A Panasonic és a Philips is hivatalosan bejelentette Blu-ray Disc lejátszóit

1. Oldal

Az első Blu-ray Disc lejátszó és az első öt műsoros lemez mai (június 25.) hivatalos piaci megjelenésével a többi gyártó is igyekszik a potenciális vásárlók figyelmébe ajánlani a formátumhoz kapcsolódó „nemsokára” kapható termékeit.
A Panasonic első Blu-ray Disc lejátszója a DMP-BD10 idén szeptemberben kerül az üzletekbe, és 1.299,95 dollár (kb. 290.000 Ft) lesz az ára.

Panasonic_DMP-BD10.jpg
A DMP-BD10-et ára alapján prémium terméknek szánják. A vele nagyjából egy időben megjelenő lejátszókhoz hasonlóan HDMI kimenetén 1080p videojel formátumban – vagy arra felkonvertálva – lesz képes lejátszani az egy- és kétrétegű Blu-ray Disc és DVD műsoros lemezeket, s persze elboldogul majd a CD korongokkal is. A 300 dolláros felárat az analóg képminőséget magas szintre emelő P4HD technológia indokolja, mely a váltott-sorosból progresszív képfrissítésbe alakítást a legfinomabb képrészletek hibátlan előállítása érdekében pixelszinten hajtja végre, ráadásul 296MHz/14-bites a videó D/A átalakítás a 1080i/720p kimeneten, ami 4-szeres mintavételezésnek felel meg. A zajformált videó jelfeldolgozás révén a kép jel/zaj viszonya is kedvezőbb, mivel a zajösszetevők egy nem felhasznált sávtartományba kerülnek.

Panasonic_SA-XR700_SB-TP1000.jpg
A Panasonic azon mód ki is hoz a lejátszó mellé SA-XR700 modellszámmal, 1.000 dollárért (kb. 220.000 Ft) egy teljesen digitális 7.1-csatornás vevőerősítőt három (2 be/1 ki) HDMI csatlakozóval, és további 3.000 dollárért SB-TP1000 típusjelzéssel egy hangsugárzó készletet. Ez utóbbi érdekessége, hogy egy center hangsugárzó helyett „Twin Center Speaker Technology” hangzatos elnevezéssel, két a plazma képernyő mellé elhelyezett hangsugárzóval állítják elő a középről megszólaló dialógusokat. Apropó plazma! A gyártó az év végére szeretné a Blu-ray Disc lejátszó mellé csatasorba állítani a TH-65PX600 1080p felbontású 165 centis képátlójú plazmaképernyőt is. Az összes 2006-os Panasonic Blu-ray komponens tudja majd a EZ-Sync rendszert, mely a HDAVI vezérlés révén egy távirányítóról teszi kezelhetővé az összes HDMI-vel összekapcsolt készüléket.

A Philips sem okozott különösebb meglepetést, mikor hivatalosan bejelentette, hogy DBP9000 Blu-ray lejátszóját, SPD7000 TripleWriter mindent-egyben PC íróját és 25 GB-os írható Blu-ray lemezmédiáját valamikor 2006. harmadik negyedévében (tehát még szeptemberig) piacra viszi.

Philips_BDP9000.jpg
A Philips DBP9000 lejátszó HDMI kimenetén 1080p felbontású formátumban is megjelenik majd képinformáció, és – ha igaz – valódi unikumként az analóg komponens videojel kimeneten 1080i formátumra felskálázott DVD jel is elérhető lesz. Ez azért szokatlan, mert az eddig ismert készülékek csak a digitális (DVI, HDMI) kimenetükön adtak ki felskálázott képjelet. A modell rendelkezik majd a sokcsatornás nagyfelbontású surround audiodekódolási funkciókkal és optikai digitális audiojel kimenettel (további részletek ezzel kapcsolatban nem ismertek). A DBP9000 javasolt ára 999 dollár (kb. 220.000 Ft) lesz.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba RD-A1 HD-DVD rekorder 1 TB merevlemezzel
Samsung: már az üzletekben az első Blu-ray Disc lejátszó
A Sony és a Pioneer is később jelenik meg első Blu-ray Disc lejátszójával
Sony: a PlayStation 3 november 17-től lesz kapható
Sony: az első műsoros Blu-ray lemezek csak júniusban
Toshiba: sikeres HD-DVD start az Egyesült Államokban
Később kerül piacra az első Blu-ray Disc lejátszó
Japánban már kapható a világ első, Toshiba gyártmányú HD DVD lejátszója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .