Mi várható 2007-ben és azután (Kommentár II. rész)

1. Oldal

Az alábbiakban röviden igyekszem összefoglalni milyen trendek befolyásolják majd az otthoni szórakozást, a házi-mozizást. A kulcsszó a nagyfelbontás, és a legtöbb meglepetés és vita a képmegjelenítők és a DVD utáni optikai lemezek körül várható majd.
Blu-ray és HD DVD lemezek

BD_HD-DVD_logo_155px.JPGMég nem tudni melyik új optikai lemezformátum győz a másik felett, ha egyáltalán lesz nyertese ennek a küzdelemnek, és nem tűnik el mindkettő a süllyesztőben. Az látszik, hogy a Toshiba a HD DVD, a Sony pedig a Blu-ray mellett az utolsó leheletükig kitartanak, de a műsoros lemezeket kiadó hollywoodi stúdiók állhatatossága már nagyon is kérdéses, és ez lehet a döntő. Ha ugyanis a Blu-ray nem tudja belátható időn belül ledolgozni hátrányát, s továbbra is a HD DVD lemezek fogynak majd jobban, akkor várhatóan az eddig csak Blu-ray lemezeket megjelentető stúdiók átértékelhetik korábbi döntésüket, és a másik formátum felé fordulhatnak.

Sok minden az univerzális lejátszók megszületésének irányába hat. Már megvannak azok az alkatrészeket (áramkörök és lemezmeghajtók) amikből olyan lejátszók gyárthatóak, melyek mindkét versengő formátumot lejátsszák. Várhatóan ezek első példányinak bejelentésre már a januári CES 2007 kiállításon sor kerül. Talán az egyik szekértáborhoz sem tartozó Denon, Marantz, Harman lesznek az első olyan márkák, melyek univerzális HD optikai lemezlejátszót kínálnak majd. Főleg azért, mert ezek a jórészt audió berendezéseket gyártó cégek már gőzerővel fejlesztik az új, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD és DTS-HD hangformátumokat fogadó 1.3-as verziójú HDMI csatlakozókkal rendelkező AV vevőerősítőiket, s azokhoz szükség lenne az ilyen kimenettel rendelkező, minél szélesebb körben elterjedt lejátszókra is.

Az univerzális lejátszók megjelenése nagy lökést adhatna a nagyfelbontású műsoros-lemezek piacának, mert a vásárlóknak nem kéne azon hezitálniuk, melyik formátumot válasszák. Ez akár rövididőn belül is létkérdéssé válhat a filmstúdiók számára, mert úgy tűnik 2007. lesz az első olyan év, mikor a DVD lemezek eladása visszaesik. A fogyasztók ugyanis már nemigen bővítik tovább DVD lemezgyűjteményeiket, és egyre többet költenek az internetről letölthető, vagy kábelen keresztül igényelhető filmekre, műsorokra.

Kapcsolódó linkek:

Formátumháborús patthelyzet
Nem túl jó a Blu-ray fogadtatása
Kevesebb PlayStation 3, óvatosabb kereskedők
Az első Blu-ray Disc lejátszó a Házi-mozi portál adatbázisában
A PlayStation 3 és az Xbox 360 HD-DVD egység nagyhete (Kommentár)
A következő hónapban már Európa is nagyfelbontású optikai lemezeket néz
A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .