A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete

1. Oldal

Piacra kerülésük első hat hetében 33%-al többet adtak el a HD-DVD lejátszókból, mint a konkurens Blu-ray Disc hasonló készülékéből. De a kiskereskedők már rájöttek egyikből sem érnek el eladási rekordokat, ahogy ez megjósolható volt.
BD_HD-DVD_logo_200x170px.jpgA DisplaySearch augusztus 15-16-ai HDTV konferenciáján a Blu-ray Disc és HD-DVD lejátszók és lemezek kiskereskedelmével foglakozók arról panaszkodtak, hogy a vártnál sokkal gyengébb a nagyfelbontású formátumok eladása. Az új formátumok piaci bevezetését egyesek igen negatívan ítélték meg, sokan azt is megemlítették, hogy megjelenésük első hónapjaiban sokkal több problémájuk volt a Blu-ray Disc-el, mint a HD-DVD-vel.

A bennfentesek persze tudták, hogy lehetnek technikai nehézségek a mégiscsak új technológiájú termékek indulása körül, s azzal is tisztában vannak, hogy a két formátum közötti – a jelen állás szerint még évekig tartó – verseny szempontjából hiábavaló lenne komoly következtetéseket levonni az első hat hét eladási adataiból. De azért érdekesek a számok.

A DisplaySearch szerint mindegyik formátum megjelenésének első hat hetét tekintve 33%-al több HD-DVD lejátszó kelt el, mint Blu-ray Disc lejátszó. Az utóbbiakkal azonban 42%-al magasabb árbevételt lehetett elérni. Ez persze érthető, mivel a Samsung BD-P1000 lejátszó 999 dollárba kerül, míg a Toshiba HD-A1, HD-XA1 lejátszókért csak 499 illetve 799 dollárt kérnek, s persze az olcsóbbik fogy jobban.

A HD-DVD április 22. óta kapható, míg a Blu-ray Disc lejátszót hivatalosan június 25. – nem hivatalosan már június 15. – óta lehet megvásárolni. Vagyis a HD-DVD lejátszóhoz hét héttel korábban juthattak az úgynevezett „korai alkalmazók”. A korai alkalmazók pedig vették a lejátszókat, de meglepő, hogy azonos időszak alatt ennyivel több HD-DVD lejátszó kelt el. Sokan arra számítottak, hogy a Blu-ray Disc megjelenése lesz annyira vonzó, hogy az kiegyenlíti a HD-DVD korábbi indulásának előnyét. Nem így történt.

Bár abban a július 29-én zárult hat hétben, amikor mindkét formátum lejátszói már kaphatóak voltak összességében nagyobb részt (54%) Blu-ray Disc lejátszókat adtak el, s ezzel a bevételek javát (69%) is ez a formátum vitte el, de a Blu-ray csak ezen időszak első felében múlta fölül versenytársát, a második három hétben már fordult a helyzet és több HD-DVD lejátszó fogyott.

A stúdiókat leginkább a lejátszók piaci elterjedtsége érdeklik, s a HD-DVD ebből a szempontból máris előnyben van. Jelenleg persze ez még nem meghatározó, mert túl korai lenne hosszú távú előrejelzéseket alapozni az eddig eladott készülékekre.

A Sony PS3 biztosan jelentős szerepet játszik majd a Blu-ray Disc formátum elterjedésében, de a következő hónapokban a HD-DVD tábor is megjelenik majd új lejátszókkal – gondoljunk csak az Xbox 360 HD-DVD lejátszó egységre – és más vásárlást ösztönző ötletekkel.

Szóval az első piaci elemzések még nem jelentenek sokat, de indokolt a feltételezés, hogy az első Blu-ray műsoros lemezek gyengébb képminősége és a Samsung BD-P1000 lejátszó körüli negatív visszhangok nagy szerepet játszottak az eladások alakulásában. Kérdés, hogy a Blu-ray Disc Association miként képes korrigálni a kezdeti hátrányt, mielőtt a HD-DVD olyan penetrációt érne el, aminél a Blu-ray már nem tudná felenni a versenyt.

Kapcsolódó linkek:

Az EU nem hivatalosan vizsgálódik a HD-DVD és Blu-ray Disc körül
Hibás a Samsung Blu-ray Disc lejátszó?
Toshiba: jelentős veszteség a HD-DVD lejátszókon
A Panasonic és a Philips is hivatalosan bejelentette Blu-ray Disc lejátszóit
Toshiba RD-A1 HD-DVD rekorder 1 TB merevlemezzel
Samsung: már az üzletekben az első Blu-ray Disc lejátszó
A Sony és a Pioneer is később jelenik meg első Blu-ray Disc lejátszójával
Sony: a PlayStation 3 november 17-től lesz kapható
Toshiba: sikeres HD-DVD start az Egyesült Államokban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .