Egy jó és egy rossz hír a Blu-ray számára

1. Oldal

A jó hír, hogy az észak-amerikai videókölcsönző, a Blockbuster csak Blu-ray filmeket fog kölcsönözni 1.451 üzletének javarészében.
A rossz hír, hogy az AVS Forum-on néhányan bizonyos Blu-ray lemezek „rohadásáról” számoltak be.
blockbuster_logo.gifA Blockbuster már a múltévben elkezdte 250 üzletében a Blu-ray és HD DVD lemezek kölcsönzését, és úgy tapasztalták, hogy az általuk nyújtott kínálatból a fogyasztók több mint 70%-ban a Blu-ray filmeket keresték. Matthew Smith a Blockbuster alelnöke ezzel indokolta a döntést – amit várhatóan ma hoznak hivatalosan is nyilvánosságra -, mely szerint továbbra is kölcsönözhetőek majd HD DVD filmek az eddigi 250 üzletben és az interneten, de a kontinensnyi országot behálózó 1.450 ületből 1.200-ban csak Blu-ray lemezek közül lehet majd válogatni.

Mindennek elsődleges oka az, hogy a kizárólagosan Blu-ray filmeket megjelentető stúdiók olyan friss kasszasikereket is kiadtak már az új formátumban, mint a James Bond: Casino Royale, a Karib-tenger kalózai sorozat és a Pókember. Ezzel szemben a megjelent HD DVD filmek között kevés igazán átütő újdonság van, viszont több olyan népszerű „katalógus cím”, vagyis régebbi mozi található, mint például a Mátrix trilógia.

A HD DVD tábort minden bizonnyal kellemetlenül érintő döntést a formátumot támogató szervezet társelnöke Ken Graffeo rövidlátónak nevezte, amit az év első három hónapjában Blu-ray lemezen megjelent filmek sikere befolyásolt. Utalva arra, hogy azóta a HD DVD eladások, s különösen a lejátszók értékesítése új lendületet vett, a formátummal kapcsolatos döntés meghozatalához eltelt időt rövidnek ítélte, mely alatt szerinte nem lehet lemérni mit is akarnak majd a fogyasztók.

Blu-ray_lemezrohadás.JPG
Az AVS Forum-on néhányan arról számoltak be, hogy egy feltehetően a Blu-ray lemezek védőrétegét érintő „lemezrohadás” lépett fel bizonyos lemezeknél, nevezetesen a A Tégla (The Departed), A tökéletes trükk (The Prestige) és a Felforgatókönyv (Stranger Than Fiction) egyes példányainál. A lemezrohadás apró foltok formájában jelentkezik, melyek nem távolíthatóak el a lemez felületéről, viszont lejátszhatatlanná teszik azt.

Hivatalosan még senki nem erősítette meg a meghibásodást, s annak okát sem. Ha viszont valós a probléma, akkor az igen sokat árthat a Blu-ray formátumnak. Az is lehetséges, hogy csak elszigetelt esetekről van szó, de néhányan megpróbálják felfújni a dolgot, hogy elbizonytalanítsák a Blu-ray Disc vásárlókat.

Kapcsolódó linkek:

Sony: rövidesen a hazai üzletekben a BDP-S1E asztali Blu-ray Disc lejátszó
Sony: az új, BDP-S300 asztali Blu-ray lejátszó már olcsóbb lesz, mint a PS3
Továbbra is 1:2 a legolcsóbb HD DVD és Blu-ray lejátszók áraránya
Pioneer: BDP-LX70 csúcskategóriás Blu-ray lejátszó az európai piac számára
A PlayStation atyjának távozásáról (Kommentár)
A Blu-ray Disc lemezek eladása átlépte az egymilliót
Panasonic DMP-BD10 Blu-ray lejátszó: kedvezőbb ár és firmware frissítés
A Blu-ray és HD DVD lejátszók árcsökkenése a DVD-két követi
Több lehetőséget kínáló Blu-ray lejátszók novembertől

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .