Samsung: rendelhető az IFA 2016-on bemutatott SUHD TV

1. Oldal

A Samsung az IFA 2016 kiállítást az eddigi legnagyobb SUHD TV-je, a 223 centis (88″) képméretű KS9800 európai bemutatására használta fel, és fura módon arra, hogy megpróbáljon lebeszélni mindenkit az OLED technológiáról.


A Samsung az idei berlini IFA kiállításon a kvantumpötty technológia előnyeit hangoztatva nem sok TV-s újdonságot vonultatott fel. Az most már világos, hogy a Samsung az OLED helyett a QLED TV-ben látja a jövőt, de az addig vezető úton még megtehető néhány előremutató lépés. Ilyen lehetne a Nanosys új „Hiperion kvantumpötty” filmje, amely alig tartalmaz mérgező kadmiumot, viszont lehetővé teszi a BT.2020 előírta színtér szinte teljes reprodukálását. Sajnos ezzel rendelkező képernyőt még nem, csak a Samsung 2016-os SUHD TV-ket láthattunk a kiállításon.

Samsung IFA2016 kvantumpotty stand.jpg
A Samsung a kiállítást idei legnagyobb SUHD TV-je bemutatására használta fel. A 223 cm (88 inch) képméretű KS9800 tulajdonképpen a nagyra tartott KS9500 kiterjesztett változata. Európában csak eltérő designja miatt kapja a KS9800 típusszámot.

Samsung KS9800-SUHD_TV.jpg
A KS9800 képviseli ma a Samsung legnagyobb és legjobb képélményét. A TV ívelt LCD képernyője kvantumpötty filmet alkalmaz LED háttérvilágításában növelve annak fényerejét és színskáláját. A KS9800 (és a KS9500) mégis leginkább abban különbözik a többi SUHD készüléktől, hogy teljes mátrix helyi fényerőszabályzást alkalmaznak bennük. Ez az Ultra HD felbontással és a nagy dinamikatartománnyal (HDR) együtt lenyűgöző képminőséget ígér.

A készülékhez csatlakoztatható Ultra HD Blu-Ray lejátszó, de az Amazon, Netflix és YouTube streaming tartalomszolgáltatásokról is elérhet 4K és HDR videókat, filmeket, TV sorozatokat.

A 223 centis Samsung UE88KS9800 már meg is rendelhető Európában 19.999 € (kb. 6,2 millió Ft) áron.

A Samsung az összes 2016 augusztusa és 2017 márciusa között vásárolt SUHD TV-re „10 éves beégés elleni garanciát” vállal. Mivel az LCD TV-k beégésének kockázat rendkívül alacsony, ezért ez a felajánlás inkább az OLED TV-knek szánt fricska. Hogy szakmailag is megalapozott legyen az üzenet a Samsung prezentációján a Nanosys vezérigazgatója, Jason Hartlove azt hangsúlyozta, hogy a kvantumpöttyöt „szervetlen anyag” alkotja, ami miatt az „stabil és tartós”. Az OLED-et ugyan kifejezetten nem említette meg beszédében az előadó, de a mögé vetített képen már egyértelmű volt az utalás. A Nanosys ugyanakkor nyíltan beszél a kvantumpöttyök alkalmazásának lehetőségéről az OLED TV-k anód-katód struktúrájában.

Tehát már az IFA prezentáció során és aztán a kiállítás alatt is zajlott a hangulatkeltés a versenytárs OLED technológiával szemben. A kiállításon egy külön interaktív installáció volt hivatott lebeszélni a látogatókat az OLED-ről. Ez azt igyekezett érzékeltetni, hogy az „Inorganic” (szervetlen) és az OLED-re utalva „Organic” (szerves) képernyők miként öregszenek, azaz, hogy az utóbbi milyen rohamosan veszít fényerejéből és színeiből.

Túl azon, hogy méltatlan a világ legnagyobb TV gyártójától, hogy technológiai lemaradását a versenytárs új termékének vagy technológiájának leszólásával igyekszik kompenzálni, némileg még ironikus is, tekintve hogy a Samsung gyártja és használja fel a világon a legtöbb OLED kijelzőt okostelefonokhoz és táblagépekhez.

Kapcsolódó linkek:

Egy újabb HDR TV összevetésben egy LCD nyert az OLED ellen
Samsung: az OLED TV-t átugorva a QLED TV a cél?
Samsung: HDR+ konvertáló funkció a 2016-os UHD TV-kre
Cicaharc az SUHD márkavédjegy körül a Samsung és az LG között
A TV világpiacot 10 éve a Samsung uralja, de jönnek a kínaiak
Samsung: a 2016-os SUHD TV-k jellemzőiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .