OLED TV: a Samsung cáfolja az OLED TV gyártás leállítását

1. Oldal

Egy koreai elemző gyorsan elterjedt állítását cáfolja a Samsung Display, miszerint nem igaz, hogy leálltak volna az OLED TV-k gyártásával és eladásával, sőt kifejlesztették az UHD OLED TV-khez szükséges RGB OLED panelek gyártását.


A The Korea Herald online kiadásában megjelent cikkében a koreai Hana Daetoo Securities egyik elemzőjére hivatkozva jelent meg a félmondatos állítás, miszerint az OLED TV-k piacán az LG mögött lemaradó Samsung leállította az ilyen készülékek gyártását és eladását. Két nappal később a Samsung Display közölte, hogy a híresztelés nem igaz, nem állították le az OLED TV panelek termelését.

Samsung_UHD_OLED_TV.jpg
A történetből tehát annyi igaz, hogy míg az LG idén is új OLED TV-ket kínál, amelyek között 165 és 196 centis képátlójú új hajlított 4K Ultra HD OLED TV-k is lesznek, addig a Samsung még csak Ultra HD OLED TV prototípusokat mutatott be. Korábban HS Kim a Samsung képernyő üzletágának alelnöke egy interjújában elismerte, hogy az OLED TV-k túl drágák a fogyasztók túlnyomó többsége számára, és ez az OLED gyártási eljárás nehézségeinek tudható be, ami miatt tovább fog tartani, amíg az OLED TV-k olcsóbbak és szélesebb körben elérhetőek lesznek.

A Samsung Display fent említett cáfolatában arról is beszámol, hogy kifejlesztették az Ultra HD OLED TV-khez szükséges RGB OLED panelek gyártását, de további 3-5 év mire leküzdik a jelenlegi OLED TV előállítási nehézségeket.

Ismert, hogy az LG OLED TV-k előállítása némileg olcsóbb a WRGB OLED technológiájú panelek jobb kihozatalú termelése miatt, mint a Samsung valódi RGB OLED pixelek alkotta TV-inek gyártása. Ennek legfőbb oka, hogy a Samsung Display alacsony hőmérsékletű poliszilícium (LTPS) TFT alaplapra finom metál maszkot (FMM) alkalmazva vákuumgőzöléssel viszi fel a vörös, zöld, kék fénykibocsátó OLED anyagokat. Bár ez az eljárás kisebb kijelzők esetében jól bejáratott, de nagyobb képernyőméretre nem könnyen skálázható és a kihozatalt a nehezen kiküszöbölhető szennyező részecskék csökkentik. Az LG viszont indium gallium cink oxid (IGZO) TFT alapra fehér OLED (WOLED) pixeleket hoz létre és színszűrőket alkalmazva állítja elő a panelt nagyméretű képernyőkhöz, sokkal kevesebb technikai nehézséggel.

Bár egyik cég sem közöl a termelés kihozataláról adatokat, de 2014 januári adatok szerint a Samsung Display havi 10.000 hordozót tud előállítani 8. generációs gyárában, míg az LG ugyancsak 8. generációs üzeme 8.000 hordozó tömeggyártására képes, amit a cég 26.000-re tervez növeli további gyártósorokkal. Az utóbbi panelekből jut a kínai TCL, Hisense, Haier, Skyworth és Changhong márkáknak is OLED TV-k építéséhez.

Az OLED TV panelek fejlesztésében korábban együttműködő Sony és Panasonic partnerségének ugyan vége, de az utóbbi továbbra is dolgozik nyomtatásos gyártási eljárásán, amihez valószínűleg az AUO gyártja az oxid TFT vezérlőpanelt és a Sumitomo P-OLED szerves fénykibocsátó anyagait használják.

Kapcsolódó linkek:

LG: a 2014-es OLED TV kínálatról
Kevés új OLED TV a CES 2014-en
LG: új 4K Ultra HD OLED TV-k a CES 2014-en
Vége a Sony és a Panasonic OLED partnerségének
Kész az olcsóbb OLED TV képernyőket gyártó berendezés
IFA 2013: a Samsung Ultra HD OLED TV-ket mutatott be
OLED TV: az LG TV-jénél 1,5-szer drágább lesz a Samsungé?
OLED TV panelt gyártani 8-10-szer drágább az LCD-nél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .