Sony: végre itt a Dolby Vision frissítés az európai TV-khez is

A Sony A1 OLED valamint ZD9, XE94 és XE93 LCD TV-khez régen várt frissítés Európában is csak akkor kezeli a Dolby Vision formátumot HDMI csatlakozón át, ha a lejátszókészüléket is frissítik.


A Sony egyes 2016-os és 2017-es prémium TV-i januárban végre megkapták az ígért Dolby Vision formátumkezelő frissítést az USA-ban, és most ez a frissítés elindult Európában is. A március 28-án megjelent új v6.2858 verziójú firmware-frissítés áprilisban fokozatosan kerül fel az internetre csatlakozó érintett Sony TV-kre.

A például az Amazon Prime Video, a Netflix és az Apple iTunes streaming szolgáltatások által Európában is kínált Dolby Vision tartalmak tehát már teljes minőségükben élvezhetőek majd a frissítést követően a TV-ben működő alkalmazással. Ahogy az már korábban kiderült, a Dolby Vision a frissítés után is csak akkor működik HDMI bemenetén át, ha a csatlakoztatott Apple TV 4K vagy más Ultra HD Blu-Ray lejátszót is frissítik, hogy kompatibilis legyen a Sony TV-vel. A Dolby ugyanis a formátumra utólag alkalmassá tett TV-khez egy olyan külön Dolby Vision profilt dolgozott ki, ami a lejátszóeszközöktől vár el több feldolgozási munkát.

A Sony feltehetően azért késleltette még tovább a frissítést Európában, mert nem akarta azzal nagyon megelőzni a lejátszókészülékek frissítését. Az Apple TV 4K-ra március 30-tól elérhető új Apple tvOS 11.3 rendszerszoftver már tartalmazza ezt, az Oppo Dolby Vision frissített Ultra HD Blu-ray lejátszóihoz állítólag már készül az újabb frissítés, a többi Ultra HD Blu-ray lejátszót gyártó márkáról (Panasonic, LG, Samsung) viszont még nem tudni semmit.

A v6.2858 verziójú firmware-frissítés a Sony más 2016-os és 2017-es Android TV-it is érint, de a Dolby Vision támogatás csak az „X1 Extreme” képfeldolgozó processzorral rendelkező a A1 OLED TV valamint az XE93/XE94 és ZD9 LCD TV modellekre vonatkozik.

A frissítés le is tölthető a Sony támogatási oldaláról, de a készülékek beépített letöltési funkciója is elvégzi azt.

A v6.2858 verziójú firmware-frissítés előnyei és fejlesztései a Sony támogatási oldala szerint:
• Dolby Vision tartalomtámogatás a tv-készülékre telepített videóstreamelő alkalmazások/szolgáltatások számára (pl. Amazon Prime Video és Netflix). (csak ZD9, XE94, XE93 és A1 típusok)*
• Megújult a hangalapú keresés felhasználói felülete
• Megoldja a problémát, amelyből kifolyólag a következő üzenet jelenik meg: „A Samba szolgáltatáskezelő működése leállt”
• Megoldja a problémát, amelyből kifolyólag a tv-készülék hangsugárzói Bluetooth-fejhallgató csatlakoztatásakor visszhangzanak
• Kijavítja az Amazon Prime Video lejátszási hibáját, amelyből kifolyólag a videók lefagynak, vagy csúszik a hangsáv
• Kijavítja a hibát, amelyből kifolyólag az otthoni hangerősítő nem vált automatikusan TV-bemenetre a „BRAVIA Sync vezérlés” funkció használatakor
• Megoldja a problémát, amelyből kifolyólag az „Egygombos lejátszás” funkció használatakor a tv-készülék bemenetválasztója nem vált automatikusan a HDMI-kábellel csatlakoztatott lejátszóra
• Megoldja azt a problémát, amely során a hangsugárzópanelből továbbra is hallható hang, miután távvezérlővel kikapcsolták a TV-t* Egyes Sony tv-készülékek (a ZD9, XE94, XE93 és A1 sorozathoz tartozók) támogatni fogják a Dolby Vision funkciót, az Európa-szerte 2018 áprilisa folyamán elérhetővé váló szoftverfrissítésnek köszönhetően. Dolby Vision tartalmak lejátszásához szükséges, hogy a videostreamelő alkalmazás/szolgáltatás támogassa a Dolby Vision funkciót. További információért forduljon a szolgáltatás/alkalmazás szolgáltatójához. Továbbá, miután a szoftverfrissítés feltelepül a Sony tv-készülékre, a televízióhoz HDMI-kábellel csatlakozó, Dolby Vision lejátszást támogató készülékek (pl. streamelésre alkalmas médialejátszók és UHD Blu-ray lejátszók) szintén szoftverfrissítésre szorulnak majd, hogy támogatni tudják a készüléken keresztül történő Dolby Vision lejátszást. Amennyiben további információra van szüksége a frissítés egy bizonyos lejátszóra történő beütemezésével kapcsolatban, forduljon a lejátszó gyártójához.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .