PlayStation 5: jön a Dolby Atmos támogatás (Frissítve)

A PlayStation 5 következő rendszerfrissítése már támogatja a játékok és alkalmazások Dolby Atmos hangját, az akár 8 TB kapacitású M.2 SSD-k használatát és az új hozzáférési funkciókat.


Frissítés:

Hideaki Nishino friss PlayStation blogbejegyzése hivatalosan is bejelenti a teljesen megújult PS5 rendszerszoftver-frissítés megjelenését. Így az alábbi korábban a bétatesztelők számára elérhető új funkciók mostantól elérhetők az összes PlayStation 5 konzolon:

  • Új hozzáférési funkciók, például egy második DualSense kontroller használata segítségként.
  • Új hangbeállítások, amelyek lehetővé teszik a Tempest 3D AudioTech által működtetett 3D Audio élvezetét a kompatibilis Dolby Atmos-képes HDMI készülékeken.
  • Új módok a többi játékossal való kapcsolattartásra és a többjátékos játékmenetek testreszabására.
  • Nagyobb kapacitású M.2 SSD-k támogatása (8 TB-ig).

2023. augusztus 3.:

Lejárt a két év, amíg kizárólag az Xbox Series X/S konzolok használhatták a Dolby technológiáit, s ami miatt a PlayStation 5 alapspecifikációja nem támogatja a játékoknál és a streaming médiában sem a Dolby Vision sem a Dolby Atmos formátumokat. Az utóbbi azonban egy jelenleg béta verzióban tesztelt közelgő frissítéssel végre megérkezik PS5-re is.

Sony PS5

Az erről szóló blogbejegyzésben Hideaki Nishino, a Sony Interactive Entertainment platformélményért felelős alelnöke azt írja: „A Tempest 3D AudioTech által működtetett 3D hangzást mostantól élvezhetik azok is, akik kompatibilis Dolby Atmos képes HDMI eszközökkel, például hangsávokkal, TV-kkel vagy házimozirendszerekkel rendelkeznek. A Tempest 3D AudioTech kifejezetten a használatban lévő Dolby Atmos audioeszközökhöz adja át a hangot – köztük a fejfeletti csatornákat is –, így még jobban elmerülhetünk a PS5 játékok hangzásvilágában.”

Játék közben tehát a Sony Tempest 3D technológiája csomagolja a jelet Dolby Atmos formátumú kimenetetté, tehát a játéknak támogatnia kell a Tempest 3D hangot. Erre a megközelítésre azért van szükség, mert a külső eszközök, például hangsávok és vevőerősítők nem rendelkeznek Tempest 3D natív támogatással. A Tempest 3D fejhallgatóban közvetlenül használható, ahol viszont a Dolby Atmos továbbra sem támogatott a PS5 által.

PS5-Dolby Atmos

A frissítést követően a Beállítások → Audio → Audiokimenet → Audioformátum (prioritás) menüpontban engedélyezhető a Dolby Atmos.

A PlayStation 5 média-applikációiban is működni fog a Dolby Atmos, legalábbis ez olvasható a blogbejegyzés lábjegyzetében: „A média applikáció-szolgáltatók frissíthetik alkalmazásaikat PS5-ön, hogy támogassák a Dolby Atmos hangot, így a felhasználók a jövőben egy újabb módon élvezhetik a filmek, tévéműsorok és egyéb tartalmak magával ragadó hangzását.”

A 4 TB-ról 8 TB-ra növelt kapacitású M.2 SSD-k támogatása lehetővé teszi a PlayStation 5 tárhelyének bővítését. Az M.2 SSD-nek ezeknek a követelményeknek kell megfelelnie.

Hozzáférési funkcióként lehetőség lesz arra is, hogy egy második kontrollert rendeljünk egy fiókhoz, mint segédvezérlőt, amivel segíteni lehet egy barátnak, családtagnak vagy gyermeknek a játékban.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .