Sony KDS-55A2000: hatalmas kép, finom felbontással

Technológiai jellemzőkA KDS-55A2000 a Sony SXRD hátulról vetítős TV-je, 140 centis képátlójával, 1080p felbontásával és megfizethető árával remek választás lehet egy kis házi-moziba, és nem mellesleg még TV nézésre is használható.
Technológiai jellemzők

A KDS-55A2000 lelkét a harmadik generációs SXRD képmodulátor adja, mely egy LCOS chip. 15,5 mm (0,61 inch) átlójával a Sony szerint övék jelenleg a világ legkisebb teljes 1080p (1920×1080 pixel) felbontású mikro-display képmodulátora.

SXRD_kepmodulator.jpg
A közönséges LCD-vel szemben a fény nem csak átvilágítja az SXRD képmodulátor folyadékkristály rétegét, de annak tükröződő hátlapjáról vissza is verődik. A fény kétszer (oda-vissza) járja át a folyadékkristály réteget, így annak vastagsága feleakkora lehet, ami 75%-ra csökkenti a válaszidőt egy LCD-hez képest. A 2,5 milliszekundumos válaszidő a gyors mozgások (például akciójelenetek és sportműsorok) képi megjelenítésnél fontos. A folyadékkristály cellákat vezérlő tranzisztorok és vezetékezésük a tükröződő szilícium alaplap alatt helyezkedik el, s nem magukban a cellákban, így az egyes pixelek közötti holt tér annyira keskeny, hogy a vetített képen ezek szinte láthatatlanok. A Sony szerint jelenleg az SXRD chip pixelei közötti rés a legkisebb a világon (0,35 mikrométer, maguk a pixelek 7 μm-esek), s ez 90% feletti „kitöltési tényezőt” (a képelőállításban résztvevő panelfelület százalékban kifejezve) eredményez. Összehasonlításképpen az LCD-k tipikusan 50% kitöltési tényezővel bírnak, melynek látható következménye a „pixelrácsozat”. Az úgynevezett vertikálisan rendezett folyadékkristályoknak köszönhetően az SXRD képmodulátor szinte tökéletes feketét vetít az optikába, ami az LCD-vel összehasonlítva jóval magasabb kontrasztarányt eredményez. Ez önmagában a harmadik generációs SXRD panel esetén a Sony szerint 5000:1-hez.

A készülék „optikai motorjában” három SXRD képmodulátor állítja elő a képet, egy 120W-os, a gyártó szerint 8000 órás élettartamú UHP (ultra nagynyomású) lámpa fényével megvilágítva. Ez a fény három úgynevezett dichroikus tükröm és színszűrökön halad át vörös, kék és zöld fényt eredményezve, melyek aztán az SXRD paneleket világítják meg. A panelekről visszaverődő, már képpel modulált fény egy összegző prizmában egyesül, majd a motorosan vezérelt fényrekeszen (íriszen) és a lencseszerelvényen keresztül egy tükörről vetül végül a képernyőre.

VW100 iris.jpg
A beállítható írisz két funkciót tölthet be. Az egyik, hogy öt fix fényrekesznyílási fokozatban a szoba környezeti megvilágítási körülményeihez állíthatjuk a kép fényerejét. A két automatikus írisz üzemmódban azonban a jelenet átlagos fényességéhez igazodva dinamikusan záródik, vagy nyílik a fényrekesznyílás. A sötétebb jeleneteknél a mélyebb feketékért és az árnyalatok jobb részletezése érdekében záródik az írisz, míg a fényesen világító képeknél nyit a fényrekesz. Mindezek az összes bemenetre, a digitális és analóg módon vett adásjelekre, valamint a három választható (Élénk, Normál, Egyéni) kép üzemmódra külön-külön beállíthatóak.

A Sony BRAVIA ENGINE PRO videojel feldolgozás, mely más funkciói mellett tartalmazza a váltott-soros (576i, 1080i) képjelekből progresszív képfrissítésre alakítást végző, és az összes képjelet 1920×1080 pixelre „leképző” Digital Reality Creation HD-HD algoritmusokat. Ez utóbbi esetében egyedileg állítható be, hogy az adott forrásjel DRC jelfeldolgozása során a jel minőségétől és az egyéni ízléstől függően milyen legyen a kép részletezettségének (a magyarnyelvű menüben az „Élethűség”) és egyenletességének („Tisztaság”) mértéke.

A készülék hangját a 2x12W teljesítményű digitális erősítő, a két bassz-reflex hangsugárzó, a sztereó jelből térhatást keltő Dolby Virtual dekódolás, és a BBE Digital hangfeldolgozás határozza meg. Néhányan sokcsatornás hangrendszerükhöz kihasználják majd, hogy a beépített DVB-T tuner audiojele egy optikai (Toslink) csatlakozón is kinyerhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .