Sony KDS-55A2000: hatalmas kép, finom felbontással

Kép- és hangminőségA KDS-55A2000 a Sony SXRD hátulról vetítős TV-je, 140 centis képátlójával, 1080p felbontásával és megfizethető árával remek választás lehet egy kis házi-moziba, és nem mellesleg még TV nézésre is használható.
Kép- és hangminőség

A képminőség megítélését a Panasonic DMP-BD10 Blu-ray lejátszóról származó 1080p – merthogy ezt is képes fogadni HDMI csatlakozóin keresztül a készülék – nagyfelbontású filmrészletekkel kezdeném. Ha egy szóval kéne kifejeznem a látottakat, azt írnám „lenyűgöző”.

Egy készülék képminőségét vagy a nagy képet nézve (szubjektíven), vagy a pixeleket szinte ízekre szétszedve mérésekkel lehet vizsgálni. A videó világában mind a képelőállításra, mind a képvisszaadásra léteznek szabványok, a való világban az igazi fogyasztókra azonban a kép nézése a jellemző és nem az, hogy tesztábrákat elemezgetnek. Szóval a KDS-55A2000 nagyméretű képét nagyjából 2,3 méterről nézve, bár nem tökéletes, de azt kell írjam, ez a legjobb HVTV kép, amit eddig láttam. Az 1920x1080p nagyfelbontású kép olyan tiszta és részletezett, amitől szó szerint kiesik az ember szeme.

Láttam már hasonló felbontású plazmaképernyőn megjelenő, és vászonra vetített képet, és azok sem jobbak. A Pioneer teljes HD plazmájának képe élesebb és dinamikusabb, de a mozgásmegjelenítése tökéletlenebb, és nem ennyire filmszerű.

Szabvány felbontású DVD-t vagy TV adást nézve is megállapítható, hogy a készülék képén még egészen közelről sem láthatóak pixelek, ettől szinte teljesen analóg hatású a látvány. A feketék és a kontrasztarány majdnem, mint a képcsöves TV-ké, a finom sötét árnyalatok kis eltérései is jól láthatóak. Ráadásul a bőségesen, a készüléket háttal az ablaknak állítva még minimális fényrekesznyílásnál és nappali megvilágításban is elegendő fényerő és a magas kontraszt eredményeként a képek szinte háromdimenzióssá válnak.

Bár kromatikus méréseket nem végeztem, de érzésem szerint a készülék képének színskálája szélesebb a szabványban előírtaknál, különösen a vörösek irányában lehet nagyobb a színháromszög, melyek igen mélyek, s egyáltalán nem narancsos árnyalatúak. Mindez gazdag és telített színekben mutatkozik meg, s a bőrszínek is természetesek.

A digitális adások képe olyan akár a DVD lemezeké, szinte tökéletes, s ebben nagy szerepet játszik, hogy a készülék igen jól csökkenti a tömörítés „mellékhatásaként” tapasztalható digitális blokkzajt. Az analóg adások képe sem rossz, ha megfelelő az antennajel minősége, ellenkező esetben nagyon hasznos az Automatikus zajcsökkentés, mely hatásosan működik, de nem romlik vele a mozgásmegjelenítés.

Egyáltalán a BRAVIA ENGINE PRO videojel-feldolgozásra nem lehet panasz, mert a váltott-soros jelek progresszív képfrissítésre alakítása és az alacsonyabb felbontású képek felskálázása hibátlan. Még a legtöbb feldolgozást igénylő analóg adások képén is élő, hús-vér emberek láthatóak, nem valami elektronikusan újraalkotott alakok.

A képernyő közepébe állított képzeletbeli tengelytől eltérő szögben nézve, nagyjából vízszintesen 65 foknál, függőlegesen 30 foknál kisebb szögben még tökéletes a kép, ahogy az a használati utasításban is szerepel. A nagy fényhatásfok miatt azonban észrevehető a képernyő granuláltsága, főleg kiterjedt fényes háttereken.

A készülék hangját a közepes átmérőjű bassz-reflex hangsugárzók határozzák meg, melyek már elegendő mélyhangot állítanak elő és a többi hang is megfelelő arányban és tisztasággal szólal meg, de azért igazán izgalmas házi-mozi hangzást ne várjunk. Főleg, hogy érdemes kerülni a Doby Virtual Surround mód bekapcsolását, aminél érthetetlen okból a dialógusok hangereje annyira meggyengül, hogy a normál sztereóval szemben valóban térbelien megszólaló zenei vagy környezeti hatáshangok szinte teljesen elnyomják azokat.

A KDS-55A2000-et arra teremtették, hogy nagyfelbontású házi-mozi képmegjelenítőként szolgáljon olyanok számára, akik moziélményt adó nagy képméretre vágynak, de nem kívánnak vetített képpel bajlódni. A 140 centis képátlójú képernyőn 2,3 méterről már a teljes HD felbontás minden részlete élvezhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .