Fénykibocsátó kvantumpont prototípus-képernyők a Display Week 2024-en

A Samsung QD-LED, a TCL QD-EL fénykibocsátó kvantumpont képernyőket mutatott be a Display Week 2024 alkalmával.


Az elektrolumineszcens, azaz elektromos gerjesztésű fénykibocsátó kvantumpont képernyők megvalósításán számos sok esetben együttműködőd cég dolgozik. Hogy milyen sokan, azt az is jelzi, hogy ahány fejlesztő, annyi elnevezése van a technológiának: NanoLED, QLED, QD-LED, ELQD, EL-QLED, AMQLED és QDEL vagy QD-EL.

2023 elején mutatta be a Nanosys a NanoLED márkanevű RGB fénykibocsátó kvantumpont képernyő működő prototípusát. Az azóta a japán Shoei Chemical és észak-amerikai leányvállalata által felvásárolt Nanosys még 2023 szeptemberében jelentette be a NanoLED fejlesztés gyorsítását. Idén januárban a Nanosys gyártópartnere a Sharp Display Technology Corporation saját elnevezésével „kvantumpont elektrolumineszcens”, röviden QDEL prototípus képernyőket prezentált. Most két újabb fénykibocsátó kvantumpont prototípus-képernyő került bemutatásra a SID Display Week 2024 alkalmával.

A Samsung is jó ideje dolgozik az általa QD-LED-nek nevezett technológián, és nem egészen négy éve azzal büszkélkedtek a cég kutatás-fejlesztői, hogy iparág-vezető fényhatásfokot és stabilitást sikerült elérniük a kék kvantumpont fénykibocsátó diódáknál (QLED).

Samsung QD-LED prototípus Display Week 2024

A cég sajtóközleménye szerint: „A Samsung Display iparági-elsőként kifejlesztett kvantumpont fénykibocsátó diódás (QD-LED) képernyője egy újgenerációs önvilágító technológia, amely ultra-finom félvezető részecskéket használ RGB pixelek létrehozásához. Míg a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő QD-OLED-ek kék OLED fényét QD-fényemittáló rétegen átvezetve állítanak elő színt, addig a QD-LED-ek közvetlenül a QD RGB pixelekből bocsátanak ki fényt árammeghajtás révén, OLED nélkül. A QD-kre (kvantumpontokra) jellemző széles színskála és nagy színpontosság kiváló megjelenítési élményt biztosít. Emellett a kvantumpontok stabil anyagtulajdonságai miatt rendkívül hatékonyan gyárthatók, és lehetővé teszik a tintasugaras nyomtatással történő nagyméretű mintázást.”

A környezetbarát, kadmium-mentes kvantumpontokat tartalmazó 46 centis (18,2 hüvelykes) QD-LED képernyő 3.200󠅐x1.800 képpont felbontású (pixelsűrűsége 202 PPI) képfényessége 250 nit (cd/m2), ami hasonló a nagy felbontású prémium monitorokéhoz.

A TCL is elkezdte fejleszteni az úgynevezett H-QLED hibrid displaytechnológiát, ami kék OLED valamint vörös és zöld QD fényemittáló elemeket alkalmaz tintasugaras nyomtatással előállítva.

TCL QD-EL prototípus Display Week 2024

A TCL CSOT közleménye szerint az iparági kiállításon bemutatott „Világelső 14” (35,5 cm) tintasugaras nyomtatású QD-EL Display elnyerte a People’s Choice Awards (Az emberek választása) díjat a Legjobb új displaykomponens kategóriában. A képernyő élénk és éles látványt nyújt 2,8K felbontással, és a BT2020 színteret több mint 85%-kal felülmúlva. A széles-tartományú 30-120Hz VRR (változó) képfrissítési gyakoriság biztosítja a zavartalan megjelenítést. A nagy hatásfokú QD anyagoknak és az egyszerűsített gyártási folyamatnak köszönhetően a költségek jelentősen csökkennek.”

A teljes egészében tintasugaras nyomtatással történő előállítása tehát segíthet csökkenteni a gyártási költségeket, továbbra is kihívás azonban a kék kvantumpontok élettartama, amiről a fejlesztők egyelőre hallgatnak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .