Apple tvOS 16: megjelent az új verzió (Frissítve)

A szeptember 12-én megjelent Apple tvOS 16 olyan új funkciókkal bővül, mint az eszközök közötti kapcsolat, a személyes térhangprofil, a továbbfejlesztett többfelhasználós és bővített játékkontroller-támogatás.


Frissítés:

A tvOS 16 számos új funkcióját az alsó táblázat foglalja össze. Ezek között van néhány olyan, amelyek a közeljövőben esetleg megjelenő új hardverre utalnak. Néhány funkció, mint a Matter támogatással rendelkező új Home platform a további tvOS 16.x verziókkal érkezik.

A WWDC 22 alkalmával az Apple bemutatta a jobb játékgrafikát és teljesítményt kiszolgáló új Metal 3 API-t, amihez azonban jelenleg A13-as vagy újabb chipre van szükség, így nem kompatibilis a jelenlegi Apple TV dobozokkal. Ez is azt a híresztelést erősíti, hogy még ebben az évben megjelenik a megújuló hardverű Apple TV az új A14 chippel.

Továbbra sincs hivatalos megerősítés az AV1 videoformátum dekódolásáról, de az Apple úgy tűnik előkészítette az iOS/tvOS 16-ot az AV1 támogatására.

A HomePod hangsugárzókkal vezeték-nélküli TV hang megszólaltatását lehetővé tevő egyedülálló Apple TV 4K (2. generációs)  HDMI 2.1 eARC implementáció még mindig béta címkével van ellátva a tvOS 16-ban, de a cég már dolgozik a funkción, ami egy ideje egyáltalán nem működött a tvOS béta verziókban. A pletykák szerint a cég 2023-ban piacra dob egy új teljes méretű HomePod hangsugárzót is.

A tvOS 16 kompatibilis az Apple TV HD, a korábbi Apple TV 4K és az új (2. generációs, 2021-es) Apple TV 4K dobozokkal, de egyes funkciók – mint a személyes térhangprofil – csak az Apple TV 4K-n működnek.

tvOS 16 kiemelt

Július 21.:

A június eleji Apple WWDC 22 alkalmával még csak említésre sem került az Apple TV médiadobozokat és HomePod okos-hangsugárzókat működtető tvOS operációs rendszer 16-os verziója. Ennek lehetséges oka talán az, hogy az Apple minden TV-vel kapcsolatos bejelentést őszre tervez, amikor már kész lesz a többek által beharangozott megújuló hardverű Apple TV az új A14 chippel, és ekkor jelenik majd meg a már véglegesített tvOS 16 is.

Annyi már biztos, hogy az Apple TV dobozokhoz eddig is használható PlayStation és Xbox kontrollerek mellett a tvOS 16 már támogatja a Nintendo Joy-Cons és Pro játékkontrollereket, a 9to5Mac pedig felfedezte, hogy a 8Bitdo, a BADA MOGA XP5-X Plus és a Logitech F710 Gamepad is működnek majd.

A tvOS 16 egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a Vezérlőközpont új utasításaival egyszerűen adhasson hozzá családtag felhasználói fiókot az Apple TV-hez. Így minden családtag saját profillal férhet hozzá az Apple TV app, az Apple Music, az Apple Arcade (saját játék előmenetellel és eredményekkel) és még sok más alkalmazáshoz.

tvOS-16 profilok

A többfelhasználós funkció újragondolásának célja, hogy a Disney+, a Netflix és hasonló alkalmazások felhasználói profiljait párosítása a tvOS Apple Vezérlőközpontjából elérhető rendszerszintű felhasználói profiljaival.

Az Apple tvOS 16 kompatibilis lesz az Apple TV HD, a korábbi Apple TV 4K és az új (2. generációs, 2021-es) Apple TV 4K dobozokkal. Az ingyenes béta program keretében már telepíthető és tesztelhető verzió után a végleges változatot idén őszre ígéri az Apple.

Az alábbiak összefoglalják az Apple által eddig megerősített tvOS 16-tal kapcsolatos ismereteket. A cikk frissül, amint több részletet tudunk majd meg.

Az Apple tvOS 16 új funkciói (Frissítve):
 • Személyre szabott térhangzás támogatása
  A 3. generációs AirPods, AirPods Pro vagy AirPods Max fülhallgatókkal az iOS 16 lehetővé teszi egy személyes térhangprofil létrehozását (vagy másként Head Related Transfer Function (HRTF) azaz fejfüggő átviteli függvényt) a fület letapogató kompatibilis iPhone TrueDepth kamerájának segítségével. Ez „pontosabb és magával ragadóbb hallgatási élményt” tesz lehetővé, ami „iPhone, iPad, Mac és Apple TV készülékeken” működik (minden eszköznek a legújabb iOS/iPadOS/macOS/tvOS rendszert kell futtatnia). A profil automatikusan megosztásra kerül az azonos Apple ID-hez párosított többi AirPods-szal.
 • Dolby Atmos kiesések
  Több tvOS 16 bétát használó arról számolt be, hogy a tvOS 16 javítja a véletlenszerű Dolby Atmos kieséseket, amelyek látszólag főként olyan beállításokat érintettek, ahol az Apple TV 4K egy AV vevőerősítőhöz lett csatlakoztatva.
 • Játékkontrollerek
  A macOS 13, az iOS 16 a tvOS 16 és újabb operációs rendszerek Game Controller kerete számos további Bluetooth és USB játékkontrollert támogat.
 • Vezérlőtárs (Buddy Controller)
  Játsszon játékokat az Apple TV-n egy barát részvételével úgy, hogy két játékkontrollert egyesít egy játékosként használva:
  1. Nyissa meg az Apple TV beállításait, majd válassza a Remotes and Devices (Távirányítók és eszközök) > Bluetooth menüpontot.
  2. Csatlakoztasson két kompatibilis játékvezérlőt az Apple TV-hez. Ha segítségre van szüksége, válassza a „Hogyan párosítsuk a játékvezérlőket” és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.
  3. A My Devices (Saját eszközök) alatt válassza ki azt a csatlakoztatott játékvezérlőt, amelyet elsődleges vezérlőként szeretne használni.
  4. Válassza a Buddy Controller (Vezérlőtárs) lehetőséget, majd válassza ki azt a kontrollert, amelyet másodlagos vezérlőként szeretne használni.
  A Vezérlőtárs funkció kikapcsolásához válassza a Buddy Controller, majd a Unset (Beállítás megszüntetése) lehetőséget.
 • Eszközök közötti kapcsolat
  A fejlesztők integrálhatják tvOS alkalmazásukat iOS, iPadOS vagy watchOS alkalmazásukkal, hogy új élményekkel nyissanak meg az Apple TV-n. Például személyre szabottabb edzéseket kínálhatnak az Apple TV-n az Apple Watch mozgásérzékelőjének adatai alapján, valós idejű információkat jeleníthetnek meg az iPhone-on, miközben az Apple TV-n egy alkalmazásban médiát játszanak le, vagy több képernyőt vehetnek fel a játékhoz.

Apple tvOS 16 eszközök-közötti kapcsolat

 • Többfelhasználós támogatás
  A felhasználói profilok továbbfejlesztett rendszerbe-integrálásával megkönnyíthető Apple TV app alkalmazás élvezete. A megosztott kulcstartóban (keychain) tárolt hitelesítő adatokkal a felhasználóknak nem kell minden alkalommal bejelentkezniük és kiválasztaniuk profiljukat, amikor elindítják alkalmazásodat.
 • Több nyelv támogatása
  Több nyelvet is hozzáadhat az Apple TV-hez, hogy gyorsan váltható legyen a beviteli nyelv, amikor a képernyő-billentyűzet segítségével szöveget ír, vagy megváltoztatja a képernyő nyelvét.
 • Siri
  Nyelvi támogatás spanyolul Chilében, finnül Finnországban és angolul Dél-Afrikában, a műsorok, zenék és egyebek beszédhanggal való megtalálásához.
 • Saját sportok (My Sports)
  A Saját sportok Apple TV-n történő bekapcsolását követően követheti csapatait az Apple TV-n, valamint az Apple News-ban és más Apple appokban a Mac-en, az iPhone-on és az iPad-en..
 • Game Center (játékközpont)
  A játékközpont áttervezett műszerfalat kínál, ami egy helyen mutatja a barátok aktivitását és a játékokban elért eredményeket, így a játékosok könnyedén beugorhatnak, hogy együtt játszanak vagy versenyezzenek barátaikkal.
 • HDR10+ támogatás
  A nagy dinamikatartományú formátum támogatása az Apple TV app alkalmazásban. Frissítés: Az Apple eltávolított minden utalást a HDR10+-ra, így nem tudjuk biztosan, hogy ez a tvOS 16 vagy egy későbbi frissítésével érkezik-e.
 • Azonosítókulcsok (Passkeys)
  A jelszavak kiváltására tervezett azonosítókulcsok (passkeys) a Touch ID-t vagy a Face ID-t használják a biometrikus ellenőrzéshez, és iCloud kulcstartót (Keychain) az iPhone, iPad, Mac és Apple TV közötti szinkronizáláshoz végpontok közötti titkosítással.
 • Lejátszási sebesség
  A tvOS 16-ban az Apple natív videolejátszóját használó fejlesztők számára egy új opcionális funkció 0,5×, 1,0×, 1,25×, 1,5× és 2,0× vagy egyéni lejátszási sebességet kínál.

Apple TV lejátszási-sebesség

 • Apple Fitness+
  Az Apple TV-n végzett edzés kulcsfontosságú pillanataiban az intenzitásmérések megjelennek a TV képernyőjén, hogy motiváljanak. Az intenzitások a következők: Könnyű, Mérsékelt, Kemény és Mindent bele.
 • Óra idő formátum
  A Beállítások -> Általános menüpontban új lehetőség van az időformátum 24 vagy 12 órás beállítására.
 • Hozzáférhetőség
  Lebegő szöveg (kisegítő funkció) A Lebegő szöveg funkció bekapcsolását követően egy felnagyított szövegmezőben tekintheti meg az Apple TV-n kiválasztott elemeket. .
  – Új hangalámondás (VoiceOver) hangopciók.
 • Gyorskezelő (SwiftUI) TVOS-hez fejlesztőknek
  Tegye egyedivé alkalmazásfelületét és lássa el még több funkcionalitással a gyorskezelő (SwiftUI) segítségével. Hozzon létre egyedi gombstílusokat és effektusokat, amelyek kiemelik a designt, használja ki az szokásos gesztusokat, mint a koppintást és az érintést, és kapcsolja össze interakciókkal a Focus API-kkal, (API – Applikáció Programozási Interfész).
 • Create ML (gépi tanulás) keretrendszer fejlesztőknek
  A Create ML mostantól elérhető Swift-keretrendszerként a tvOS-en, valamint iOS-sel, iPadOS-sel és macOS-sel. A számos gyakori modelltípushoz elérhető feladat-specifikus betanulási API-k mellett mostantól saját egyéni modell és tanulási folyamatait határozható meg az gépi tanulási építőelemek gazdag készletének és az új Create ML Components keretrendszer kombinálásával.
A tvOS 16.x frissítéssel még ebben az évben:
 • Matter támogatás
  Az új okosotthon csatlakozási szabvány, a Matter kompatibilis tartozékok platformok közötti zökkenőmentesen együttműködésére lesz képes. A Matter még több kompatibilis okosotthon-tartozék közüli választást tesz lehetővé, és azt, hogy azokat Apple eszközökön a Home app és a Siri segítségével vezérelhesd. Még idén egy frissítéssel érkezik a támogatás. A Matter tartozékokhoz egy otthoni központként működő Apple TV-re vagy HomePod-ra van szükség.
 • Új Home architektúra
  A Matter támogatással együtt az Apple „új Home architektúrát” is kiad. Ez megköveteli, hogy minden az otthonhoz hozzáférő Apple eszköz a legújabb szoftvert használja. Az iOS/tvOS 16-tól kezdve csak az Apple TV és a HomePod támogatott otthoni hubként. Az iPad már nem támogatott.
 • iCloud Shared Photos Library (iCloud megosztott fotótár)” a családtagok és barátok fényképeinek automatikus megosztására/megtekintésére.
További még nem engedélyezett / béta verzióban lévő funkciók:
 • Metal 3, AV1, HDMI 2.1 eARC
  A Metal 3 támogatott, de legalább A13 SoC-t igényel. A legújabb Apple TV 4K A12-es processzorral rendelkezik. Az Apple hivatalos dokumentációjában vannak utalások az AV1 videódekódolásra, de úgy tűnik, hogy az AV1 egyelőre nincs engedélyezve. Az Apple a tvOS 16-ban már működik a HDMI 2.1 eARC-en a 2. generációs Apple TV 4K-n, de a funkció még mindig béta címkét visel.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .