Dolby Vision: szoftveresen is feldolgozható lesz a HDR formátum

1. Oldal

Ma még speciális chipet kell a TV és lejátszó készülékekbe építeni a Dolby Vision kezeléséhez, de a cég által kifejlesztett teljes szoftveres implementáció segít, hogy a prémium HDR formátum több eszközön, köztük az új játékkonzolokon is működhessen.


A nagy dinamikatartományú videók nyílt HDR10 formátuma a kezdetek óta szoftveresen megvalósított módon kezelhető, de a prémium Dolby Vision HDR formátum olyan jellegzetességekkel rendelkezik, ami sokkal többet kíván meg a lejátszó és képmegjelenítő készüléktől.

Dolby_Vision logoval.jpg
A Dolby Vision különlegessége, hogy a tartalmat „leképezi” a képmegjelenítő egyedi tulajdonságaira (csúcs fényesség, színtér stb.), így optimalizálva a HDR vizuális élményét. A Dolby leírása szerint, ehhez eddig „chipkészlet-alapú TV” vagy „FPGA (a felhasználásra programozott logikai kapumátrix) alapú TV” volt szükség, de a cég kifejlesztette a teljes szoftveralapú implmentációt is.

A Forbes cikkében a Dolby magyarázata szerint: „Vannak implementációk, amelyek szoftverben képesek futtatni a Dolby Vision-t, természetesen a játékkonzolok világában, de a TV rendszerchipek (SoC) között is. A konkrétumok esetről-esetre változnak a kérdéses chip hardver kapacitásának függvényében, de több fejlesztőkészletünk van különböző megvalósítási típusokhoz, az alkalmazástól függően: teljes hardver, hibrid szoftver és hardver vagy (és ez a döntő) teljes szoftver.”.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a Dolby Vision kompatibilitás hozzáadható meglévő eszközökhöz is, mint a PlayStation 4 Pro és Xbox One S játékkonzolok, valamint olyan lejátszó készülékek, mint például az Apple TV vagy az Nvidia Shield. A szoftveres megvalósításhoz persze jelentős processzálási teljesítmény szükséges, de a Dolby megerősítette, hogy a legerősebb lejátszó készülékek némelyike elméletileg képes lenne erre.

A Dolby szerint: „Ez általában annak kérdése: képes-e a rendelkezésre álló CPU és GPU készlet kezelni a szükséges műveleteket. A modern high-end TV SoC-k némelyike rendkívül erős, így ezeken meg lehet valósítani a Dolby Vision lejátszási blokkokat, még akkor is, ha kezdettől fogva nem a Dolby Vision céljára tervezték azokat.”

A Dolby Vision támogatáshoz persze a készüléknek továbbra is át kell esnie a Dolby minősítésén és van licenc költség is. A Dolby egyedileg minősíti a termékeket, hogy biztosítsa azok megfelelő működését. Mindezeken a szoftveres megvalósítás sem változtat.

Bár mindez izgalmasan hangzik, de a prémium HDR formátum széleskörű elterjedése még eltarthat egy ideig. Ma 5 TV gyártó, 6 stúdió partner és 100-nál több film jelzi a Dolby Vision támogatottságát.

Kapcsolódó linkek:

Apple TV: új változat már 4K és HDR támogatással?
NVIDIA SHIELD: megújul a streaming box és frissül a korábbi is
Sony: a 2017-es 4K HDR LCD TV kínálatról
LG UP970: Ultra HD Blu-ray lejátszó Dolby Vision támogatással
LG: az új OLED TV-k között ott a falra tervezett W széria is
LG: a 2017-es SUPER UHD TV-k több HDR formátummal
Dolby Vision: 5 TV gyártó, 6 stúdió partner és 100-nál több film
Oppo UDP-203: új rendszerchipre épülő Ultra HD Blu-ray lejátszó
PlayStation 4 Pro: a Sony új 4K és HDR konzolja
Xbox One S: a Netfilx 4K és HDR tartalmai is támogatottak
Netflix: több mint 150 órányi HDR és Dolby Vision tartalom idén
Amazon: filmek már Dolby Vision formátumban is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .