Sony: az OLED helyett a 4K TV-k fejlesztése a cél (Frissítve)

1. Oldal

A Sony cáfolja a Nikkei riportját, miszerint az OLED TV-k kereskedelmi célú fejlesztésének jegelése mellett döntött volna, hogy a 4K Ultra HD LCD TV-kre fókuszáljon.


Frissítés 2014. május 16-án:

A Sony egy a What Hi-Fi számára tett rövid nyilatkozatban cáfolja, hogy a cég a 4K TV-kre koncentrálva jegelné az OLED fejlesztést.

A nyilatkozat így szól: „A Sony nem tett bejelentést ebben a tekintetben. A Sony továbbfejleszti és keresi a fogyasztóknak szánt OLED képernyők tömeggyártásának megbízható módjait, miközben professzionális, orvosi és broadcast használatra OLED képernyőket kínálva további tapasztalatokat épít fel.”

A Samsung cáfolja, hogy leállítaná az OLED TV gyártást, de mégsem lehet mindenhol megvásárolni eddigi egyetlen készüléküket. Nem úgy az LG OLED TV-it, amelyekből idén már 4K Ultra HD felbontásúak is piacra kerülnek. A Nikkei riportja szerint a Sony OLED TV kereskedelmi célú fejlesztésének befagyasztásáról döntött.

Sony 4K Ultra HD OLED monitorok
Sony 4K Ultra HD OLED monitorok


A Sony egyszer már felfüggesztette OLED TV terveit. Miután a világon elsőként megvásárolható XEL-1 OLED TV készüléknek nem lett folytatása. Miután a koreai versenytársak komoly OLED TV fejlesztésbe fogtak a Sony is újrakezdte a projektet.

A példátlan Sony és Panasonic OLED partnerségnek talán egyetlen kézzelfogható eredménye a CES 2013 kiállításon bemutatott 4K OLED TV prototípus lett. 2013 végén aztán az együttműködés véget ért, így a Sony idén már egyedül folytatta a fejlesztőmunkát.

A Sony számára a 4K LCD TV-k már most bevételt hoznak, és ez segít, hogy a TV üzletág a 2015 márciusával záruló pénzügyi évben, 11 év után először ismét nyereséges lehessen. A 4K TV-k ára kb. 100.000 jennel (kb. 215.000 Ft) magasabb, mint a hagyományos síkképernyős TV-ké.

A Sony még a globális 4K TV piac vezetője az összes kiszállítás értékének több mint 20%-os részesedésével 2013-ban, és a cég lehetőséget lát arra, hogy vonzó márkájával tovább terjeszkedhet ezen a piacon. Az ezen a nyáron megjelenő, a tavalyinál kétszer több 4K Ultra HD modellel meg kívánja négyszerezni eladásait a cég ebben a költségvetési évben. Ezek a 4K modellek adják majd a Sony nagy síkképernyős TV választékának 40-50%-át, szemben a tavalyi 10-20%-os aránnyal.

A Sony a most az OLED TV-k fejlesztésén dolgozókat átirányítja más feladatok elvégzésére, köztük a 4K-val kapcsolatos termékek fejlesztésére.

A Sony és a Panasonic tárgyalnak LG OLED panelek vásárlásáról, és ha ez sikerrel zárul, akkor a házon belüli panelfejlesztés leállítás ellenére hamarosan újra Sony OLED TV-k is megjelenhetnek.

Kapcsolódó linkek:

LG: a 279 centis OLED TV panelek gyártása sem probléma
OLED TV: a Samsung cáfolja az OLED TV gyártás leállítását
LG: a 2014-es OLED TV kínálatról
A 4K TV piacvezetője még a Sony, de jön föl a Samsung
Kevés új OLED TV a CES 2014-en
Sony: íme, a 2014-es tavaszi BRAVIA LCD TV kínálat
Vége a Sony és a Panasonic OLED partnerségének
Európában is kaphatóak az első hajlított OLED TV-k
Sony: a világ első és legnagyobb 4K OLED TV-je a CES-en
Sony, Panasonic OLED partnerség: cél a 2013-as tömeggyártás
Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .