Pioneer: új, középkategóriás vevőerősítők HDMI és USB csatlakozással

1. Oldal

A Pioneer prágai sajtótájékoztatóján az idei termékújdonságokat mutatták be. A rövidesen kapható THX Select2 minősítésű VSX-1016V, VSX-2016AV vevőerősítők korszerű digitális csatlakoztatást és fejlett DSP technológiát kínálnak.
A VSX-10152532 helyébe lépő VSX-1016V és VSX-2016AV komoly előrelépést jelent az elődhöz képest. Mindkét modell végerősítő fokozatai már nem MOS-FET, hanem bipoláris tranzisztorokból épülnek fel, és a csatornánkénti 150W (DIN, 1kHz 1%THD 6Ω) megfelel a THX Select2 minősítés teljesítményelvárásának. Ezen felül azonban számos csatlakoztatási és jelfeldolgozási pluszt kínál a két új modell.

VSX-2016AV
VSX-2016AV


A mindkettő rendelkezik 2 be- /1 kimeneti HDMI csatlakozóval, melyek a 720p/1080i mellett a 1080p digitális videojelek továbbítására is alkalmasak. A nagyobb tudású VSX-2016AV azonban nemcsak arra képes, hogy a két fenti bemenetből az egyiket a kimenetre kapcsolja mint a VSX-1016V, de az 1.2-es verziószámú HDMI bemeneten keresztül érkező audiojelek (Dolby Digital, DTS, DVD-Audio és tömörítetlen két- ill sokcsatornás LPCM bitfolyamok) feldolgozására, megszólaltatására is. A VSX-2016AV-ba még egy digitális videojel konvertert is beépítettek, ami ugyan nem alakítja át a váltott-soros képfrissítésű összetett, S-Video és komponens videojeleket progresszív képfrissítésre, és nem is skálázza fel azokat nagyfelbontású videojel formátumra, de képes belőlük akár HDMI kimenti jelet produkálni. A VSX-1016V hasonló konvertere csak az analóg videojelek tetszőleges formátumra alakítására képes.

A csatlakoztatható jelforrások és a feldolgozható és meghallgatható audioforrások számát gyarapítja az új erősítők előlapján elhelyezett USB bemenet és „Host” funkció. Ez azt jelenti, hogy e bemeneten keresztül beolvasható és lejátszható bármely kompatibilis USB eszközön (FAT16/32-őt használó külső merevlemezes meghajtón, hordozható memóriakártyás eszközön, pen drive-on, MP3-as audiolejátszón) tárolt WMA/MP3/MPEG-4 AAC fájlformátum. Az USB csatlakozás az eszköz tápellátásáról is gondoskodik, nem lehet viszont ezen keresztül az erősítőt PC-vel összekötni. A VSX-2016AV külön speciális iPod terminállal és képernyőn megjelenő kezelési funkcióval is bír.

VSX-1016V
VSX-1016V


A jelfeldolgozás is új szinten van jelen a két új vevőerősítőben. Ha már az alapmodellekben alkalmazzák, akkor természetesen a középkategóriából sem hagyhatták ki a „Sound Retriever” (hangvisszanyerés) funkciót, ami a tömörített hangformátumok elveszett spektrumösszetevőit igyekszik visszaállítani. Mindkét új vevőerősítő kompatibilis az összes elterjedten használt surround hangformátummal (közte a WMA9 Pro-val is), sőt automatikusan fel is ismeri ezeket. Ugyanakkor az eddig csak a felső középkategóriás VSX-AX2AV2699-ben megtalálható hangkésleltetés, audio felskálázás, fáziskontrol és állóhullám-kompenzáció, valamint a legkorszerűbb 9-sávos EQ-val rendelkező többcsatornás akusztikai kalibráció (MCACC) mostantól beköltözik a VSX-2016AV-be is. A VSX-1016V-ben csak egy alapvető fáziskontrol működik és csak 5-sávos MCACC működik.

Mindkét új középkategóriás modellhez LCD kijelzős, univerzális, számos más készülék kezelőkódjait már ismerő, de ugyanakkor tanítható távirányítót mellékelnek. A VSX-2016AV elegáns külsejéhez hozzátartozik az alumínium előlap is.

A VSX-1016V 180.000 Ft, a VSX-2016AV 250.000 Ft alatti áron kerül majd az üzletek polcaira.

Kapcsolódó linkek:

Pioneer: rövidesen kapható új AV vevőerősítők
Pioneer: új házi-mozi rendszerek DVD/HDD felvevővel
Pioneer: új DVD lejátszók igen kedvező áron HDMI kimenettel
Pioneer PDP-436RXE plazma TV: majdnem, mint egy képcsöves
Pioneer: új HDD/DVD rekorderek
Pioneer PDP-5000EX plazmaképernyő 1920×1080 pixel felbontással
Pioneer: két új, mindent egyben tartalmazó plazma TV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .