Sony: PlayStation 3 csak novembertől

1. Oldal

Az egy hónapja keringő hírek immár bizonyossággá váltak. A Sony hivatalosan elhalasztotta a nagyon várt PlayStation 3 játékkonzol piaci megjelenését, viszont nyárra ígéri a BDP-S1 Blu-ray Disc lejátszót.


Sony_PS3.jpgKen Kutaragi, a Sony videojáték divíziójának feje jelentette be a PlayStation 3 (PS3) játékkonzol piaci megjelenésének elhalasztását, miután annak híre már több japán lapban is napvilágot látott. A hivatalos tájékoztatás szerint a halasztás oka a következő generációs optikai lemeztechnológia véglegesítésnek késlekedése. A PS3 új bevezetési dátuma november, akkor viszont a Sony minden jelentős piacon (az USA-ban, Kanadában, Európában és Japánban) egyidejűleg kívánja piacra vinni azt.

A halasztás pontos oka jelenleg nem ismert. Ken Kutaragi szerint a cég a Blu-ray másolásvédelmi technológiájának véglegesítésére és más a nagy-felbontású optikai formátumot érintő specifikációkra várnak. Miután az AACS ideiglenes licence – egyelőre a menedzselt másolat készítésének lehetősége nélkül – és a Blu-ray Disc BD+ extra másolásvédelmi rétege februárban már véglegesítésre került és más Blu-ray Disc lejátszókat gyártó cégek nem jeleztek hasonló halasztást, ezért a magyarázat inkább még zavarosabbá teszi a helyzetet, mint tisztázná azt. Egyes Japánból származó jelentések a halasztás okaként a konzolba beépítése kerülő Blu-ray Disc meghajtóra utalnak.


Sony_BDP-S1.jpg
A Sony elektronikai részlege ugyanakkor már nyárra ígéri, hogy az üzletekbe kerül az 1.000 dolláros listaárú BDP-S1 Blu-ray Disc lejátszó és az ilyen meghajtóval szerelt VAIO RC asztali számítógép 2.300 dollárért.

Egyes spekulációk szerint a Sony további másolásvédelmet készül adni a Blu-ray játékoknak, mások szerint azért késlelteti a konzol megjelentetését, hogy több időt adjon a rendszerhez játékokat készítő kiadóknak. Az is közrejátszhat, hogy júniusra várhatóan megjelenhetnek a HDMI interfész második generációjával kapcsolatos specifikáció részletei (a 2.0-ás HDMI véglegesítését májusra tervezik).

Bár a PS3 megjelenésének pont a karácsonyi vásárlási szezonra való időzítése teljesen érthető, de többek véleménye szerint az indulás hónapjában az összes piacra szánt 1 millió egység nem lesz elég. Múlt novemberben a most egy teljes évig egyeduralkodó vetélytárs Microsoft Xbox 360 konzoljából 2 millió sem volt elég az USA piacán, s most is „hiánycikknek” számít.

A filmstúdiók, melyek közül jó néhány annak reményében állt a Blu-ray mögé, hogy PS3 tömeges megjelenése az e formátumban megjelenő műsoros lemezek megvásárlására ösztönzi a konzolok tulajdonosait, egyelőre hallgatnak. De a május 23-ra már hivatalosan filmeket ígérő Sony Pictures Home Entertainmentés és Lionsgate Entertainment kivételével még egyik nagy stúdió sem tett közzé Blu-ray Disc megjelenési dátumot.

Kapcsolódó linkek:

Sokasodó támogatók a HD-DVD mellett
Május végén piacon a Blu-ray, de nem tudni mikor lesz PlayStation 3
Mégis van ideiglenes megegyezés az AACS-ről
Sony: 30 dollár lesz egy műsoros Blu-ray Disc
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XII.)
CES 2006: „A Blu-ray Disc (is) kész”
CES 2006: Xbox 360 külső HD-DVD meghajtóval még idén
CES 2006: HD-DVD lejátszó feláron a Blu-ray Disc lejátszókhoz képest (frissítve)
Elkészült az első Blu-ray Disc (Kommentár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .