Samsung: már kapható a Q9 csúcsmodell QLED TV

1. Oldal

A Samsung legkorszerűbb QD technológiájú „QLED” márkajelű, sík LCD paneles 4K HDR csúcstévéje, mely a jelenlegi legnagyobb színtérfogatú képet produkálja, a 163 centis QE65Q9F 1,7 millió forintért már idehaza is kapható.


A Samsung Q9 a márka idei csúcstévéje, az elmúlt három év gyakorlatával szakítva már nem ívben hajlított, hanem sík. A tévévásárlók többségének ívelt képernyőkkel szembeni idegenkedés miatti paradigmaváltás nem meglepő, ahogy talán az sem, hogy a Samsung kénytelen volt valamit szembeállítani a legnagyobb hazai rivális LG és más versenytárs márkák OLED TV-ivel. Így született meg a „QLED” márkaelnevezés.

Samsung_Q9F.jpg
A sokak számára nagyon hasonlóan hangzó QLED és OLED azonban két teljesen eltérő képernyő technológia, melyeknek alig van közük egymáshoz. A Samsung szerint az egyszerű LCD TV-khez képest a „QLED” TV-k kvantumpötty (QD) technológiája olyan jelentős előrelépést jelent, hogy indokolt azok teljesen új elnevezése. A gyártó azt állítja, hogy a Q9-es széria nagyobbik készüléke eléri a 2.000 nit csúcsfényességet és nagyobb színtérfogat reprodukálására képes, mint bármely ma kapható TV. Ettől azonban még a Q9 TV-k továbbra is él LED megvilágítású LCD panelekkel állítják elő a képet, ami azonban az eddigieknél sokkal szélesebb szögből nézhető színtorzulás és kontrasztcsökkenés nélküli.

Samsung_Q9_falon.jpg
A gyártó a Q9 készülékek képernyőjéhez kidolgozott egy úgynevezett „No-gap” (résmentes) fali tartót, amivel az szinte a fallal egy síkba szerelhető. Az elektronika jó részét és a ki-, bemenetek tartalmazó külön „One Connect” doboz egy ultra vékony „Invisible Connection”, azaz „láthatatlan” száloptikai kábellel csatlakozik a TV képernyőjéhez. Vagyis elvileg a falon lévő TV-hez nem csatlakozik egyetlen látható kábel sem. A dolog szépséghibája, hogy a TV képernyőhöz egy külön tápkábelt is csatlakoztatni kell, amit valahogy szintén el kéne rejteni, ha a fenti képen látható zavartalan esztétikájú fali elhelyezést el akarjuk érni.

A 4K felbontású Q9 TV új, erősebb képfeldolgozást, Tizen operációs rendszerén számos alkalmazást, kettős tévévevőt, egy új prémium távirányítót kínál, és három nagy dinamikatartományú formátumot támogat (HDR10, HDR10+ és HLG). A Samsung a (Dolby Vision helyette, annak alternatívájaként a maga által kidolgozott nyílt a HDR10+ formátumot használná, ha lennének ebben tartalmak.

A Samsung 163 centis QE65Q9F készülékét idehaza 1.699.990 Ft ajánlott áron kínálják.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: QLED TV-k CalMAN automatikus kalibrációval HDR-hez
QLED Alliance: szövetségben a Samsung, a Hisense és TCL
Samsung: itt a nyílt HDR10+ dinamikus metaadatokkal
Samsung: technikai információk a 2017-es QLED TV-kről (Frissítve)
Samsung: bemutatják a Q9 és Q8 QLED TV-ket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .