A Blu-ray Disc lemezek eladása átlépte az egymilliót

1. Oldal

A Home Media Magazine eladási adatai szerint az idei első negyedévben a nagyfelbontású műsoros lemezek 70%-a Blu-ray Disc, 30%-a HD DVD formátumú volt.
A Blu-ray februárban vette át a vezetést az addig eladott nagyfelbontású optikai lemezeket tekintve, és az összes eladáson belüli aránya márciusra addig növekedett, hogy már minden eladott négy lemezből három Blu-ray formátumú volt.

Ha a vásárlóknak van választási lehetőségük, hogy ugyanazt a filmet melyik formátumban vegyék meg, akkor is a Blu-ray vásárlási mutatói jobbak. Példa erre a Warner Home Video Tégla (The Departed) című alkotása, mely február 13-án jelent meg mindkét formátumban, és március végéig 53.640 Blu-ray és 31.590 HD DVD lemezt adtak el belőle a Home Media Magazine piackutatása szerint, ami a Nielsen VideoScan eladási adatain és a stúdió becslésein alapul.

The_Departed_Blu-ray_HD-DVD.JPG
A kutatás szerint az első negyedévben a legkelendőbb tíz nagyfelbontású műsoros lemezből nyolc volt Blu-ray Disc. A lista élén a legfrissebb Bond film, a Casino Royale áll, mely az említett időszakban 59.680 példányban kelt el. A második helyen a Tégla Blu-ray Disc kiadása állt, míg a harmadikon ugyanezen Oscar nyertes film HD DVD változata végzett.

Január 1 és március 31 között közel 1,2 millió nagyfelbontású lemez talált gazdára, ebből 832.530 Blu-ray és 359.300 HD DVD volt a Home Media Magazine szerint. Márciusba 335,980 Blu-ray és 119.570 HD DVD lemez kelt el.

Az első HD DVD lemezek 2006. áprilisi megjelenése óta – a Blu-ray két hónappal később lépett piacra – 2,14 millió lemez jutott el a fogyasztókhoz, amiből nagyjából 1,2 millió Blu-ray Disc és 937.500 HD DVD lemez volt.

Ezek a számok persze nem okoznak meglepetést azok számára akik tudják, hogy csak a Blu-ray Disc élvezi a hatból öt nagy filmstúdió támogatását, míg a HD DVD-t csak három támogatja. Három stúdió – Sony, Disney, Fox – kizárólag Blu-ray lemezeket jelentet meg, csakúgy, mint a „mini-major” Lionsgate. A Paramount és a Warner mindkét formátumot támogatja, és az Universal az egyetlen fontosabb filmstúdió, mely csak HD DVD formátumon ad ki filmeket, ami egyébként a formátum mögött állók szerint könnyebb és olcsóbb, mint a Blu-ray lemezek kiadása.

Kapcsolódó linkek:

Több mint 100.000 eladott asztali HD DVD lejátszó Észak-Amerikában
Samsung: jön a Blu-ray/HD-DVD kombó lejátszó
A független európai filmstúdiók a HD DVD-t támogatják
A Blu-ray és HD DVD lejátszók árcsökkenése a DVD-két követi
Több lehetőséget kínáló Blu-ray lejátszók novembertől
A CeBIT-en is zajlik a Blu-ray kontra HD DVD csata
A formátumháborús „helyzet egyre fokozódik”
A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .