Denon/Marantz: megoldás a hibás HDMI 2.1 chipes AV vevőerősítőkhöz (Frissítve)

A hibás HDMI 2.1 chipekkel szerelt Denon és Marantz AV vevőerősítőkhöz adapterkészletet kínál a Sound United, de a május óta gyártottak már megfelelően működnek.


Frissítés:

A Forbes magazin beszámolója szerint a korábban a hibás tervezésű chipek miatt nem rendeltetésszerűen működő Denon és Marantz AV komponenseket (lásd alább azok felsorolását) 2021 májusától már az elvártaknak megfelelően működést biztosító HDMI 2.1 chipkészlettel szerelik. Az utóbbiak könnyű és egyértelmű beazonosítása a gyáriszám alapján lehetséges. A 2021 májusától gyártott modellek gyáriszáma a következő számkombinációval végződik:

xxxxx70001.

A Marantz AV8805 és a Denon AVC-X8500H készülékek HDMI 2.1-es frissítése (a HDMI/digitális kártya cseréje) szintén már az új chipkészletekkel történik. Remélhető, hogy a Sound United az interfészproblémát ezzel végleg megoldotta.

2021. április 28.:

2020 októberében derült ki, hogy a nem sokkal korábban megjelent HDMI 2.1 kompatibilis AV vevőerősítők sorába kerültek hibás tervezésű chipek. Az ezekkel szerelt, a Fixed Rate Link (FRL) adatátviteli szabványt nem megfelelően megvalósító HDMI 2.1 csatlakozáson át az Xbox Series X/S játékkonzolok valamint az Nvidia (RTX 30xx) és AMD grafikus kártyák 4K/120Hz és 8K/60Hz HDR minőségű RGB videojelét nem tudják továbbítani az érintett AV vevőerősítők, s így a hozzájuk csatlakozó, a 4K120 képminőséget támogató HDMI 2.1 TV-k képernyője sötét marad. A probléma a PlayStation 5 játékkonzolt nem érinti, mert annak kimenetén a jel az érintett AV vevőerősítők maximális HDMI 2.1 sávszélességén belül marad.

hibás HDMI 2.1

A Denon és a Marantz már korábban megerősítette, hogy milyen jelminőségét érint a hiba, és instrukciókat is adott a HDMI 2.1 játékforrások használatához.

A problémát szintén elismerő Yamaha is leginkább azt ajánlja, hogy használják a HDMI eARC-t az érintett RX-V6A, RX-V4A és RX-A2A AV vevőerősítők tulajdonosai: „A Yamaha legújabb AV vevőerősítői jelenleg a 4K/60Hz-es jelek HDMI továbbítását támogatják HDR-rel (HDR10 és Dolby Vision), és használhatóak a legújabb játékeszközökkel is. A legújabb Yamaha AV vevőerősítők jelenleg támogatják a HDMI eARC-t is, ami lehetővé teszi a 4K/120Hz-es források közvetlen csatlakoztatását egy kompatibilis TV-hez, a hangot pedig az eARC-n keresztül az AVR-be táplálják.” A cég szándéka szerint: „A bejelentett HDMI 2.1 problémát a tervezett jövőbeli frissítések révén fogjuk kezelni annak érdekében, hogy vásárlóinknak a lehető legjobb megoldást nyújtsuk.”

A Sound United bejelentése szerint egy az ügyfeleknek felkínált SPK618 HDMI adapterkészlet által megvalósított jelátalakítással orvosolná a 4K/120Hz és 8K kompatibilitási problémát.

SPK618 HDMI adapterkészlet

A denon.com/hdmiadapter és marantz.com/hdmiadapter weboldalakon közöltek szerint: „Az SPK618 HDMI adapter megoldás célja, hogy orvosolja a 4K/120Hz és 8K videofelbontást támogató egyes Denon/Maranzt A/V vevőerősítők és a 4K/120Hz és 8K videofelbontású kimenetet támogató bizonyos játékkonzolok közötti kompatibilitási problémát. Ha azt tapasztalja, hogy fekete a képernyő és nincs hang mikor a Denon/Marantz A/V vevőerősítő 8K bemenetére csatlakoztatott játékeszközről 4K/120Hz vagy 8K jelei próbál továbbítani, akkor ez az adapter segít a megfelelő játékélmény elérésében. Május 15-től ezen az oldalon regisztrálhat, hogy ingyenesen megkapja a SPK618 HDMI adaptert.”

Az adapterkészlet az alábbi AV komponensekhez lesz használható:
Denon AVC-X6700H, AVC-X4700H, AVC-X3700H AVR-X2700H (DAB), AVR-S960H, AVC-A110,
Marantz SR8015, SR7015, SR6015, SR5015(DAB), NR1711, AV7706

Az biztos, hogy a regisztrációs eljárás az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Hollandia és Franciaország érintett fogyasztóira vonatkozik, de azt még nem tudni, hogy más országok, köztük hazánk készüléktulajdonosai is élhetnek-e a lehetőséggel.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .