OLED: Seiko Epson technológia a nagyobb képernyők gyártásához

1. Oldal

A Seiko Epson olyan tintasugaras technológiát dolgozott ki, amivel egységes fénykibocsátást biztosító egyenletes szerves anyag bevonat hozható létre az akár 94 cm vagy nagyobb méretű OLED panelek előállítása során.
A Seiko Epson Corporation (Epson) által bejelentett, a tintasugaras nyomtatókban használatoshoz hasonló anyagfelviteli technológia olyan egyenletes szerves anyag bevonat felvitelét teszi lehetővé, ami elengedhetetlen a szerves fénykibocsátó diódás OLED képernyők gyártásához. Az új technológia jelentős előrelépés a 94 centis vagy nagyobb képátlójú teljes HD felbontású OLED TV-k megvalósításában, megoldva a tintasugaras módszerek korábbi egyenetlen rétegfelviteli problémáját.

A nagyméretű OLED TV-k tömeggyártásának egyik fontos akadálya, hogy eddig nem volt olyan technológia, amivel megbízhatóan lehetett volna egyenletes szerves rétegeket felvinni nagy hordozókra. A szerves anyagbevonat létrehozására jelenleg a legszélesebb körben használt vákuumgőzölésnek számos technikai korlátja van, és ez meggátolta az egyenletes rétegfelvitel kérdésének megoldását, valamint a nagyobb panelek tömeggyártásának megindulását. A tintasugaras eljárást, amely a szerves anyagot folyékony formában viszi fel a felületre, már régóta ideális alternatívának tekintik.

Az Epson most kifejlesztett, régen várt megoldása egy OLED képernyő gyártó eljárás formájában a gyártó saját „Micro Piezo” tintasugaras technológiáját használja ki, hogy a szokványos technológiáknál sokkal nagyobb pontosságot érjenek el a szerves anyag bevonatának létrehozásánál. Az eljárás egy igen egyenletes bevonatú prototípus panel előállítását szolgáló próbagyártásánál került felhasználásra. A rendkívül egyenletes réteget (a térfogati hiba kisebb, mint 1%) a hordozón, a tinta anyag különböző méretű cseppjeinek precízen kontrollált kiválasztásával és kilövellésével érik el. Így csak a kívánt mennyiségű anyag kerül felvitelre. Az Epson technológiája drámaian javítja a minőséget valamint a termelési teljesítményt is, és a nagyképernyős OLED TV-k megjelenését egy fontos lépéssel hozza közelebb.

SEIKO_EPSON_OLED_1.jpg
A technológiával kapcsolatos részletek a június 2-án kezdődő Society for Information Display (SID) 2009 nemzetközi szimpóziumán és kiállításán kerülnek bemutatásra. Az Epson itt kiállít egy 35,5 centis (14 inch) OLED képernyőt, melynek felbontása egy 94 centis teljes HD képernyő felbontásával azonos (ha jól számolom, akkor ez 725×408 pixelnek felel meg). Ez a prototípus képernyő az Epson tintasugaras eljárását felhasználó próbagyártással készült.

Kapcsolódó linkek:

OLED: a Panasonic és a Sumitomo közösen fejleszti a panelt
OLED: év végére kész az LG 38 centis TV-je
OLED: az LG partnerként használja a Kodak technológiáját
OLED: a gazdasági válság hátráltatja a képméret növelését
OLED: a Samsung szerint idén már életképes az OLED TV
OLED: új technológiák a hatékonyabb és olcsóbb képernyőkért
OLED: 102 centis most a legnagyobb OLED képernyő
OLED: nagyobb hatásfok és élettartam a Kodak új anyagával
Panasonic: 102 centis (40 inch) OLED TV 2011-re?
Közös OLED fejlesztés japán állami támogatással
Az első kapható OLED TV élettartama kérdéses
A Samsung SDI és az LG Display OLED tervei
Sony: jelentős összeg OLED paneltechnológiára
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .