Disney: a 21st Century Fox felvásárlása az átalakulást szolgálja

A Disney a 21st Century Fox tegnaptól hivatalos felvásárlásával „tartalmak és tehetségek példátlan kollekcióját készül szerte a világon a fogyasztókhoz eljuttatni.”


Még 2017 végén jelentette be a Disney a 21st Century Fox felvásárlását, és most a szabályozási eljárás lezárultával a Disney immár hivatalosan is tulajdonosa 20th Century Fox filmstúdiónak, az Avatar, az Alien, a Deadpool, a Majmok bolygója (Planet of the Apes), A Simpson család (The Simpsons), az X-akták (The X-Files), az X-Men és sok egyéb film és sorozat franchise jogainak, valamint többek között a Hulu 60%-os többségének. A The Walt Disney Company weboldalának alábbi megújított grafikája már ezt tükrözi.

Robert A. Iger, a The Walt Disney Company elnök-vezérigazgatója szerint: „Ez egy rendkívüli és történelmi pillanat számunkra, amely jelentős hosszú távú értéket teremt cégünk és részvényeseink számára. A Disney és a 21st Century Fox gazdag kreatív tartalmainak és bizonyított tehetségeinek egyesítése kiemelkedő globális szórakoztató céget hoz létre, amely jó helyzetben van ahhoz, hogy vezető legyen egy rendkívül dinamikus és átalakuló korszakban.”

A felvásárlással a Disney egy új világrendhez próbál alkalmazkodni, melyet már a streaming szolgáltatások uralnak. A hat nagy hollywoodi stúdióból így ugyan csak öt marad, de már nem hagyhatóak figyelmen kívül az olyan új szereplők, mint az Amazon és a Netflix. Csak az utóbbinak már a több mint 139 millió előfizetője volt 2018 végén világszerte, és a cég egyedül 2018-ban jóval több, mint 10 milliárd dollárt (kb. 2.800 Milliárd Ft) költött tartalmakra. Idén pedig az Apple és a WarnerMedia is belép a streaming versenyre.

A felvásárlással a Disney több minőségi tartalmat kínálhat majd idén induló Disney+ streaming szolgáltatásán.

„A 21st Century Fox üzleti és franchise jogainak ikonikus gyűjteményével a Disney képes lesz vonzóbb magas minőségű tartalmat és szórakoztató lehetőségeket nyújtani a növekvő fogyasztói igények kielégítésére; növeli nemzetközi lábnyomát; és bővíteni direkt a fogyasztóknak szóló kínálatát, benne sportrajongóknak az ESPN + élő sport streaming, a 2019 végén induló Disney+ streaming videokölcsönző szolgáltatást; valamint a Disney és a 21st Century Fox együttes tulajdoni hányada a Hulu-ban”- áll a cég közleményében.

Az akvizíció kihatással lehet az iparág műszaki vonatkozásaira is. A 20th Century Fox a Samsung és a Panasonic mellett a HDR10+ szövetség egyik alapító tagja volt, a Disney azonban a konkurens Dolby Vision formátumot preferálja és akár úgy is dönthet, hogy felhagy a HDR10+ támogatásával.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .