Sokasodó támogatók a HD-DVD mellett

1. Oldal

A héten véget ért hannoveri CeBIT, és a HD-DVD március 28-ai hivatalos észak-amerikai piaci megjelenés kapcsán megjelent híreket foglajuk össze.
LG_BD_player_CeBIT.jpg
Az LG feladta eredeti tervét, hogy idén tavasszal piacra lép a CES-en bemutatott BD199 Blu-ray Disc lejátszójával, s a HD-DVD lemezformátumot is támogató készülékkel kíván megjelenni valamikor az év második felében. A CeBIT-en James Kim, a gyártó európai elnöke erősítette meg a hírt, ami nem okozott meglepetést, miután az LG és a Toshiba korábban megegyeztek egymás optikai lemezekkel kapcsolatos szabadalmainak megosztásáról, s ez a HD-DVD-re is vonatkozik.

A korábban kizárólagos HD-DVD támogatójának számító Warner és Paramount már jó ideje világossá tette, hogy Blu-ray Disc-en is jelentet majd meg filmeket. Most úgy tűnik, hogy az ellenoldalon elkötelezett Disney határozta el magát hasonló lépésre a HD-DVD kapcsán. Részvényeseinek évi találkozóján a cég vezérigazgatója Robert Iger a HD-DVD támogatásáról, mint valódi lehetőségről tett említést. Azt mondta, hogy „nagyon izgatottak vagyunk a következő generációs DVD formátum kapcsán”, és világossá tette, hogy a Disney azért támogatja a Blu-ray Disc-et, mert hiszik, hogy az „több lehetőséget és jobb minőséget kínál, mint a versenytárs formátum”. Mindazonáltal Iger bevallotta, hogy a cég várhatóan mindkét formátumban kiad majd lemezeket.

Toshiba_Qosmio.jpgAz első Európának szánt HD-DVD lemezek várhatóan júniusban jelennek meg, de az első ilyen formátumú lemezek lejátszására alkalmas készülék már akár áprilisban kapható lesz az öreg kontinensen. A Toshiba a CES-en ugyanis bemutatta a Qosmio G30 notebook-ot, mely az első HD-DVD meghajtóval szerelt rendszer lesz Európában. Ez a meghajtó ráadásul nem ellenőrzi a régiókódolást, ezért bármely földrészen vásárolt HD-DVD-t le lehet majd vele játszani Az első lemezek amúgy sem lesznek régiókódoltak, mivel ezek jórészt katalógusfilmek, melyek már nem futnak a mozikban. A Qosmio G30 rendelkezik egy HDCP kompatibilis HDMI kimenettel, és saját 1920×1200 pixel felbontású LCD képernyője is képes 1080p-s HD tartalmak megjelenítésére. A grafikus chip egy Nvidia GeForce Go 7600 256MB videó RAM-al, és egy 2GHz-es Core Duo T2500 processzor működik benne 1GB DDR 2 SDRAM-al. Van benne Wi-Fi, Bluetooth, két analóg és egy digitális TV tuner, és Dolby Home Theater tanúsító védjeggyel is büszkélkedhet.

HD_DVD_filmek.jpg
A Warner Home Video hivatalosan nyilvánosságra hozta első HD-DVD filmjei piaci megjelenésére vonatkozó tudnivalókat, és azt, hogy ezek az eredetileg tervezett március 28. helyett három héttel később április 28-án kerülnek utcára. A stúdió elmondása szerint a három hét késést technológiai nehézségek okozták, és ez olyan minimális, hogy nem sértheti a HD-DVD bevezetését. Az első három megjelenő HD-DVD cím a Millió dolláros bébi, Az utolsó szamuráj, Az operaház fantomja 28,99 dolláros listaáron kerül forgalomba. További 17 műsoros HD-DVD megjelenése várható május folyamán. A Warner azt is bejelentette, hogy az új megjelenésű HD-DVD mozik 34,99 dollárba, az egyik oldalukon HD-DVD a másikon szabvány DVD hibrid lemezek 39,99 dollárba kerülnek majd, s ez utóbbiakon csak a legújabb filmek jelennek meg.

Kapcsolódó linkek:

Mégis van ideiglenes megegyezés az AACS-ről
CES 2006: Xbox 360 külső HD-DVD meghajtóval még idén
CES 2006: HD-DVD lejátszó feláron a Blu-ray Disc lejátszókhoz képest (frissítve)
CES 2006: Warner és Universal HD-DVD-k márciusra
A Warner is csatlakozott a Blu-ray Disc táborhoz
Két malomban őröl a Paramount
A Microsoft és az Intel a HD-DVD mellett
A Walt Disney a Blu-ray Disc formátum mögött

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .