Denon/Marantz: megoldás a hibás HDMI 2.1 chipes AV vevőerősítőkhöz (Frissítve)

A hibás HDMI 2.1 chipek miatt nem rendeltetésszerűen működő Denon és Marantz AV vevőerősítők tulajdonosaiknak egy adapterkészletet kínál a Sound United.


2020 októberében derült ki, hogy a nem sokkal korábban megjelent HDMI 2.1 kompatibilis AV vevőerősítők sorába kerültek hibás tervezésű chipek. Az ezekkel szerelt, a Fixed Rate Link (FRL) adatátviteli szabványt nem megfelelően megvalósító HDMI 2.1 csatlakozáson át az Xbox Series X/S játékkonzolok valamint az Nvidia (RTX 30xx) és AMD grafikus kártyák 4K/120Hz és 8K/60Hz HDR minőségű RGB videojelét nem tudják továbbítani az érintett AV vevőerősítők, s így a hozzájuk csatlakozó, a 4K120 képminőséget támogató HDMI 2.1 TV-k képernyője sötét marad. A probléma a PlayStation 5 játékkonzolt nem érinti, mert annak kimenetén a jel az érintett AV vevőerősítők maximális HDMI 2.1 sávszélességén belül marad.

hibás HDMI 2.1

A Denon és a Marantz már korábban megerősítette, hogy milyen jelminőségét érint a hiba, és instrukciókat is adott a HDMI 2.1 játékforrások használatához.

A problémát szintén elismerő Yamaha is leginkább azt ajánlja, hogy használják a HDMI eARC-t az érintett RX-V6A, RX-V4A és RX-A2A AV vevőerősítők tulajdonosai: „A Yamaha legújabb AV vevőerősítői jelenleg a 4K/60Hz-es jelek HDMI továbbítását támogatják HDR-rel (HDR10 és Dolby Vision), és használhatóak a legújabb játékeszközökkel is. A legújabb Yamaha AV vevőerősítők jelenleg támogatják a HDMI eARC-t is, ami lehetővé teszi a 4K/120Hz-es források közvetlen csatlakoztatását egy kompatibilis TV-hez, a hangot pedig az eARC-n keresztül az AVR-be táplálják.” A cég szándéka szerint: „A bejelentett HDMI 2.1 problémát a tervezett jövőbeli frissítések révén fogjuk kezelni annak érdekében, hogy vásárlóinknak a lehető legjobb megoldást nyújtsuk.”

A Sound United bejelentése szerint egy az ügyfeleknek felkínált SPK618 HDMI adapterkészlet által megvalósított jelátalakítással orvosolná a 4K/120Hz és 8K kompatibilitási problémát.

SPK618 HDMI adapterkészlet

A denon.com/hdmiadapter és marantz.com/hdmiadapter weboldalakon közöltek szerint: „Az SPK618 HDMI adapter megoldás célja, hogy orvosolja a 4K/120Hz és 8K videofelbontást támogató egyes Denon/Maranzt A/V vevőerősítők és a 4K/120Hz és 8K videofelbontású kimenetet támogató bizonyos játékkonzolok közötti kompatibilitási problémát. Ha azt tapasztalja, hogy fekete a képernyő és nincs hang mikor a Denon/Marantz A/V vevőerősítő 8K bemenetére csatlakoztatott játékeszközről 4K/120Hz vagy 8K jelei próbál továbbítani, akkor ez az adapter segít a megfelelő játékélmény elérésében. Május 15-től ezen az oldalon regisztrálhat, hogy ingyenesen megkapja a SPK618 HDMI adaptert.”

Az adapterkészlet az alábbi AV komponensekhez lesz használható:
Denon AVC-X6700H, AVC-X4700H, AVC-X3700H AVR-X2700H (DAB), AVR-S960H, AVC-A110,
Marantz SR8015, SR7015, SR6015, SR5015(DAB), NR1711, AV7706

Az biztos, hogy a regisztrációs eljárás az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Hollandia és Franciaország érintett fogyasztóira vonatkozik, de azt még nem tudni, hogy más országok, köztük hazánk készüléktulajdonosai is élhetnek-e a lehetőséggel.

Frissítés 2021. április 30-án:

A Sound United bejelentette, hogy az idén nyártól kezdve gyártott összes érintett modell alapból a megfelelő HDMI-chippel rendelkezik majd, így azokhoz már nem lesz szükség a HDMI adapterre. Mivel a továbbiakban is a meglévő modellszámokat használják, így az alapján nem lehet majd eldönteni, hogy szükséges-e az adapter vagy sem. Az AVC-X8500H csúcsmodell a nyarat követően kapja meg a HDMI 2.1 kompatibilitást biztosító handverfrissítést, amiért a vásárlóknak továbbra is fizetniük kell majd.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .