Lekapcsolják a Budapest O1 csatorna tv-adóját

1. Oldal

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az Antenna Hungária Zrt. tájékoztatatása szerint a Médiatanács döntése alapján az O1 csatornán sugárzó budapesti adót 2011. augusztus 14-én éjfélkor lekapcsolják.
Antenna Hungária_200px.jpgTalán az analóg televíziós sugárzás lekapcsolásának első lépésének is tekinthető a Médiatanács döntése, hogy a megtakarítások érdekében 2011. augusztus 14-én éjfélkor az O1 (OIRT 1) csatornán sugárzó budapesti adót lekapcsoltatják. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) kimutatása szerint az m1 programját az O1 csatorna jóvoltából legfeljebb pár ezer háztartás veszi. Budapest körzetében az m1 műsorát analóg módon a 41-es UHF sávú csatornán is sugározzák, vagyis ugyanabban a sávban ahol a TV2-t és az RTL Klub-ot is így a háztartások jelentős része ezt a csatornát használja, ehhez ugyanis egy UHF-sáv vételére alkalmas antenna elegendő. Ráadásul az előfizetési díj nélküli digitális földfelszíni MinDig TV vételi lehetősége is rendelkezésre áll. A lényeg persze elsősorban az, hogy az analóg lekapcsolás végéig – aminek pontos időpontja persze még nem ismert – az O1 csatorna lekapcsolása mintegy bruttó 300 millió forint megtakarítást eredményez majd az MTVA-nak.

Akinek tehát augusztus 15-én eltűnik TV-jéről az m1 műsora próbálja meg behangolni az UHF 41-es csatornát a televízió hangoló-egységével (tuner). Erre jó esély van, ha az RTL Klub vagy a TV2 műsora egyébként fogható. Ha ez nem sikerülne, akkor alternatív vételi megoldást kell választani.

Ez lehet a már említett és hosszútávon is megoldást jelentő MinDig TV szolgáltatás, aminek vételéhez egy szélessávú UHF tetőantenna és egy megfelelő (DVB-T MPEG-4 HD) vevődekóder, vagy egy a vételre alkalmas televíziókészülék szükséges. Másik lehetőség az egyéni műholdas vétel, az m1 műsora ugyanis augusztus 1-jétől kódoltan műholdról is elérhető. Ennek vételéhez egy Conax-kódkártya fogadására alkalmas, DVB-S MPEG-2 rendszerű műholdvevő és a megfelelő parabolaantenna szükséges. A közszolgálati műholdas multiplexben az m1, m2, Duna, Duna II Autonómia mellett az m2 HD és Duna HD is fogható, továbbá a Magyar Rádió országos adásai is elérhetőek.

Lehetőség van az adott településen szolgáltatást nyújtó analóg vagy digitális kábeltévé, továbbá műholdas televíziós csomagra való előfizetésre is. Digitális szolgáltatás választása esetén a szolgáltatók kötelesek az ún. közszolgálati csomagra való előfizetés lehetőségét is felajánlani. Arra érdemes figyelni, hogy ez sokszor közel azonos árú, mint a nagyobb csatornakínálatú „minimál” vagy alapcsomag.

Az O1 adó lekapcsolását követően analóg m1 jellel részben vagy teljesen ellátatlanul maradó települések listája:
Dág, Felsőpetény, Felsőtold, Gánt, Jásd, Kozárd, Máriahalom, Márkháza, Mogyorósbánya, Nyim, Szendehely, Tokodaltáró, Várgesztes, Annavölgy, Bajót, Berkenye, Nagysáp, Verőce, Alsótold, Bárna, Csobánka, Leányvár, Oroszlány, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Sóskút, Sirok, Alsópetény, Csabdi, Csolnok, Gyermely, Iklad, Nőtincs, Piliscsaba, Püspökhatvan, Sárisáp.

Az analóg televíziós műsorsugárzás országos lekapcsolásával kapcsolatban továbbra sincs hivatalos döntés. Találgatások szerint a két nagy kereskedelmi televízió jelenlegi analóg sugárzásra vonatkozó koncessziós szerződésének jövő nyári lejártával első lépésben az ezeket sugárzó adók már lekapcsolhatóvá válnak. Egy második lépésben pedig – talán 2012 végével – az m1 és a helyi televíziók analóg adói is kikapcsolnának.

Kapcsolódó linkek:

Bővülhet a hazai DVB-T műsorszolgáltatás csatornakínálata
MinDig TV: a legdinamikusabban bővülő szolgáltatás
MinDig TV: Nógrádban is javult a lefedettség
MinDig TV: az Antenna Hungárián nem múlna a digitális átállás
MinDig TV: teljesítményemelés a budapesti sugárzásban
Digitális átállás csak 2015-ben?
MinDig TV: decembertől szinte az egész országban HBO-val
MinDig TV: már a Hármashatár-hegyről is sugározva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .