Régiókód a HD-DVD-Video lemezeken is

1. Oldal

A DVD Forum legutóbbi kormányzó bizottsági ülésén többek között arról határozott, hogy elkezdik kidolgozni a HD-DVD-Video lemezek régiókólását.
HD_DVD_logo.jpgA Blu-ray Disc formátum politikását követve a DVD Forum is felállította azt az eseti bizottságot, melynek feladata az RPC (Regional Playback Control) elnevezésű specifikáció kifejlesztése, és bevezetésének megtervezése a HD-DVD-Video műsoros lemezeken.

A régiókódként ismert RPC rendszer műsoros lemezek használatának földrajzi korlátozására szolgál és a jelenleg használatos DVD-Video lemezek és lejátszók többségén is használatos.

A HD-DVD formátum mögött álló iparági szervezet, a DVD Forum a regionális korlátozás és a specifikáció kidolgozása kapcsán tárgyal a hollywoodi stúdiókkal is.

A Toshiba által már forgalomba hozott első HD-DVD hardverek – a két asztali lejátszó és a Qosmio G30 laptop – azonban még nem rendelkeznek régiókódolással. Ahogy az eddig megjelent HD-DVD lemezek sem, bár ezek még nem frissen a mozikba kerülő filmek, hanem úgynevezett katalógus kiadások, s ezért felesleges is lenne földrajzilag korlátozni megjelenésüket. A DVD Forum döntése azonban arra utal, hogy a hollywoodi stúdiók nyomására a jövőben megjelenő HD-DVD régiókóddal jelennek majd meg.

A rivális Blu-ray Disc tábor már korábban bejelentette, hogy formátumán alkalmazni fogja a regionális korlátozást.

A DVD Forum 34. kormányzó bizottsági ülésén az írható HD-DVD-R, HD-DVD-RW (a kétrétegű is) fizikai specifikációjának elfogadása mellett döntött arról is, hogy kidolgoznak egy csak Kínára vonatkozó HD-DVD-ROM fizikai specifikációt. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a hatalmas ázsiai országban távlatilag megoldhatatlannak tűnik a lemezek tartalomvédelme.

Kapcsolódó linkek:

Microsoft: bemutatták az Xbox 360 HD-DVD egységét
Sony: a PlayStation 3 november 17-től lesz kapható
Sony: az első műsoros Blu-ray lemezek csak júniusban
A Warner jelenteti meg az első HD-DVD/DVD hibrid lemezt
Toshiba: sikeres HD-DVD start az Egyesült Államokban
Később kerül piacra az első Blu-ray Disc lejátszó
Japánban már kapható a világ első, Toshiba gyártmányú HD DVD lejátszója
Sokasodó támogatók a HD-DVD mellett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .