Samsung: SUHD az elnevezése a kvantumpötty TV-knek

1. Oldal

A CES 2015 kiállításon jelentette be a Samsung kvantumpötty technológiáját, az SUHD azonban nemcsak a „képminőség következő szintjét” jelzi, de a marketingesek ráaggattak még néhány jelzőt.


Az OLED TV-k tömeggyártására egyelőre képtelen Samsung is kvantumpötty technológiájú LCD TV-kkel igyekszik tartani a lépést nagy riválisával az LG-vel. A Sony viszont már két éve gyárt kvantumpötty technológiával TV-ket TRILUMINOS márkaelnevezéssel. A Samsung SUHD-nek nevezi a saját megoldását, ami a csúcsmodellek teljes mátrix háttérvilágításának helyi fényerőszabályzásával másként is javít az előállított képen.

Samsung_JS9500.jpg
A Samsung azt állítja, hogy a szokványos LCD TV-knél szélesebb színtartományukkal az SUHD TV-k „gazdag színei, jobbak, mint az OLED”. A TV színtartománya eléri a digitális mozikban használatos „Digital Cinema” (DCi) referenciavetítő színtartományának körülbelül 90%-át, és a készülékek 2,5-szer fényesebb képet tudnak előállítani, mint a szokványos TV-k. Így a Samsung SUHD TV-k a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakat is képesek reprodukálni. A szélesebb színtartomány és a nagyobb dinamikatartomány kihasználásához azonban jelenleg még nem léteznek tartalmak.

A 4K tartalmak terjesztése terén úttörő Netflix idén már támogatja a gyakorlatban nagyobb kontrasztot jelentő HDR-t, és szóba kerültek már a széles színtartományú tartalmak is. A 4K Blu-ray (hivatalosan immár Ultra HD Blu-ray) formátum pedig támogatja majd a mozikban látottaknál is szélesebb Rec.2020 színskálát.

De mit is jelent az SUHD „S” betűje? A Samsung marketingesei szerint ez utalás, arra hogy a TV „Smart” a Tizen miatt, „Stylish”, mert görbül a képernyője, „Superb” a felbontása miatt, és „Spectacular” a kvantumpötty technológia színei okán. A „Seductive” (csábító, vonzó, elragadó) is szerepel a marketingesek szóhasználatában, de úgy tűnik az SUHD lényege, hogy „Ultra HD + kvantumpötty + fényesebb háttérvilágítás + marketing”.

A Samsung azt még nem közölte, hogy a JS9500, JS9000 és JS8500 modellszámú SUHD TV-k mikor és mennyiért lesznek kaphatóak, de feltehetően tavasszal jelennek meg az első modellek 122 és 224 cm (48 és 88 inch) közötti képernyőkkel.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: bemutatkoznak a Tizen Smart TV-k
Samsung: jövőre sem lesz még OLED TV
A Samsung és az LG is kvantumpötty TV gyártására készül
OLED TV: a Samsung a tintasugaras nyomtatásba invesztál
4K Blu-ray: részletek az új lemezformátumról
Samsung: még több online 4K tartalom az UHD TV-ken
QD Vision kvantumpötty technológia további TV-kben
Sony: kvantumpöttyök adják a TRILUMINOS TV-k színeit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .