Hibás a Samsung Blu-ray Disc lejátszó?

1. Oldal

A megjelenése óta számos tesztben és beszámolóban képminősége miatt negatívan értékelt Samsung BD-P1000 Blu-ray Disc lejátszóról azt mondja a gyártó, hogy egy belső skálázó áramkör okozza a problémát. Ennek bizonyos tesztek ellentmondanak.
Az elsőként kapható Samsung BD-P1000 Blu-ray Disc lejátszóról megjelent értékelések szinte egységesen emelik ki, hogy a vele lejátszott eddig kiadott Blu-ray Disc nagyfelbontású filmeket tartalmazó lemezek képminősége alig valamivel jobb, mint az azonos műsort tartalmazó hagyományos DVD-Video lemezeké. Ez nagy csalódás és komoly csapás a HD-DVD és a Blu-ray Disc közötti formátumháborúban az utóbbi oldalán állók számára. Főleg, hogy ugyanakkor a már négy hónapja a piacon lévő versenytárs HD-DVD formátum és lejátszói a Toshiba HD-A1 és HD-XA1 nyújtotta képminőségről szuperlatívuszokban szólnak. Az utóbbi készülékeknek csak lassú betöltési idejét kifogásolják inkább.

BD-P1000.jpg
A Samsung BD-P1000 képminőségéről a Blu-ray Disc mögött álló Sony egyik vezetője Don Eklund is felvetette, hogy az „nem illeszkedik azon mesterszalagok minőségéhez, melyekről a Blu-ray műsoros lemezeket kódolták.”

A Samsung mérnökei ezután a következőkben határozták meg a probléma forrását: „a lejátszó Genesis skálázó csipjében lévő zajcsökkentő áramkör bekapcsoltsága okozza, a kép jelentős lágyulását.”

Bár a Samsung hivatalos állásfoglalást még nem tett közzé a hibásnak tűnő csip kapcsán, de Jim Sanduski a cég AV termékcsoportjának marketingjéért felelő alelnöke a következőket nyilatkozva ismerte el a problémát. „A Samsung már dolgozik azon, hogy a kép élesebbé tétele érdekében módosítsa a Genesis skálázóban lévő zajcsökkentő áramkör alapbeállítását,” majd hozzátette: „Minden jövőben gyártott Samsung BD-P1000 rendelkezik majd ezzel a módosítással, és egy firmware frissítésen is dolgozunk az elkészült termékek számára.”

A beszámolók szerint a Samsung BD-P1000 gyenge képminősége főleg annak HDMI kimenetén tapasztalható, és a skálázó csipet kikerülő komponens kimenetén már valamivel jobb a kép minősége.

Egyes szakértők ugyanakkor úgy ítélik meg, hogy az első Blu-ray Disc műsoros lemezek is felelősek a nem megfelelő képminőségért. Mivel a kétrétegű 50 GB-os lemezek sikeres tömeggyártása még várat magára, az eddig megjelent lemezek még csak egyrétegű 25 GB kapacitásúak, s ez a kevésbé hatékony MPEG-2 tömörítés miatt nem elegendő a rajtuk lévő 1080p soros 24 kép/sec. videó megfelelő minőségű tárolásához. Megoldást a nagyobb kapacitású lemez jelentene, vagy az, ha az eddig megjelent HD-DVD műsoros lemezekhez hasonlóan a korszerűbb, hatékonyabb MPEG-4 AVC/H.264 vagy VC-1 videotömörítést alkalmaznának, amire egyébként lenne lehetőség.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: jelentős veszteség a HD-DVD lejátszókon
A Panasonic és a Philips is hivatalosan bejelentette Blu-ray Disc lejátszóit
Toshiba RD-A1 HD-DVD rekorder 1 TB merevlemezzel
Samsung: már az üzletekben az első Blu-ray Disc lejátszó
A Sony és a Pioneer is később jelenik meg első Blu-ray Disc lejátszójával
Sony: a PlayStation 3 november 17-től lesz kapható
Sony: az első műsoros Blu-ray lemezek csak júniusban
Toshiba: sikeres HD-DVD start az Egyesült Államokban
Később kerül piacra az első Blu-ray Disc lejátszó
Japánban már kapható a világ első, Toshiba gyártmányú HD DVD lejátszója
Elkészült az első Blu-ray Disc (Kommentár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .