Sony KDS-55A2000: hatalmas kép, finom felbontással

Csatlakoztatás; Beüzemelés, kezelésA KDS-55A2000 a Sony SXRD hátulról vetítős TV-je, 140 centis képátlójával, 1080p felbontásával és megfizethető árával remek választás lehet egy kis házi-moziba, és nem mellesleg még TV nézésre is használható.
Csatlakoztatás

A KDS-55A2000 egy antennabemenetén keresztül képes fogadni az analóg és a digitális DVB-T földi sugárzású TV adások jeleit. Sajnos ez azt jelenti, hogy akinek – mint nekem is – külön kábelen érkeznek az analóg adások, és egy másik antennával veszi a digitális műsorokat, vagy egy antennajeleket közösítő „iránycsatolót” kell használnia, ami jelveszteséggel járhat, vagy cserélgetnie kell az antennabemenetbe dugott kábelt. Hasznos lenne, ha külön antennabemenete lenne a digitális és az analóg tunereknek egy továbbfűzési lehetőséggel, de sajnos erre a nem túl költséges megoldásra nem gondoltak a tervezők.

hatfali_csatik.JPG
Az AV bemenetek közül a két HDMI bemenetre egy Pioneer DVR-940HX3115 HDD/DVD felvevő és egy Panasonic DMP-BD10 Blu-ray lejátszó csatlakozott. Próbaképpen a komponens bemenetet és a 2-es SCART csatlakozót is használtam, utóbbit csak arra, hogy a SMARTLINK funkció segítségével a TV-n már behangolt programkiosztást áttöltsem a HDD/DVD felvevőbe.

A készüléknek ezeken kívül van még SXGA (VESA) és HDTV (EIA) kompatibilis PC RGB bemenete is, és az előlapon is van a szokásos AV mellet egy komponens (Y, Pb/Cb, Pr/Cr) bemenet. Hosiden S-Video bemenetet ne is keressünk, azt csak a 3-as SCART-on keresztül fogad a TV. Ami talán még hiányzik az a korábbi Sony TV-ken megszokott Center hangsugárzó bemenet, ami egy többcsatornás hangrendszerben lehetőséget adna arra, hogy a center csatorna hangja a készülék hangszóróin szólaljon meg.

taviranyito3.JPGBeüzemelés, kezelés

A csatlakoztatást követően a KDS-55A2000-en a használati utasítás nélkül, gond nélkül behangoltam, elneveztem és átrendeztem a fogható analóg és digitális TV programokat.

Sajnos a készülék távirányítóján nincs hét (+ a PC) közvetlen AV forrásválasztó gomb, így végig kell léptetni – hacsak a nem használtakat át-„ugrás”-ra nem állítjuk – mire a kívánt bemenethez érünk. Ezért célszerű az AV bemeneteket elnevezni a forráskészülékről, hogy tudjuk mit mire kötöttünk. Ráadásul a HDMI bemeneteknél türelmesen – kb. 5 másodpercet – kell várni, hogy a készülék felismerje a bejövő jel formátumát.

S ha már a távirányítónál tartunk: a DVD, VCR és AMP (erősítő) irányítására is használható, fényes alumínium felületű kezelőszerv kényelmesen elfér a kézben, a rajta lévő gombok mérete és tapintása pont megfelelő, a feliratok jól olvashatóak, s bár nincs háttérvilágításuk még sötétben is könnyű megtalálni a gyakrabban használtakat, mert nincs túl sok belőlük. Szokványos műanyagérzést keltő társaihoz képest ez a távirányító kifejezetten igényesnek mondható.

A rengeteg lehetőség miatt a kép beállítása és optimalizálása ijesztő feladat lehet az egyszerű felhasználó számára, de szerencsére a „Törlés” funkcióval visszaállítható alapbeállítások is jó eredményt adnak, és így gond nélkül lehet kísérletezni. A hang és a készülék használati módjának beállítási opciói sem kevésbé szegényesek, tehát el lehet játszani velük jó ideig. Csak a talán legfontosabb, a megfelelő feketeszint beállítása szempontjából meghatározó lehetőségeket sorolnám fel: Fényerő, Kontraszt, Írisz kontrasztnövelés, valamint a „Részletes beállításoknál a Fekete korrekció és a Gamma.

Igazán ügyesen megoldott a vett adásképet és valamely AV bemenet képét együtt mutató PAP (kép és kép) funkció kezelése. Egy gombnyomásra kiválasztható, hogy melyik kép hangját akarjuk hallani, és ugyancsak egyszerűen felnagyítható az egyik képe a másik rovására és viszont.

A készülék kezeléséhez tartozik a nálunk még csak kísérleti jelleggel működő DVB-T adások elektronikus programkalauza (EPG), mely az egyes programok rövid leírását is tartalmazó műsorújságként funkcionál, amiből közvetlenül választhatjuk ki a nézni kívánt műsort.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .