OLED: a gyártás költségét csökkentő új nyomtató technológia

1. Oldal

Az OLED képernyők előállítását teheti gazdaságosabbá egy kaliforniai cég, a Kateeva tesztelés alatt álló berendezése, amely a fénykibocsátó szerves molekulák nyomtatását teszi lehetővé nagy méretben.
A Kateeva már teszteli azt a prototípus nagyfelületű OLED nyomtatót, amelyet jövőre próbaüzemre már szállíthat a képernyőgyártóknak. A cég szerint berendezésükkel az LCD-k költségének 60 százalékáért állíthatóak elő nyomtatással az OLED képernyők.

Jelenleg minden piacon lévő OLED képernyőt egy igen drága eljárással gyártanak. Az árnyékmaszkos párologtatási technikával kis méretben lehet csak felvinni a fénykibocsátó szerves molekulákat, amelyek aztán a pixeleket alkotják. A cégek keresik a nagyfelületű gyártásra alkalmas alternatív technológiákat, mint amilyen a tintasugaras nyomtatás, de minden eddigi eljárásnak vannak hátrányai a teljesítményt és a képernyő élettartamát tekintve. A Kateeva technikája az árnyékmaszk és a tintasugaras nyomtatás tulajdonságait kombinálja, hogy nagy felületen állíthassanak elő magas minőségű OLED pixeleket. A cég a nyomtató-berendezés mellett fénykibocsátó molekulákból álló OLED tinta forgalmazását is tervezi.

OLED_printing.jpg
A Kateeva berendezése egy a Massachusett’s Institute of Technology (MIT) kutatómérnökei által eredetileg kifejlesztett nyomtatófúvókát használ. A cég által tesztelt prototípus OLED nyomtató 0,6 x 0,7 méteres felületű képernyőt tud készíteni, de az első gyártásra szolgáló gép 1,8 x 1,5 méter felületre fog nyomtatni, ami sokkal nagyobb, mint amit jelenleg OLED képernyők előállítására használnak.

Kapcsolódó linkek:

Mitsubishi moduláris OLED óriásképernyő az ISE 2010-en
OLED a CES 2010-en
OLED: 2016-ra az LCD-nél olcsóbb OLED panelek az LG-től
OLED: 38 centis LG OLED TV novembertől Dél-Koreában
Elhalasztja OLED TV terveit a Sony
OLED: Seiko Epson technológia a nagyobb képernyők gyártásához
OLED: a Panasonic és a Sumitomo közösen fejleszti a panelt
OLED: az LG partnerként használja a Kodak technológiáját
OLED: a gazdasági válság hátráltatja a képméret növelését
OLED: új technológiák a hatékonyabb és olcsóbb képernyőkért
Hogyan működik az OLED?
A Philips bemutatta a PolyLED TV célú alkalmazhatóságát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .