Újabb világelső LED fényforrású 1080p házi-mozi vetítő

1. Oldal

A kaliforniai központú, de távol-keleti érdekeltségű Vivitek Corporation H9080HD típusjelzésű vetítője már nem az első, a cég által bejelentetett LED-es 1080p felbontású modell, ami állítólag júliustól lesz megvehető.
A Vivitek már a januári CES 2009 kiállítás alkalmával bemutatott egy HC7500A típusjelzésű, a most bejelentett H9080HD-hez külsejében nagyon hasonló 1080p felbontású, LED fényforrásokat alkalmazó házi-mozi vetítőt.

A gyártó által most ismét „a világ első 1080p, LED házi-mozi vetítője” címmel illetett H9080HD egy 24 mm-es (0,95 inch) DMD képmodulátorral állítja elő az 1920×1080 pixel felbontású képet, amelynek dinamikus fényszabályzó írisszel elért kontrasztarányát 100.000:1-re specifikálják. A Texas Instruments Brilliant Color technológiája és a fényforrásul szolgáló Luminus PhlatLight™ RGB LED modulok 800 lumen fényáramot és az NTSC televíziós szabványnál 25%-kal szélesebb színtartományt biztosítanak.

A PhlatLight PT120-as LED modulok tökéletesen illeszkednek az DMD képmodulátor chiphez, több mint 20.000 óra az élettartamuk, ami két év folyamatos működésnek felel meg, és fényáramuk az első 2.000 órát követő 5%-os csökkenést követően teljesen egyenletes.

A LED-ek alkalmazása természetesen feleslegessé teszi a szokványos lámpás egychipes DLP vetítők nagysebességgel forgó színkerekét is. A LED-ek 30 amperes impulzusszerű meghajtó áramát egy OSRAM REPCUR F9030A meghajtó áramkör szolgáltatja, amelynek kapcsolási sebessége olyan nagy, mintha 20-szoros sebességgel forogna egy színkerék. Így a színfelbomlás jelensége már nem léphet fel. Ugyancsak a LED-eknek köszönhető, hogy a vetítő azonnal bekapcsolható, még a kikapcsolást követően is.

VIVITEK_H9080FD.jpg
A H9080HD optikai motorját egy teljesen zárt fémházba építik, ami így tökéletesen porvédett – nincs is szükség levegőszűrőre – és fényszivárgástól mentes. A LED-ek jobb fényhatásfoka ellenére is produkálnak némi hőt, s az ennek elvezetésére szolgáló ventilátor 25dBA zajt. A vetítő 1,3-szeres nagyításátfogású lencséje függőlegesen +/-120%-os, vízszintesen +/-30%-os képeltolást tesz lehetővé.

A vetítőben egy Gennum 9450 videoprocesszor végzi el a szabvány és nagyfelbontású forrásjelek váltott-sorosból progresszív képfrissítésre alakítását illetve felskálázását a film és video alapú tartalmakat egyaránt támogatva. A képfrissítés frekvenciája kézileg választva vagy a bejövő jelhez automatikusan igazodva 48Hz, 50Hz és 60Hz lehet.

A H9080HD hátlapján két, 1.3-as verziójú HDMI bemenetet, két komponens video bemenetet (ezek egyike Y/Pb/Pr BNC csatlakozós, a másik RCA-s pedig SCART RGB-t is fogad), egy-egy kompozit video és S-Video bemenetet, valamint analóg PC RGB bemenetet találunk. Vezérlésre egy RS-232 port, két 12V-os indítójel kimenet és egy IR bemenet szolgál.

A vetítő a gyártó sajtóanyaga szerint júliusban már kapható lesz a Vivitek forgalmazóin keresztül, 14.999 dolláros (kb. 3 millió Ft) ajánlott áron.

Kapcsolódó linkek:

Projectiondesign: avelio kroma ReaLED megvilágítással
Megvan a világ első LED-es HD felbontású Pico projektora
PhlatLight LED-es megvilágítású vetítők a CES-en
Az IFA-n ott az első teljes HD felbontású LED-es DLP házi-mozi vetítő
DLP: az első lámpa-mentes házi-mozi vetítőket 2008 végére ígérik
Házi-mozi vetítő koncepciók lézeres és LED-es megvilágítással
LED-ek a DLP vetítéstechnikában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .