A PlayStation atyjának távozásáról (Kommentár)

1. Oldal

Kutaragi Ken-nek a sikert-sikerre halmozó Sony játékkonzolok tervezőjének távozását sokan a PlayStation 3 vártnál gyengébb piaci szereplésével hozzák összefüggésbe. Pedig ezért valószínűleg nem egyedül ő a felelős.
Kutaragi Ken a Sony Computer Entertainment (SCE) elnöke és a jelentős üzleti sikereket hozó PlayStation játékkonzolok tervezője távozik posztjáról, és júniustól már csak tanácsadóként segíti cégét.

Nem tudni, hogy a meghatározó tervező mennyire elkötelezetten támogatta a döntést, hogy minden PlayStation 3 (PS3) játékkonzolban legyen Blu-ray Disc meghajtó. Az biztos, hogy Kutaragi minden nyilvános megnyilatkozásában a PS3 lényegi elemeként emlegette a Blu-ray-t, de elképzelhetetlen, hogy nem voltak legalább valamelyest ambivalens érzései a döntés kapcsán.

Kutaragi vezetése alatt az SCE mindig is élvezett egyfajta elzártságot, és sikeresen állt ellen annak, hogy tevékenységét a cég más üzletágaival koordinálja. Valószínűleg távozott volna posztjáról, ha nem sajátjaként tette volna buzgón magáévá egy másik divízió termékfejlesztését. Különösen miután világossá vált, hogy a Sony sokkal inkább Kutaragi PlayStation konzoljainak népszerűségével kívánja gyorsítani a Blu-ray eladását, és nem fordítva.

kutaragi_PS3.jpg
Kutaragi, mint mérnök tudta, hogy a Blu-ray meghajtó jelentősen növeli a PS3 előállítási költségét, s ezzel a konzol versenyhátrányba kerül az Xbox 360-el szemben. Ez a probléma még akutabbá vált, mikor a Nintendo Wii konzolja innovatív kezelőjével és alacsony árával váratlanul sikeresnek bizonyult.

A stratégia persze akár működhetne is, s a Blu-ray és a PS3 házassága akár versenyelőnyt is jelenthetne. Kutaragi pedig kétszer akkora hős lehetne, aki sikerre viszi a Sony utóbbi évtizedének két legfontosabb stratégiai kezdeményezését a PlayStation-t és a PS3-at. De a stratégia eddig nem különösen sikeres. A PlayStation 3 a konzolok piaci versenyében a 3. helyen ragadt, küszködve a Blu-ray meghajtó miatt magas árával.

Az okok között fontos szerepet játszik az is, hogy a kéklézer diódák hiánya és más a Blu-ray technológiához kapcsolódó gyártási nehézségek késleltették a PS3 piaci megjelenését, s ezzel egy teljes évi piaci előnyt élvezett az Xbox 360.

Most, hogy Kutaragi elhagyja a Sony-t, a sajtó úgy ítéli meg, hogy távozásával „elviszi a balhét” a vártnál lassabb PS3 eladások miatt. Lehet, hogy hibáztatható a történtekért, de ha a Blu-ray PS3-ba való beépítése nem az ő ötlete volt, akkor sokan mások is felelősek.

A Blu-ray és a PS3 közös ügye ugyanakkor másokat is érint, s most már úgy tűnik visszahat magára a HD DVD-vel szemben vívott formátumháborúra is. Az asztali Blu-ray lejátszók gyártói csak nehezen állják a versenyt a készülékeikhez képest olcsóbb PS3 konzollal. Az LG és a Samsung, hogy megkülönböztessék termékeiket már meg is jelentek a mindkét nagyfelbontású lemezformátumot kezelő lejátszókkal, ami persze gyengíti a Blu-ray pozícióját a HD DVD-vel szemben vívott csatában.

Kapcsolódó linkek:

A Wal-Mart 2 millió HD DVD lejátszó megrendelését fontolgatja
A Blu-ray Disc lemezek eladása átlépte az egymilliót
Több mint 100.000 eladott asztali HD DVD lejátszó Észak-Amerikában
Samsung: jön a Blu-ray/HD-DVD kombó lejátszó
A Blu-ray és HD DVD lejátszók árcsökkenése a DVD-két követi
Több lehetőséget kínáló Blu-ray lejátszók novembertől
A CeBIT-en is zajlik a Blu-ray kontra HD DVD csata
A formátumháborús „helyzet egyre fokozódik”
Az európai PlayStation 3 kevesebb régi játékot tud majd lejátszani
A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)
Versenyben a HD lejátszásra alkalmas PlayStation 3 és Xbox 360 játékkonzolok
Európában később lesz kapható a Sony PlayStation 3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .