DTS Play-Fi Home Theater: a 2022-es Philips TV-ken már működik

A DTS Play-Fi Home Theater vezetékek-nélküli térhangzás technológia a Philips TV-kkel és kompatibilis hangsugárzókkal akár 7.2.4 konfigurációjú hangrendszert is alkothat.


A DTS mögött álló Xperi egy éve jelentette be a DTS Play-Fi Home Theater vezetékek-nélküli térhangzás technológiát, ami a Wi-Fi alapú eredeti DTS Play-Fi vezeték-nélküli audioplatform továbbfejlesztett verziója. Az ezzel a technológiával felvértezett TV-khez kompatibilis hangsugárzókat illetve mélynyomókat párosítva térhangrendszer alakítható ki, ami akár 7.2.4-es konfigurációjú is lehet.

DTS Play-Fi Home Theater

Az IFA 2022 alkalmával megjelent XPERI bejelentés szerint: „Jön a DTS Play-Fi Home Theater TV-khez a Philips díjnyertes OLED+937, OLED807 és PUS8807 „The One” TV családokhoz. A DTS Play-Fi Home Theater az első olyan technológia, amely vezeték-nélküli térhangzást biztosít a TV beépített Wi-Fi-jét használva. Nincs szükség adapterekre, kábelekre vagy vezetékekre a magával ragadó hangélmény megteremtéséhez közvetlenül a TV-ből.”

Az első DTS Play-Fi Home Theater kompatibilis TV-k tehát a Philips OLED+937 és OLED907, az OLED807, a PML9507 és PUS8807 modellek. Ezeket kompatibilis hangprojektorral, hangsugárzókkal és mélynyomokkal kombinálva akár 7.2.4 konfigurációjú vezeték-nélküli hangrendszer is kialakítható, ami a cég szerint egyedülálló. A technológia elérhető az új Philips Fidelio Wireless AV platform hangsugárzóin, melyek az FB1 Soundbar, az FS1 polc hangsugárzó és az FW1 mélynyomó.

DTS Play-Fi Home Theater Philips készülékek

A közzétett dokumentációból egyelőre nem derül ki egyértelműen, hogy a rendszer működik-e a Dolby hangformátumaival – mint amilyen a Dolby Atmos -, vagy csak DTS hangformátumokat kezeli.

Az IFA 2022 kiállításon már ott voltak a Vestel első DTS Play-Fi képes tévéi is. A Finlux, Grundig, Hitachi, JVC, Strong, Thomson és Toshiba márkájú TV-k egyes modelljeire firmware-frissítéssel érkező kisebb tudású DTS Play-Fi verziójával olyan zenei szolgáltatások válnak elérhetővé, mint a Tidal és az Amazon Music. További funkcióként ezek a TV-k zenéhez és tévéhanghoz többszobás hangrendszer részei lehetnek, a TV hangot iOS és Android mobileszközökre is kiterjesztik, és több mint 30 márka több mint 400 Play-Fi termékével képseek együttműködni.

A DTS Play-Fi Home Theater működéséről
DTS Play-Fi Home Theater technológiával rendelkező TV-vel:

  • a surround hangrendszer részeként használhatóak a TV beépített hangszórói, vagy kibővíthetőek azok Play-Fi képes hangprojektorral vagy külön Play-Fi képes front hangsugárzókkal
  • Play-Fi képes surround hangsugárzók adhatóak a hangrendszerhez
  • akár két Play-Fi kompatibilis mélynyomó adható a hangrendszerhez
  • a Play-Fi képes hangszórókkal rendelkező TV használható többszobás hangrendszerbe való csoportosításra zene és a tévéhang megszólaltatásához, továbbá alkalmazásalapú fejhallgatón való hallgatáshoz
2022-re a Play-Fi Home Theater még több lehetőséget biztosít a hallgatási élmény alakítására, többek között:

  • a frontcsatornákhoz egy hangszórópárt használva bal és jobb hangsugárzóként, dedikált centercsatornával vagy anélkül, a szélesebb front hangtér létrehozásához
  • a TV beépített hangszóróit centercsatornaként használva a jobb hangképhez és a dialógusok tisztasága érdekében
  • a még nagyobb rugalmasság – benne a falba-épített installáció lehetősége – érdekében is egy sztereó erősítő használata a hátsó surround hangszórók meghajtására

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .