Samsung: készül az OLED TV-k tömeggyártási technológiája

1. Oldal

A Samsung májusban dönt az OLED TV panelek tömeggyártási technológiájáról, amit jelenleg is azzal a céllal fejleszt, hogy javítsa a gyártási kihozatalt és csökkentése a termelési költségeket, lehetővé téve kedvező árú OLED TV-k előállítását.
Miután 2013-ban a Samsung bemutatta és el is kezdet forgalmazni első OLED TV-jét a termelés magas költsége és rossz kihozatali aránya miatt 2014-ben felfüggesztette az OLED TV-k gyártását. A TV világpiac vezető márkájaként a Samsung számára szükséges a visszatérés az OLED TV-k piacra, amit nem halaszthat már soká.

Samsung_UHD_OLED_TV.jpg
A Korea IT News cikke arról számol be, hogy a Samsung Display májusban dönt az OLED TV panelek tömeggyártási technológiájáról. A cég jelenleg egy a kémiai gőzfázisú kiválasztást, azaz felgőzölést (Chemical Vapor Deposition – CVD) és tintasugaras nyomtatóeszközt kombináló technológiát tesztel és ennek eredménye alapján dönt majd a pontos technológiáról.

A Samsung Display jelenleg fejleszti a nagy OLED panelek tömeggyártására alkalmas technológiát, ami felváltva alkalmazza a szerves anyagok felgőzölését (CVD) és tintasugaras nyomtatását.

A szerves anyagok védtelenek a meleggel szemben, teljesítményük romolhat vagy anyaguk deformálódhat a felgőzölés (CVD) és a maratási eljárás során, amit többször ismételnek meg a mintázási folyamatban. A Samsung Display ezért jelenleg vizsgálja a módszert, ami úgy alakítja ki a mintázatot, hogy a felgőzölés (CVD) után a szerves anyagot tintasugaras nyomtatással viszik fel. Mivel a szerves anyag nem érintkezik más anyaggal a maratási eljárásban, ezért nem fordulnak elő olyan problémák, mint a minőségi deformáció és finom mintázatok alakíthatóak ki.

Korábban a Samsung Display a felgőzölés (CVD) és a tintasugaras nyomtatási eljárás ismétlésével 5 réteget használt, de a szerves anyag mintázatát mostanra 3 rétegre redukálták. Jelenleg a cég ezt a technológiát teszteli, amihez a CVD készüléket az Applied Materials, a tintasugaras nyomtató berendezést pedig a Kateeva biztosítja.

A Samsung Display a tintasugaras módszer és a felgőzölés keverésével akarja csökkenteni a gyártási költséget és növelni a teljesítményt. A cég a nagyméretű OLED panelek tömeggyártására felkészülve az LG Display által is használt WRGB OLED paneltechnológiát használja, és reméli, hogy ezzel ugyanolyan szintre tudja csökkenti a termelési költséget, mint a jelenleg egyedüliként OLED TV paneleket előállító versenytársa.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: a 2016-os SUHD TV-k jellemzőiről
Samsung: moduláris TV koncepciók a CES2016 kiállításon
Samsung: szükséges a visszatérés az OLED TV piacra
OLED TV: a Samsung a tintasugaras nyomtatásba invesztál
OLED TV: Panasonic és Samsung 4K OLED TV-k az IFA-n
OLED TV: a Samsung cáfolja az OLED TV gyártás leállítását
Kész az olcsóbb OLED TV képernyőket gyártó berendezés
Európában is kaphatóak az első hajlított OLED TV-k

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .