Philips: új 132 centis 3D képernyő WOWvx technológiával

1. Oldal

A Philips az idei InfoComm kiállításon mutatja be legújabb képernyőjét, mely a térhatású kép élményét úgy állítja elő, hogy a nézőknek nem kell speciális szemüveget viselniük.
A 132 centis (52 inch) LCD panel teljes 1920×1080 pixel felbontású, 700 cd/m2 felületi fényességet képes előállítani, a kontrasztaránya 2.000:1 és 8ms a válaszideje. De ami sokkal fontosabb, hogy a Philips a panelt saját 3D megoldásával, a WOWvx technológiával kombinálja.

A technológia „2D plusz mélység” (2D-Plus-Depth) formátumot használ, mely olyan további beágyazott információt ad a képhez, ami azt a benyomást kelti, hogy az „körüljárható”. Vagyis a WOWvx a mélység információjával kódolt képanyagot használ, mely jelzi minden 2D képelem pozícióját. Ezt az információt kilenc különböző nézetté alakítják át és valós időben jelenítik meg a képeket a képernyő hardverrel. Egy az LCD panel előtti mikrolencse réteg révén különböző szögekből nézve a képernyőt válik láthatóvá a kilenc különböző nézet a nagyfelbontású kép mélységének érzetét keltve. Magát a térérzetet az adja, hogy két szemünk eltérő szögből nézve más-más nézetét látja a képnek, s ezért nincs szükség speciális szemüvegre.

A relatíve nagyon alapvető mélységi tulajdonság leírásához szükséges csekély adatmennyiség miatt a „2D plusz mélység” információjának átvitele közel ugyanolyan sávszélességet igényel, mint az egyszerű 2D videojel.

Philips_3D_TV2.jpg
Az azért elég valószínűtlen, hogy a helikopter az arcunkba szállna, ahogy azt a Philips sajtóanyagához mellékelt fenti kép sugallja, de feltételezhető, hogy amint a megfelelő média elérhetővé válik (azaz filmek a szükséges „2D plusz mélységi” információkkal) az még valóságosabbá teheti a képélményt. A Philips várhatóan 2008. negyedik negyedévében teszi elérhetővé az új 3D képernyőt, amit elsősorban még nem televíziós célra, hanem professzionális kijelzőként alkalmaznak majd.

Kapcsolódó linkek:

Philips: már kaphatóak az új innovatív és kifinomult 9000-es LCD TV-k
A 3D otthoni felhasználásán munkálkodó szervezet alakult
A 3D TV-hez már csak műsorok kellenének
A világ első 3D sztereoszkópikus tévéje már kapható Japánban
CES 2008: a Mitsubishi bemutatta lézer TV-jét
DLP: jön a DarkChip 4 DLP chipkészlet és kész a 3-D HDTV technológia
Philips 107 centis 3D LCD képernyők

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .