Ultra HD Blu-ray: nagyszerű startot vett az új formátum

1. Oldal

A Variety riportja szerint az Ultra HD Blu-ray sokkal jobban indult, mint tíz éve az eredeti Blu-ray Disc, és ez annak köszönhető, hogy Hollywood és a fogyasztók is oda vannak a formátumért.


A Variety riportja számol be arról, hogy a Home Media Magazine piackutatása szerint 2016 márciusa óta a stúdiók 45 filmet adtak ki Ultra HD Blu-Ray lemezen és ezekből a fogyasztók több mint 228.000 példányt vásároltak meg június 24-ig.

Ultra HD-Blu-ray lemezek.jpg
Összehasonlításképpen a Blu-ray Disc 2006-os megjelenésekor csak 57.000 lemez kelt el ugyanennyi idő alatt. Akkoriban azonban még javában dúlt Blu-ray Disc és a HD-DVD formátumháborúja.

Manapság nincs másik lemezformátum, de az Ultra HD Blu-ray helyett sokan az egyre terjedő online streaming tartalomszolgáltatásokat használják. A nagy stúdiók többsége új 4K Ultra HD – HDR filmjeiket eddig inkább csak lemezen adták ki.

A néhány éve már visszaesőben lévő lemezeladások most az Ultra HD Blu-ray megjelenésével újra lendületet vettek. A teljes Blu-ray eladás már eddig 3%-kal emelkedik darabszámban és 6%-kal árbevételben.

Az Ultra HD Blu-Ray szabvány a 4K felbontással, a nagy dinamikatartománnyal (HDR), a széles színskálával sokkal teljesebb vizuális élményt teremthet, ha a filmet ULTRA HD PREMIUM minősítésű TV-n nézi valaki. Sokan a HDR-t fontosabb előrelépésnek tekintik, mint a 4K-t.

Mike Dunn a 20th Century Fox Home Entertainment elnöke szerint: „A 4K Ultra HD nagy dinamikatartománnyal a TV technológia következő generációja, és az egyik legfontosabb prioritás számunkra itt a Foxnál. Meggyőződésünk, hogy a 4K Ultra HD nagy dinamikatartománnyal újrafogalmazta a prémium szórakoztatás élményét, és a legjobb tartalomprezentáció.”

Az új lemezeken akár objektumalapú Dolby Atmos és DTS:X hangsáv is megtalálható, és a Digital Bridge révén gyakran biztosított az adott filmhez való hozzáférés más eszközökön is.

A 20th Century Fox, a Sony Pictures, a Warner Bros, a Lionsgate, a Paramount és a Universal, vagyis az egyetlen Disney kivételével valamennyi nagy hollywoodi stúdió ott áll az Ultra HD Blu-ray formátum mögött. Az iparág arra számít, hogy több mint 100 film jelenik meg Ultra HD Blu-ray lemezen még ez év vége előtt.

Jelenleg még csak a Samsung UBD-K8500 és a Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray lejátszója kapható Európában. Hamarosan megjelenik az Xbox One S konzol, ami 299 € (kb. 95.000 Ft) árával a legolcsóbb Ultra HD Blu-ray lejátszó lehet. Az Oppo és a Sony is rövidesen megjelenik alkalmas lejátszójával, sőt pletykák szerint az utóbbi új PlayStation 4 változata is támogatja majd az Ultra HD Blu-ray lemezek lejátszását.

Kapcsolódó linkek:

A Lionsgate Dolby Vision és Dolby Atmos házi videókat ad ki
Ultra HD Blu-ray: jön az első 100GB-os lemezen megjelenő film
Ultra HD Blu-ray: már Európában is kaphatóak a 4K filmek
A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .