Samsung előny a Sonyval szemben a LED LCD TV-k terén

1. Oldal

A Sony versenyhátrányának oka, hogy nehezebben jut hozzá az új él megvilágítású LCD TV-k legfontosabb alkatrészéhez, a fehér fényű LED-ekhez, a Samsung-nak viszont saját cég szállítja ezeket.
A Korean Times internetes riportja egy neve elhallgatását kérő Samsung illetékest idéz, aki szerint a Sony sikertelenül próbált a Samsung Electronics-tól olyan él megvilágításra használható fehér LED-eket beszerezni, melyek az úgynevezett „LED TV”-k kulcsalkatrészei. A Sony egyelőre nem kommentálta a hírt.

A korszerű LCD TV-kben kétféle LED-es háttérvilágítást alkalmaznak. Az egyikben vörös, zöld és kék (RGB) LED-eket, a másikban fehér LED-eket használnak. Az RGB LED-es háttérvilágítás élénkebb és telítettebb színeket (szélesebb színtartományt), valamint a helyi fényszabályzás révén mélyebb feketeszintet és nagyobb képdinamikát produkál, de drága. Bár képminőség tekintetében a jelenlegi hidegkatódos fényforráshoz képest jelentős előrelépést nem jelent, de a kevésbé drága fehér LED-es háttérvilágítás sokkal kevesebb energiát fogyaszt, vékonyabb képernyő felépítését teszik lehetővé, és mivel nem tartalmaz higanyt, környezeti szempontból is barátságosabb.

Sony BRAVIA ZX1 és Samsung 8000-es LED TV-k
Sony BRAVIA ZX1 és Samsung 8000-es LED TV-k


A Sony jelenlegi KDL-70X35003646 és KDL-55X45004057 csúcskészülékei RGB LED-es háttér-világításúak, és csak a KDL-40ZX14084 típusjelzésű BRAVIA LCD TV-jében alkalmaz LED él megvilágítást. A Samsung viszont mindjárt három „LED TV” elnevezéssel illetett készülékcsaládban (8000, 7000, 6000) alkalmazza az utóbbi technológiát.

Eddig a Samsung Electro-Mechanics alkatrészgyártó szállította az él háttérvilágító LED modulokat a Samsung Electronics-nak. Idén áprilistól azonban már működik a „Samsung LED” elnevezésű, az említett cégek által 50:50 százalékban létrehozott közös vállalat.

A Sony az utóbbi céggel remélt szorosabban együttműködni az él megvilágító LED chipek beszerzésében, sikertelenül. Partner nélkül viszont a japán gyártó számára nehéz lesz bővítenie kínálatát a piaci növekedés szempontjából fontos LED TV termékkörben. A Samsung viszont abban bízik, hogy versenytársai kínálatában csak 2010-ben jelennek meg a fehér LED-es él megvilágítású készülékek.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: új piaci stratégia és termékek Bécsben
JVC: szuper-vékony LCD technológiai fejlesztés
Sony: a BRAVIA ZX1 a világ legvékonyabb LCD TV-je
Sony: BRAVIA X4500-as és W4500-as új csúcskategóriás LCD TV-k

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .