Sharp: kész a négy elsődleges színű 3D LCD (Frissítve)

1. Oldal

A Sharp által kifejlesztett négy elsődleges színű 3D LCD képernyő nagyobb fényerőt és kevesebb keresztlátásból adódó szellemképet produkál képzáró szemüvegen keresztül nézett 3D kép esetén.
A 3D képmegjelenítésre szolgáló képernyőn szekvenciálisan egymásután felváltva megjelenő jobb- és balszem számára szánt képeket aktív folyadékkristály-záras szemüveg választja szét. Ezzel a technológiával egyrészt az a probléma, hogy a szemüveg jelentősen csökkenti a kép fényerejét, másrészt a képernyő nem elég gyors működése miatt tökéletlen a két szembe jutó képek szétválasztása, vagyis az egyik szembe a másik szemnek szánt kép egy kis része is eljut – ezt hívjuk keresztlátásnak, ami látható szellemképet okoz. A problémák kiküszöbölése érdekében a szokványosnál magasabb felületi fényességű és a képeket rövidebb tartási idővel megjelenítő képernyőre van szükség.

Sharp_RGBY_3D_TV.jpg
A Sharp által kifejlesztett új 3D LCD megoldást kínál az említett élményrontó hatások kiküszöbölésére. A képernyőkben négy a cég által kifejlesztett technológiát alkalmaznak:
(1) az LCD panelek kontrasztja, felbontása és energiahatékonysága tekintetében minőségi áttörést jelentő UV2A technológiát;
(2) a panel hatékonyabb fényátbocsátásának és szélesebb színskáljának köszönhetően fényesebb, élénkebb színeket biztosító négy elsődleges színű (Quattron) LCD TV technológiát;
(3) a Frame Rate Enhanced Driving (FRED) jelfeldolgozó technológiát;
(4) a képernyő oldalába épített letapogató LED háttérvilágítás technológiát.

A 3D TV-k számára optimalizált LCD képernyő felületi fényessége 3D képek megjelenítéskor 1,8-szor magasabb, mint egy hagyományos képernyőé, a keresztlátás pedig rendkívül alacsony.

A Sharp a szeptemberi IFA kiállításon akarja bemutatni az európai piacra szánt első 3D TV-t, ami a tervek szerint 2010. utolsó negyedévében kerül forgalomba.

Kapcsolódó linkek:

Sharp: 2010-es TV-k Quattron technológiával (frissítve)
Sharp: LCD TV-k négy elsődleges színnel
Sharp: az LCD paneleket tökéletesítő új technológia
Sharp: két új LCD TV széria LED-es háttérvilágítással
Sharp: már októberben termel a 10. generációs LCD panelgyár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .