyidejűleg).

PDP-5000EX_500px.jpg
A PDP-5000EX hangja 2x13W teljesítménnyel szólaltatható meg akár SRS (WOW) térhangzással és a mélyhangok kiemelésével is. A külső hangsugárzók természetesen opcionálisan kaphatóak akárcsak a talapzati állvány vagy fali szerelvény.

Kapcsolódó linkek:

Pioneer: két új, mindent egyben tartalmazó plazma TV
Pioneer plazmaújdonságok az IFA-n
Pioneer sajtókonferencia az IFA előtt IV.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .