OLED: új technológiák a hatékonyabb és olcsóbb képernyőkért

1. Oldal

Az OLED képernyők gyártását is gazdaságosabbá teszi a Samsung által újonnan kifejlesztett amorf-oxid TFT technológia, és már a kék fényt hatékonyan előállító szerves fénykibocsátó diódák anyagának előállítása is megoldottnak tűnik.
Az LCD és aktív mátrix (AM) OLED képernyők egyes pixeleit vezérlik azok az úgynevezett vékonyréteg tranzisztorok (TFT), melyeknek előállítására új technológiát fejlesztett ki a Samsung Electronics Az új amorf-oxid TFT technológia, az eddig a tömegtermelésben használt amorf-szilícium TFT technológiát válthatja.

Az új technológia széleskörűen alkalmazható az LCD és AM OLED képernyők, vékonyréteg napelemek, LED-ek és érzékelők alacsonyabb költségű tömeggyártásában.

Az új technológia a jelenlegi oxid TFT-k egycsatornás szerkezetét megváltoztatva háromszorosára növeli az elektronmozgást, amivel javíthatóak a kijelző félvezető eszköz képminőséget meghatározó tulajdonságai, mint például a képernyő meghajtási sebessége.

Samsung_OLED.jpg
Az eddigi legnagyobb 102 centis (40 inch) OLED képernyőt előállító Samsung SDI már fejleszti is a legnagyobb felbontású AM OLED panelt, mely már az amorf-oxid TFT technológiát alkalmazza, s először májusban kerülhet a nyilvánosság elé.

Mindeközben koreai kutatóknak és a Floridai Egyetem anyagtudománnyal foglalkozó mérnökeinek szinte egyidejűleg sikerült olyan anyagot fejleszteniük, mely rekord hatékonysággal képes szervez fénykibocsátó diódaként kék fényt előállítani. A vörös és zöld mellett eddig a kék fény megfelelő hatásfokú generálására szolgáló OLED előállítása jelentette a legnagyobb kihívást a fejlesztők számára.

Kapcsolódó linkek:

OLED: 102 centis most a legnagyobb OLED képernyő
OLED: nagyobb hatásfok és élettartam a Kodak új anyagával
Panasonic: 102 centis (40 inch) OLED TV 2011-re?
Közös OLED fejlesztés japán állami támogatással
A Samsung SDI és az LG Display OLED tervei
Sony: jelentős összeg OLED paneltechnológiára
OLED: új technológiai megoldással megduplázott élettartam
79 centis AM OLED panelt fejlesztett ki a Samsung SDI
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .