OLED: olcsóbb panelt ígér a DuPont új nyomtató technikája

1. Oldal

Nemcsak olcsóbb a nagyméretű OLED képernyők előállítása a DuPont által bejelentett forradalmi nyomtatási technikának köszönhetően, de annak minősége révén a panelek teljesítményében és élettartamában sem kell kompromisszumot kötni.
A DuPont Displays bejelentése szerint a cégnek sikerült rekord teljesítményű, az eljövendőkben OLED TV-kben használható nyomtatott OLED képernyőt előállítaniuk. A saját DuPont Gen 3 elnevezésű oldott OLED anyagait használva a cég azt állítja, első ízben sikerült oldatalapú gyártási eljárást kidolgoznia, amivel költséghatékonyan nyomtatott az elvárt működési teljesítményt és élettartamot biztosító OLED-eket. Az így kifejlesztett gyártási eljárással nagy tömegben, a költségeket leszorítva állíthatóak elő a megfelelő teljesítményű OLED TV-k. A japán Dainippon Screen által gyártott egyedi nyomtatót használva a DuPont elmondása szerint egy 127 centis (50 inch) képernyő két perc alatt állítható elő nyomtatással.

OLED_DuPont.jpg
A nagyobb méretű OLED képernyők tömeggyártásának egyik akadálya, hogy a fénykibocsátó szerves molekulákat jelenleg csak a drága árnyékmaszkos vákuumpárologtatási technikával lehet felvinni. Sok cég kísérletezik alternatív megoldásokkal, mint amilyen a folyadéksugaras nyomtatás, de az eddigi eljárásokkal előállított OLED-ek teljesítménye illetve élettartama nem bizonyult megfelelőnek.

A DuPont nyomtatással felhordható OLED anyagaival és technológiai eljárásával sikerült ezeket a problémákat megoldani. A cég már korábban bejelentett oldatalapú OLED anyagai rekord hosszúságú élettartamokat értek el. Ezek eredményei alapján a DuPont azt állítja, hogy gyártási eljárásával olyan OLED TV állítható elő, amely napi 8 órát működve több mint 15 évig is üzemképes maradhat.

Kapcsolódó linkek:

Az OLED-nél hatékonyabb az OLET
OLED: a gyártás költségét csökkentő új nyomtató technológia
OLED a CES 2010-en
OLED: Seiko Epson technológia a nagyobb képernyők gyártásához
OLED: új technológiák a hatékonyabb és olcsóbb képernyőkért
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .