Apple tvOS 15: az új szoftververzió újdonságairól

Az Apple TV-khez most megjelent Apple tvOS 15 új funkciói között ott a térhangzás, az AirPods automatikus felismerése, a HomePod mini párosítása, a Siri és a HomeKit fejlesztései, új képernyővédők és még sok más.


Júniusban már megjelentek előzetes információk az Apple tvOS 15 szoftververzióról és mostanra megjelent a hatodik jelentősebb tvOS frissítés amióta 2015 októberében a tvOS 9-cel megjelent az Apple TV HD. A tvOS 15 új funkcióinak egy része viszont kizárólag a nagyobb teljesítményű Apple TV 4K és az új (2. generációs, 2021-es) Apple TV 4K eszközökön működik.

Az Apple tvOS 15 újdonságai a következők:

Apple tvOS 15 térhang

 • Térhangzás az Apple TV-n: csatlakoztass az Apple TV 4K-hoz AirPods Pro és AirPods Max (fül- illetve fejhallgatót) a „moziszerű hangzásért, ami a filmből körülvesz” a dinamikus fejkövetést is támogatva. Mindez 5.1-es, 7.1-es és Dolby Atmos hangforrásokkal működik és van egy „spatialize stereo” (teresítő sztereó) felkeverési funkció is. A térhangzás videókkal működik, játékokkal nem.
  • A térhangzást támogatnia kell a streaming alkalmazásnak: az Apple TV app, a Disney+, az HBO Max, az iTunes és a Netflix csak néhány azon applikációk közül, amelyek a tvOS 15 indulásakor támogatják a térhangot.
 • Az AirPods-ok intelligens átirányítása: automatikus értesítés jelenhet meg a képernyőn, ha az Apple TV közelében AirPods van jelen, ami lehetővé teszi a fül- illetve fejhallgató egyszerű csatlakoztatását.
 • HomePod mini párosítás: a tvOS 15 lehetővé teszi az eredeti HomePod mellett egy vagy egy pár HomePod mini alapértelmezett hangszóróként való párosítását az Apple TV 4K-val, ami azt jelenti, hogy minden hang (videó, játék, menü stb.) vezeték-nélküli kapcsolaton át szólaltatható meg HomePod mini-n.
  • eARC a HomePod mini-vel: A 2021-es Apple TV 4K esetében a TV hangja (vele a csatlakoztatott HDMI eszközök, pl. a játékkonzol hangja is) HDMI eARC-n átvehető, és vezeték-nélküli kapcsolaton továbbítható a HomePod mini-re.

Apple tvOS 15 megosztás

 • Apple TV app: alkalmazásban megjelenő új „Shared with you” (Megosztva Önnel) kategóriában a barátok üzenetein keresztül megosztott filmek és műsorok jelennek meg, az új „For all of you” (Mindenki számára) kategóriában pedig olyan tartalmak között lehet böngészni, amelyeket a családban mindenki szívesen néz.
 • Új képernyővédők: 16 új képernyővédő a Grand Canyonról (5), Patagóniáról (4) és a Yosemite Nemzeti Parkról (7).

Apple tvOS 15 videilejátszó

 • Új lejátszási kezelőfelület: a tvOS 15 újratervezett lejátszás-vezérlője egyszerűbbé teszi a hozzáférést a további információkhoz, a feliratokhoz, a hanghoz és a kép a képben megjelenítéshez. Egyelőre az Apple TV app alkalmazásban látható működésben, és a jövőben várhatóan néhány más videós applikációban is megjelenik.
 • Új játékvezérlő menü: az Apple TV vezérlőközpontjában.
 • Új „quick resume” (gyors folytatás) játékfunkció.
 • Továbbfejlesztett Siri HomePod integráció az Apple TV-vel: a HomePod Siri-vel már régóta alkalmas az Apple TV be- és kikapcsolására, a hangerős szabályzására és egyebekre, de a tvOS 15 új szóbeli parancsokat is támogat, köztük a tartalomkérést, mint például „Hey Siri, play Ted Lasso”.
 • Siri használat: használható a Siri angolul az Apple TV-n azon régiókban is, ahol a Siri nem támogatott.
 • Face/Touch ID hitelesítés a tvOS alkalmazásokban: új eszköz az alkalmazásfejlesztők számára, hogy „az emberek az iPhone vagy iPad készülékük Face ID vagy Touch ID (arc- vagy újlenyomatazonosítóját) használhatják vásárlások engedélyezéséhez és bejelentkezéshez”.

Apple tvOS 15 HomeKit kamerák

 • HomeKit kamerafejlesztések: az Apple TV otthoni biztonsági központként is használható a vezérlőközpontból egyszerre több kamera képének mátrixát megjelenítve:
  • Tartozékelérés: az azonos helyhez rendelt HomeKit tartozékok, például kültéri lámpák vezérlése közvetlenül az Apple TV-ről a kamerák közötti váltáskor.
  • HomeKit biztonsági tartozékok: ajtók, zárak és más HomeKit tartozékok küldhetnek értesítéseket a tvOS-nek.
  • HomeKit értesítések: a tvOS beállítások értesítések lapján találhatók az egyéni beállítási lehetőségek.
 • Az otthoni kulcsok támogatása: az otthoni HomeKit kompatibilis ajtózárak Apple Watch vagy iPhone készülékkel nyithatóak. Az Apple TV otthoni központként szolgál a HomeKit számára.
 • Matter támogatás: A HomeKit mellett az iOS és a tvOS 15-től kezdve az Apple támogatja az új Matter otthoni automatizálási szabványt (más néven CHIP) is. Az első Matter kompatibilis otthoni eszközök várhatóan jövőre jelennek meg.

Késik viszont a beharangozott SharePlay funkció, ami lehetővé teszi, hogy FaceTime csoportos híváson keresztül együtt nézzünk filmet a barátainkkal vagy a családdal és a videó az Apple TV-n jelenjen meg.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .