Az idei 250 Ultra HD Blu-ray között ott ez első 60 kép/sec képváltással

1. Oldal

Az elsőként 2016-ban Ultra HD Blu-ray lemezen kiadott 110 filmet Hollywood tervei szerint idén újabb 250 követheti, közülük az első magasabb képváltási gyakoriságú már februárban megjelenik.


Annak ellenére, hogy esnek a lemezeladások Hollywood bízik az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumban, és sokan gondolják úgy, hogy a képminőség ezekről a lemezekről lejátszva a legjobb.

A USA Today cikke szerint az USA-ban tíz 4K TV készüléket vásárlóból hat vett Ultra HD Blu-ray lejátszót is, a Digital Entertainment Group (DEG) iparági szervezetre hivatkozva pedig azt közlik, hogy így kb. 300.000 új asztali lejátszó talált gazdásra (ebben nincsenek benne az Ultra HD Blu-ray lejátszásra alkalmas Xbox One S konzolok) és több mint 1,8 milliót vásároltak az új lemezformátumból 2016-ban. A tavaly Ultra HD Blu-ray lemezen összesen megjelent 110 cím közül a Deadpool volt a legkeresettebb.

A DEG szerint 2017-ben várhatóan további összesen 250 Ultra HD Blu-ray filmet adnak ki a hollywoodi stúdiók, melyek a Disney/Pixar kivételével mind elkötelezettek a formátum mellett.

A CES 2017 alkalmával Sony és az LG is bemutatta első fogyasztóknak szánt Ultra HD Blu-ray lejátszóját, ráadásul az utóbbi támogatja majd azt a Dolby Vision HDR formátumot is, ami először valamikor 2017 elején jelenik meg Ultra HD Blu-ray lemezeken.

Az Ultra HD Blu-Ray szabvány támogatja a másodpercenként akár 60 képkockás képváltási gyakoriságot is, de eddig még nem jelent meg ilyen film.

Sokan gondolják úgy Hollywoodban is, hogy a „filmszerű” látvány része a másodpercenként 24 képkocka, de tagadhatatlan, hogy ez az alacsony képváltási gyakoriság a mozgásmegjelenítés elmosódásával és akadozásával is járhat.

Mozifilmeknél először 48 kép/sec képsebességgel Peter Jackson: A Hobbit című alkotása lépett túl ezen. Ezt azóta magas képsebességnek (High Frame Rate – HFR) is nevezik, bár a tévéipar szerint csak 100 kép/sec vagy e felett beszélhetünk HFR-ről. Ezzel, valamint a 4K felbontással és a nagy dinamikatartománnyal (HDR) a filmkészítők újfajta élményt nyújthatnak a nézőknek.

Blu-ray_Billy Lynn.jpg
A február 14-én elsőként 60 kép/sec HFR-el megjelenő Ultra HD Blu-ray Ang Lee: Billy Lynn”s Long Halftime Walk című filmje, ami persze 4K és HDR is lesz egyben Dolby Atmos hanggal. Egy HD Blu-ray 3D változatot is tartalmaz majd a csomag. A lemezen lesz egy a HFR technológia megvalósítását bemutató Technology as Art: Changing the Language of Cinema című rövidfilmet is.

A film ugyanakkor felhívja a figyelmet az Ultra HD Blu-ray szabvány hiányosságaira is, azt ugyanis valójában 120 kép/sec képsebességgel, 4K-val és 3D-ben forgatták, de ezek így együtt nem kerülhetnek fel egy Blu-ray kiadásra sem.

Az is igaz persze, hogy az Egyesült Államokban is csak két moziban tudták a filmet eredeti formájában levetíteni annak bemutatásakor. A nézők, akik látták lenyűgözőnek találták az első 120 képkocka/sec HFR mozit.

Egyelőre még TV sincs, ami képes a 120 kép/sec tartalmak megjelenítésére, de a jövőben ezen a téren is megelőzhetik a streaming szolgáltatások a Blu-ray-t.

Kapcsolódó linkek:

Töretlen a streaming tartalomszolgáltatások térnyerése
Ultra HD Blu-ray: Dolby Vision formátummal 2017-ben
Ultra HD Blu-ray: nagyszerű startot vett az új formátum
Ultra HD Blu-ray: jön az első 100GB-os lemezen megjelenő film
Lenyűgözőnek találták az első 120 képkocka/sec HFR mozit
HFR-el és 4K felbontásban forgatják az Avatar új részeit
A mozifilmek megújuló technikájáról A Hobbit kapcsán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .