AV1: a videokodek egyre nagyobb „teret hódít”

Alig több mint négy évvel megjelenése után az AV1 videokodek egyre nagyobb teret hódít a HEVC-vel szemben, és a hardveres megoldások várhatóan tovább gyorsítják elterjedését.


Az Amazon, az Apple, a Google, a Meta, a Microsoft, a Netflix és mások által alapított Alliance for Open Media (AOMedia) nagyjából 4 éve indította el a HEVC (H.265) alternatívájaként kidolgozott nyílt és jogdíjmentes AV1 videoformátumot.

AV1 TV-n

Az AV1 videokodek tömörítési hatékonysága átlagban 40%-kal jobb a VP9 illetve 30%-kal a HEVC kodekeknél, így több képi információt biztosít azonos adatmennyiség átvitelével, vagy ugyanolyan képminőséget kevesebb adat átvitelével, ami kisebb sávszélességigényt jelent. Az AV1 a HD, a 4K és 8K videókat egyaránt támogatja.

A streamingszolgáltatások közül ezt alkalmazza már a Netflix (4K/SDR) és a YouTube (akár 8K/HDR), ha annak dekódolását támogatja a TV vagy médiaeszköz. Vannak azonban még fontos iparági szereplők, melyek láthatóan arra várnak, hogy a TV-k, PC-k, okostelefonok és más típusú eszközök még szélesebb körében legyen támogatott a hardveres AV1 dekódolás.

Iparági képviselők szerint az AV1 már most jelentős teret hódít el a HEVC-től. Az IBC témával foglalkozó webinárának összefoglalójában Krishna Rapaka, a Twitch/Amazon videokutatója az mondja: „Sokkal gyorsabban növekszik az OTT (over-the-top, azaz internetes tartalomterjesztés) munkatér az AV1 esetében és nagy részesedést vesz el a H265 HEVC-től. Az általam hallott (anekdotikus) számok szerint az AV1 elfogadása évről évre 30-40%-kal nő, ami elég gyors. De amit látunk, annak jórészét a szoftver (dekódolás) hajtja, de az olyan szolgáltatások esetében, mint a Twitch, a hardveres megoldások elég kritikusak a tömörség és a méretezhetőség miatt.”

Az LG, a Philips, a Sony, a Samsung, a TCL és mások újabb okos TV-i és a 2021. március 31 után megjelent Android TV készülékeknek már hardveres AV1 dekódolást kínálnak, vagyis ezekben olyan már erre alkalmas rendszerchipeket (SoC) alkalmaznak, mint például a MediaTek Pentonic. Az Apple AV1-el kapcsolatos tervei azonban még nem tisztázottak, annak ellenére, hogy alapítása óta tagja az azt kidolgozó és népszerűsítő szövetségnek.

Akadályozhatja ugyanakkor az AV1 videokodek terjedését az AO Media AV1 licencelési politikájával kapcsolatban folyamatban lévő EU trösztellenes vizsgálat, aminek oka lehet a Google, a Netflix és a YouTube 2021 áprilisától érvényes feltétele, mely szerint a partnereknek támogatniuk kell az AV1-et újonnan bevezetett termékeikben, köztük az Android TV, a Google TV okos TV-ben és más streaming lejátszókban.

2021 áprilisában a Roku vádolta meg versenyellenes magatartással a Google-t, azzal, hogy az AV1 elfogadására kényszerítette.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .