Blu-ray 3D: az első lejátszók a 2010-es CES-en

1. Oldal

A tegnap kezdődött CES alkalmával a Blu-ray Disc Association (BDA) nyilvánosságra hozta a Blu-ray 3D hivatalos megjelölését, és néhány készülékgyártó már be is jelentette első, ezek viselésére jogosult lejátszóját.

A Blu-ray Disc Association (BDA) által nyilvánosságra hozott hivatalos Blu-ray 3D logó elég egyszerű, csupán egy kalligrafikusan illeszkedő „3D” betűpárt biggyesztettek az eredeti „Blu-ray” felirathoz. Az alábbi megjelölés lesz látható az idén megjelenő Blu-ray 3D specifikációnak megfelelő készülékeken és filmeken.

Blu-ray 3D_logo.jpg
Ahogy az várható volt a jelenleg zajló CES kiállításra időzítve a Panasonic, a Samsung és a Sony már be is jelentette első 3D specifikációnak megfelelő Blu-ray Disc lejátszóját. Talán meglepő módon a Toshiba is kínál majd ilyen készüléket, az LG viszont úgy tűnik nem kapkodja el a dolgot és inkább kivár.

3D_Panasonic_DMP-BDT350.jpg
A Panasonic DMP-BDT350 Blu-ray 3D lejátszó tudja a BD Live és a VIERA CAST internet kapcsolatot, tud SD memóriakártyáról képeket és AVCHD formátumú videókat lejátszani, van egy USB csatlakozója is, amibe vezeték-nélküli LAN adapter dugható, illetve ezen át memóriából JPEG/MP3 és DivX médiafájlokat is kezel. Két HDMI kimenete közül az egyik az audio-, a másik a videojelet szolgáltatja, a képminőséget pedig a gyártó legkorszerűbb technológiái garantálják. A HD hangformátumok (köztük a Dolby True HD és DTS HD) dekódolt csatornái 7.1 analóg kimeneten keresztül is elérhetőek. Hogy a DMP-BDT350 mikor kerül forgalomba és mennyibe kerül majd, egyelőre nem tudni.

3D_Smsung_BDC6900.JPG
A Samsung BD-C6900 Blu-ray 3D lejátszó 15 másodperc alatt betölti a lemezt, házának teteje áttetsző a lemezmeghajtó felett, támogatja a gyártó Internet@TV alkalmazásait, aminek révén számos internetes tartalomhoz fér hozzá, akár beépített Wi-Fi-n keresztül is. Még nem ismert a lejátszó ára és piaci megjelenése.

3D_Sony_BDP-S770.jpg
A Sony BDP-S770 Blu-ray 3D lejátszó a Blu-ray Disc mellett DVD, SACD és CD lemezeket is lejátszik. A modell az Ethernet csatlakozó mellett integrált Wi-Fi (802.11) kapcsolattal is rendelkezik, ami a Bravia Internet Video Link és a BD-Live jóvoltából internetes tartalmak elérését teszi lehetővé. A lejátszó a gyártó „IP Content Noise Reduction” zajcsökkentő technológiával és a „Precision Cinema HD” felskálázással javítja a szabványfelbontású és a webes videók minőségét. A modell DLNA kompatibilitása révén belső hálózaton át PC-ről, vagy előlapi USB bemeneten keresztül képet, zenét és videót játszhat le, dekódolja vagy bitfolyamként kiadja az összes fejlett hangsávot köztük a Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio formátumot is. A lejátszó a Gracenote technológiával fér hozzá a szórakoztatóipari adatbázisához, és iPhone/iPod touch érintőképernyőjéről is vezérelhető, amihez szabadon tölthető le az alkalmazás az Apple App store weboldalról. Sony BDP-S770 nyáron kerül az üzletekbe, de ára még ismeretlen.

A Toshiba BDX3000 Blu-ray 3D lejátszó is mindent tud majd, amit egy BD-Live funkcionalitású, online tartalmakat elérő, MP3, HD-JPEG, WMA és AVCHD médiafájlokat lejátszó, Dolby True HD és DTS HD Master Audio (Essential) dekódolásra vagy továbbítani képes készülék. A még tervezés alatt álló lejátszó a harmadik negyedévtől lesz kapható, ára nem ismert.

Kapcsolódó linkek:

Mi várható a 2010-es CES kiállításon?
Kész a 3D Blu-ray Disc specifikációja
Broadcom: kész az első egychipes Blu-ray Disc megoldás
A fogyasztók nem akarnak sokkal többet fizetni az otthoni 3D-ért
Részletek a leendő 3D Blu-ray Disc technológiáról
Sony MovieIQ: online elérhető adatbázis Blu-ray filmekről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .